habercim19.com özgür haber özgür yorum

Nereden nereye…

EĞİTİM

Hitit Üniversitesi ÇMYO kurulalı 44 yıl olurken, üniversitenin çekirdeği olan eğitim kurumu Mart 2016’dan sonra kötü gidişatı tersine çevirdi.

Hitit Üniversitesi Çorum Meslek Yüksek Okulu 44.’üncü kuruluş yılına girdi. MYO Çorum’da üniversitenin ilk nüvesi olarak değerlendiriliyor. Neredeyse yarım asırlık bir geçmişe sahip olmasına rağmen, uzun yıllar istenilen düzeyde gelişme sağlayamadı. Şayet aradan geçen onlarca senede üniversitenin çekirdeği olan MYO değerlendirilebilseydi, bugün belki de gelişen sanayinin ara eleman ihtiyacına çok önemli katkıları olacaktı.
YARIM ASIRLIK HİKÂYE
1975-1976 Eğitim-Öğretim yılında Türkiye’de açılan 24 meslek yüksekokulundan birisi olarak 8 Mart 1976 tarihinde ‘Çorum Makine Meslek Yüksekokulu’ olarak bugün Çorum Müzesi olarak kullanılan binada eğitime başladı.
1980 yılı Şubat ayıda Çorum Eğitim Enstitüsünün Devlet Hastanesi karşısındaki yerine (Eski Öğretmen Okulu Binası) taşındı.
20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı Yükseköğretim Kurumları hakkında Kanun Hükmündeki Kararname ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki yükseköğretim kurumları, yeni oluşturulan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) bünyesine dâhil edildi. Bu kararname ile Yüksekokulunn adı ‘Çorum Meslek Yüksekokulu’ olarak değiştirilerek Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne bağlandı.
27 Haziran 1987 tarih ve 19500 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3389 Sayılı Kanun’un 10/c maddesi uyarınca Çorum’da kurulması planlanan Mühendislik Fakültesi bünyesine dâhil edildi.
11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3837 Sayılı Kanunun 3.Maddesi uyarınca Gazi Üniversitesi’ne bağlandı.
1 Mart 2006 tarih ve 5467 Sayılı Kanun ile yeni kurulan Hitit Üniversitesi’ne bağlandı.
Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Meslek Yüksekokulu’nun Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak ikiye ayrılması konusundaki teklifi, 29 Eylül 2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısı incelenerek uygun görüldü.
DERME-ÇATMA PREFABRİK YAPILARDA EĞİTİM
İşte Türkiye’de ara eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan meslek yüksek okulu, çeşitli nedenlerle uzun yıllar tam olarak bu işlevini yerine getiremese de, son 10 yılda mesleki eğitime yönelik genel politikadaki köklü değişikliklerle yeniden bu okullara önem verilmeye başlandı.
Ülkede açılan az sayıdaki meslek yüksek okulu arasına giren ve köklü bir geçmişe sahip olan Çorum MYO, yönetim hataları ve başkaca nedenlerle çok eski, derme çatma prefabrik yapılarda, dar akademik kadroyla yıllarca öğretim hizmeti sundu.
KÖTÜ GİDİŞ 2016’DA DEĞİŞTİ

Çorum MYO’daki kötü gidişat Mart 2016’da açılışı yapılan yeni binaları ve modern hale gelen kampüs ile durdu. Kısa sürede modern ve çok fonksiyonlu bir yerleşke inşa edildi. Ardından okul Teknik ve Sosyal Bilimler olarak ikiye ayrıldı. Öğretim kadrosu çeşitlendirildi ve artırıldı. İstihdam odaklı yeni programlar açıldı. Programlar araç ve teçhizat yönüyle zenginleştirildi. Üniversite-sanayi işbirliği tesis edilerek teorik bilgiler pratikle olgunlaştırıldı. Hitit Üniversitesi’nin öğrenci sayısı ve doluluk oranı en hızlı artan gözde okulu haline geldi. Nihai hedef olan sanayinin ve hizmet sektörünün ara eleman ihtiyacına can suyu oldu.
Pek çok sorunu çözülen ÇMYO’nun güçlü kadrosuyla bundan sonra da başarılarını artırarak sürdürmesi Çorumlu’nun ortak temennisi.

Yorumlar (10)

Recep 4 Yıl Önce

Üniversiteyle ilgili eleştirel haberden sonra gönül alma haberi olmuş bu:) myolarda eğitim kalitesiz, öğrenci doluluk oranı yüksek olsa da öğrenci ve eğitim kalitesi çok kötü. Personelin çoğu akademisyen değil, öğretmen. Eskiden binalar yokkenki kalite yok şimdi. Eski öğrenciler de hocalar da mesleki eğitim için vardı, şimdi körler sağırlar birbirini ağırlar.

Şaşırtmadınız 4 Yıl Önce

Yahu arkadaş Allah aşkına bir şeyi de beğenin. Mesela bu eleştiriyi yapan kademli hocamız ( eski hocaları yenilerle karşılaştırdığımda göre, yaşı çok büyük olmalı), neye göre karşılaştırmış? Hangi kritere göre hocaları kötülemiş. Eskiden myónun %60-70 eğitim verenleri, Dışardan bir şekilde gelenler idi. Kötüydü demiyorum ama koca okulun hocası yoktu yahu? Söylediğini itham bize Haksızlık değilimi?

Mustafa Beyi tanımadığınızı... 4 Yıl Önce

İşte bu yorum Mustafa abiyi tanımadığınız en güzel örneği. Mustafa abinin gönül almak derdi olsaydı, bunu şimdiye kadar çoktannn yapar, eşini ve çocuğunu bir yere dıhardı. Kendisi de bir şekilde kadrolu bir işe girerdi. Örnekleri var. O, doğruya doğru der, yanlışa da yanlış. Bu haber böyledir. Kaldıki Çorumun 44 yıllık yükseköğretim sürecinin önemli bir kesimine bizzat yakından tanıklık etmiş, kimin ne niyetle ne yaptığını/yapmadığını da en iyi bilenlerdendir. Mustafa Demireri iyi tanımak lazım.

Hakan 4 Yıl Önce

Üniversitemiz sıralamada neden sonlar da bunu araştırın bakalım.

İskilipden 4 Yıl Önce

MYO yapılamadı. Bağış toplandı. Açılmadı. Yurt eksiği meöcut.

Ali 4 Yıl Önce

Evet maalesef tabiri caizse habercim19' un kulağını çekmişler. Büyük ihtimalle Zekeriyya el atmıştır. Rica etmiştir. Üniversiteden bizi ayır, biz başarılıyız demiştir. Zavallı rektör de bunları dost zanneder. Recep in dediği gibi körler sağırlar birbilerini ağırlar. Bu dünya böyle :)

Veli 4 Yıl Önce

Evet Mustafa bey birilerine yaransa ve yamansa idi oğlu şuan biyerlerde işde olurdu. Bakın hangi gazetecinin kızı belediye de çalışıyor hemde kadrolu.

EDİTÖRDEN 4 Yıl Önce

habercim19'un kulağını çekmişler diyen okurumuza... Bizde çekilecek kulak yok :)))

LİYAKAT 4 Yıl Önce

HANİ NE OLDU GERİLEYEN ÜNİVERSİTE??? BİTTİ Mİ ŞİMDİ??? YORUMLARDA DA BELİRTİLDİĞİ ÜZERE HEMEN HEDEF SAPTIRIN. BUZ GİBİ ORTADA. HİTİT İYİYE GİTMİYOR. ÜNİVERSİTELER MYO LARDAN İBARET DEĞİLDİR. BU NASIL UFUKTUR?? AMA MAALESEF GERÇEKLERİN EN KÖTÜ ÖZELLİĞİ GİZLİ KALMAYACAK OLMALARIDIR. YAKIŞMADI HABERCİM19 A OLAN DA HEP ÇORUMA OLUYOR LİYAKAT OLMADIKÇA HER ŞEY BOŞ...

Ahmet 4 Yıl Önce

Sayın editör, sizdeki kulak değilde otobüs durağı mı ki çekilmesin. :) Ben tam tersini anladım çekile çekile kulak kalmamış siz de :)

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.