habercim19.com özgür haber özgür yorum

Vali’ye okur mektubu

GÜNDEM

Çorum’da hobi bahçesi almaya niyetlenen bir vatandaştan Vali Mustafa Çiftçi’ye hitaben bir okur mektubu geldi.

Çorum’da bilhassa aile büyüklerine dinlenme fırsatı sunmak için hobi bahçesi almaya niyetlenen bir vatandaştan Vali Mustafa Çiftçi’ye hitaben bir mektup geldi.

Hobi bahçelerinin akıbetinin net olarak belli olmasını isteyen vatandaş, bu konuda kamuoyuna yapılan resmi açıklamalarla sahadaki reel durum arasında ikircikli bir hal yaşandığını savundu.

İşte söz konusu mektup:

Geçen yıl aile büyüğümüz babamın zaman geçirmesi için bir bahçe almaya karar verdik. Bir müddet çevredeki bahçe alanlarını dolaştık. Tapulu, yasal, uygun fiyatta bir bahçe bulamadık.

Valimiz Mustafa Çiftçi, çeşitli zamanlarda yaptığı açıklamalarda hobi bahçelerinin tarım arazilerine kurulmasının yasak olduğunu ifade etti. Yasaya aykırı olması nedeniyle riskli olduğu için hobi bahçesi almadık. Bu yıl koronavirüs salgını sonrası 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması getirilince büyüklerimiz için böyle bir bahçenin daha fazla vakit kaybetmeden alınması gerektiğine karar vererek tekrar yola çıktık.

Aynı şekilde bahçeleri dolaşmaya başladık. Gördük ki; bizim yasal olmayan hobi bahçelerine yapılanma olmuş. Bizim o gün riske girip cazip rakamlara almadığımız alanların fiyatları katlanarak artmış.

Şimdi sormak istiyorum; ‘Biz bu bahçelerden alalım mı? Eğer hobi bahçesi alırsak yanımıza kâr mı kalır yoksa gelecek yıl mağdur edilir miyiz? Ya da bir sene sonra pişman olur muyuz? Yasaya, mevzuata aykırılık varsa vatandaşın mağdur olmaması için neden başından engel olunmuyor? Yanlış anlaşılmasın, kimsenin bahçesi yıkılsın istemiyorum. Eğer Valiliğin söylemleri sözde kalacaksa bizler de hobi bahçesi alıp hoşça zaman geçirelim? Ya da bir düzen getirilsin. Herkes ne olduğunu bilsin.”

Yorumlar (36)

Alya Doğa 4 Yıl Önce

Bahçe bu toplum için bir ihtiyaç.. toplumun ihtiyacına inat emirler vermektense bu işe bir çözüm aranmalıydı.. idare yıllardır gerçeği görüp soruna çözüm bulmak yerine sadece sorunu büyütmeye uğraşıyor..

Yapı Kayıt 4 Yıl Önce

Benim anlamadığım bir nokta var Devlet diyor ki tarım arazisine yapmayın Kendini bilmez emlakçılar çiftçiden tarlayı ucuza alıp parselliyor. Daha sonrada içine ev yapıyor. Sonra devlet diyor ki Burası yasal değil. Yıkılacak diyor Ve evi yıkan yer yine emlakçı oluyor -Emlakçı hobi bahçesini satarken kazandı -Emlakçı ev yapıp kazanıyor -Emlakçı evi yıkıp kazanıyor -Emlakçı Aynı parseli tekrar alıp yine kazanıyor -Emlakçı aynı parseli tekrar satıp yine kazanıyor Bu işten en karlı emlakçı çıkıyor Ama bizim vatandaşımızda da var ev değil mübarek saray yapıyorlar. Parsel 500 metre kare ev 3 katlı 400 metre kare Amacını aşıyor artık Birde 2017 öncesi yapılma muhabbeti var 2018 sonrasında yapıp önce yaptım bende yapı kayıt istiyorum diyenlerde var Bence devlet eski uydu görüntülerine bakıp bu şekilde sahtekarlık yapanların evlerini yılmalı Ve yüklü miktarda ceza kesmelidir Doğruluk payı ne kadar bilmiyorum ama Bayram sonu 2017 sonrası yapılan hepsi yıkılacak Osmancık yolu üzerinde bir yakınımın evi yıkıldı ve 42.000₺ ceza kesildi. Yapı kayıt sahtekarları son keyiflerini yapsın bence...

Mehmet Hilmi Özcan 4 Yıl Önce

Hiçbir beton temeli olmayan, ağaç kazıklar üzerine yapılan yapılara izin verilsin sorun çözülsün

Mustafa 4 Yıl Önce

Sayın valimizden soruna bir çözüm getirmesini bekliyoruz ya yapılırken anında müdahale edilsin yada çerçevesi çizilerek yapılsın.Devlet tarım arazisine zaten yapı kayıt belgesini verdi dolyısyla emsal oluştu.Valimiz ve vekillerimizden çözüm beklentisi var.

Ömre 4 Yıl Önce

Bu Bahçelerin kimseye bir zararının bence insanların ailesi ile guzel vakit geçirmesi için güzel bir alan şehrin kalabanindan uzak insan topraksız yapamaz yıkmak yerine bir çözüm yolu bulunsun

Serkan 4 Yıl Önce

Bizde aile görüştüğümüz 10 arkadaş bir araya gelerek 20 yıldır ekilmeyen bir yer aldık. Kişi başı 1.5 dönümden fazla olacak şekilde paylaştık. 2 3 yıldır dişimizle tırnagımızla çolugumuzun colugumuzun rızkından kısarak ekdik dikdik yağmurda yaşta başınızı sokacak bir yer yaptık şimdi özel idare çok abartılı cezalar kesiyor yıkarım diyor. Şimdi yıkınca bu tarlada tarım mı yapılacak. Özellikle şu pandemi döneminde bu tarz yerlerin her aileye ihtiyaç olduğu kesindir. Madem tarım arazisi diyorsunuz o zaman verin tepeleri dağları vatandaş kullansın. Gerçi onuda ihale yapardınız garibana gine bir şey kalmaz.

Murat taşkın 4 Yıl Önce

İnsanımız doğaya hasret küçükte olsan bir bahçesinin olmasını istiyor. Bu toplumun genel isteği bu şekilde, sadece yıkarız ceza veririzle olmaz devletimiz büyüktür bu isteği görmemizlikten gelmemeli bu isteği makul kurallarla çözüm bulmalı.

Ahmet kara 4 Yıl Önce

Hobi bahçeleri Şu zor dönemde insanımızın toprakla doğayla buluşması stresten uzak ve mutlu olması için hobi bahçeleri projesini uygulamalıyız. Bağı bahçesi olmayan 65 yaş ve üstü insanımıza evde dört duvar arasında kalan çocuklarımız için doğayla başbaşa olmak ve temiz hava ile buluşturmak uyuz.

Zorlayıcı değil kolaylaştırıcı... 4 Yıl Önce

Son 5 yıldır hobi bahceleri sayesinde. İnşaatta iş bulamayan işçi usta hobi evlerinde paralarını kazanıp eve rızık goturdu. İnşaat sektörü.Ziraat aletleri satanlar. Bahcede eve alınan esyalar. Hep ekonomiye katkı sagladı saglıyor. Gidin bakın bahcelere evlerine katkı saglayıcı sebze meyve dikimi yapılıyor. Sosyal barısı saglıyor. Vatandas toprakla buluştu.Çiftçiliğe özen basladı.  Bir dünyada doğal ve ilaçsız kendi tarımını yapabilmek güzel Birşeyler üretebilmek mutluluk. çocuklarımızı hobi bahceleri sayesinde toprakla tanıstı.Doga sevgisi kazandı.

Hasan 4 Yıl Önce

Parası olup önce yapanların bağ evlerı kalıyor bızım paramız yoktu sımdı yapabıldık ve bızım evler yıkılıyor onların kalıyor ormanların ıcıne yapıyorlar barajların üstüne garıban para etmez yere yapar oda yıkılır yıkılıyorsa ozamn hepsı yıkılsın bu pandamı sürusınde çocuklarla hava alıyorduk bıraz olsun rahatlıyorduk Onuda çok gördüler yıkıyorsanız uyduda görüntü alınıyor dıyorlar evler yapılmadan yapılsaydı okadar para emek cocuklrın sevıncı güdecek yazıktır gunhtır

Nezihe 4 Yıl Önce

Yıkımla uğtaşılmasın o zaman Çorum'un yarısı tarım arazisi hastaneyi bilgi kolejini....ne yapacaksınız ne güzel araziler biz de seydime yaptık eşim ve arkadaşları bi araya geldi aldık .20 yıl ekilmemiş eğimli arazi bir sürü ceza kestiler.Boş bir kuş yuvasını yıkmaya vicdan dayanmıyor.Çovuklarımızla bahçemizi ekip namazımızı kılıp çayımızı içtiğimiz evi yıkmaya vicdanı olan valimiz imza atmaz kimsenin bedduasını alamaz Vekillerimizde bizim vekillerimiz ise buna engel olur....

Ali 4 Yıl Önce

Insanlari riziklaridan artırıp aldığı bu bahcereri barınmak için yaptığı evleri yıkmak yüksek cezalar kesmek yazık değilmi yapılan bu emeklere bu işe bir çare bulunsa yıkmak yerine

Hidur 4 Yıl Önce

İyi bir konuya değinilmiş. Bu iş ranta dönmüş 500 metre yere yarı daire parası vermek. Birde akibetinin ne olacağı belli olmayan bir yere. Alsak bi dert almasak bi dert. Birde hobi bahçeleri biri prefabrik biri betonerme HOBiKONDU olmuş. Devlet eli ile uygun fiyata yasal tek tip yerler yapılması gerekir. Diğerlerinin tamamen yıkışması gerek. Yok öyle 10 liraya kapattığın yeri bir imar barışı yaptın diye 100 bine 200 bine satmak.

Hidur 4 Yıl Önce

Millette bir bahçe merakı. Madem çiftçiliği tarımı doğayı çok seviyordunuz? Neden şehirlerde yaşıyorsunuz. Lümpen bir toplumuz. Şimdi oturup ağlıyorsunuz. Ne garip bir durum.

Mehmet Körpeş 4 Yıl Önce

Sayın valim, bizler hafta içi çalışıp yorulan insanlarız . Hafta sonları huzur içinde vakit geçirebileceğiniz hobi bahçelerimizin yasal düzenleme ile serbest olmasını istiyoruz. Çünkü şehir havası özellikle ileri yaşlarda insanı bunaltıyor. Gereğinin yapılmasını arz ederim.

vatandaş 4 Yıl Önce

kanunda açıkca yasak olduğu belirtilen hiç bir şeye izin verilmemeli.

Çorumlu 4 Yıl Önce

İnsanlar bina icinde dört duvar arasında hem bedenen hemde ruhsal sorunları yaşıyor.Hobi bahçesi insanların doğa ile hasretini gideriyor terapi oluyor.Ihyiyaç duyulmazsa talepde olmazdı.Belli bir standart icinde insanlar hobi bahcesi sahibi olması engellenmemelidir.

İmar barışı 4 Yıl Önce

Millet bu bahceleri yaparken dişinden tırnagından artırarak çolugunun çocugunun rızkından keserek yaptı.Bu hayat şartlarında taş üstüne taş koymak çok zor.Bir karış topragın olması bir aile için buyuk bir mutluluk. Saklı gizli yapılmayan herkesin gözü önünde yapılan bu evler bahceler .İmar barışını yapan sayın yetkililer tarafından .İmar Barışı sagladı.Ki Ülkemizin genel sorunu idi ve çözüldü. Güzel bir çözüm bulundu. Allah devletimize zeval vermesin.

Orada Bi DUR 4 Yıl Önce

YIKILSIN YIKILSIN.Hobi bahçesi adı altında, bulduğun yere sondaj at. Yeraltı SU kaynaklarını tüket. Eline hortum alan bahçe sulasın. Bahçenin nasıl sulanacağından bihaber tipler. Sular hep hiç oluyor. Bırakın çiftçi çiftçilik yapsın. Şehirli Şehirde kalsın. Meraklıysa bıraksın işini gücünü çiftçilik yapsın. Bütün hobi bahçeleri YIKILSIN.

Serhat 4 Yıl Önce

Sayın valim bu konuda çok mağdur olan var. Masumane zaman geçirmek ve toprakla uğraşmak için yapılan günümüzde gerçekten ihtiyac olan bu evlerin yıkılması için yapılan bu uygulama çok acımasızca. Çok abartılı cezalar kesiliyor onun yerine üçretleri ödenecek ruhsatlandırma yapılmasına dair çalışma yapılırsa daha iyi olur.

Selami 4 Yıl Önce

Hayır bunun neresi kanunsuz. insanların hafta sonu avm gezmelerimi iyi yoksa çoluk çocuk behceyle uğraşması mı

Bahtiyar 4 Yıl Önce

Bilende yazıyo bilmiyende arkadaş. Tarım arazisi mevzuati diye bişey var. Tarım arazisi üzerine %5 geçmeyecek oranda barınak depo vb yapılabilir

inanma 4 Yıl Önce

Amaan napican be gözüm bahçeyi otu çöpü. Bi pazarın var zaten al çocuğu çocuğu git avm ye çarşıya söyle bi dolan yeter

Hemşeri 4 Yıl Önce

Eski Çorum bağları nı hatırlayan var mı.elektriği Suyu yolu sokak lambası bile vardı. Ve hepsindede ev vardı. Ama ne güzeldi insanlar sebzesini meyvesi ni yetiştirir kışlığını hazırlandı. Şimdi kimlerin çıkarınca mani olduda böyle yapıyorlar diye düşünüyor insan ister istemez

Orada duramaz isen burada dur 4 Yıl Önce

Arkadaşa aynen katılıyorum. YIKIN. Allah muhafaza bunlar ileride tarım arazisi filan dinlemez stad terminal filanda yapmaya kalkarlar ondan sonra alsana beton gitti canım tarım arazisi zaten sularıda hep boşa akıtıyorlar kuyudan pompayla çekip geri toprağa döküyõrlar Boşa elektrik

Ahmet 4 Yıl Önce

Hobi bahçeleri belediyenin göstereceği arazilere sadece izin verilse keşke. Bu şekilde birkaç kişinin zevki için hem verimli arazileri iz gidiyor hemde geleceğimizi yok ediyoruz.belediye bunu planlama devlet arazilerinde planlama hem devlet kazanır hemde fırsatçılar önü kesilir. Uygun olmayan bağlarda mutlaka yıkılmalıdır.

Serhan 4 Yıl Önce

Sayın Valim bahcemize 40 - 45 m² bir yaptık özel idare müdürlüğü ya yıkacaksınız yada yıkacaksınız diyor. Çok abartılı cezalar kesiliyor. Ruhsat istiyoruz olmaz deniliyor. Allah razası icin bu soruna bir çözüm bulun. 2018 2019 ev yapıp imar barışına başvuranlar kurtuldu. Kanunlara kurallara uyanlar cezalandırılıyor.

Ercan Aygün 4 Yıl Önce

ACİL BİR YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR BENCE. BİZLERDE BU YASAL DÜZENLEME NEYSE ONA GÖRE HAREKET EDELIM.ŞUAN BÜYÜK BİR BELİRSİZLİK VAR.NE YAPACAĞIMIZI BILMIYORUZ.ACİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ DEVLETİMİZDEN....

Erol Aydın 4 Yıl Önce

Kesinlikle yeni parsellemelere izin verilmemelidir.Yoksa her taraf parsellenmeye başlayacak

Ali Yildirim 4 Yıl Önce

Yerel basın olarak bu sorunun çözümune kadar takipçisi olursanız.Sıze minnettar oluruz.Bizlerde ona göre hareket ederiz.Şimdiden teşekkürler...

Erkan Baz 4 Yıl Önce

Yada bi kanunla tek tip bağevi yapilsın.Aynı renk aynı m2.Altyapısı devlet tarafindan sağlansin Yeni parseller açilmasin.Mevcut olanlara ruhsatı bi ücret karşılığında verilsin.Yani bi sürü çözüm var...

Fatma 4 Yıl Önce

Sayın 0Valim yaklaşık 20 yıldır işlenmeyen 10 da 2'si ikinci sınıf, 10 da 8'i marjinal ve eğimli 15 dönüm tarlamıza 10 arkadaş plan, proje, renk dâhil tek tip evler yaptık ve neyve ve sebzelerle donatarak kamu yararına dönüştürdük. Saýın Valim bu cins toprağa bu şekilde yapılan evleri belli bir ücret karşılığında ruhsatlandırmanızı arz ediyiruz. Zaten siz bu cins hazine arazlerini hobi bahçeleri için açık ihale ile satışa çıkarıyorsunuz. Saygılarımla.

Ya HAK 4 Yıl Önce

Yapılıncaya kadar hiç bir yetkili sesini çıkarmıyor. Yapılıyor aradan bir yıl 7 8 ay geciyor 15 20 bin TL cezalar kesiliyor. Sonrada yıkarız deniliyor. İnsanı yaşatki devlet yaşasın. Yıkarız yakarız deyinceye kadar neyse üçretini alın yapılanları ruhsatlandırın.

Nur 4 Yıl Önce

Sayın Valim. Özel idare çok abartılı ve hukuksuz cezalar kesiyor. İnanın bu bir zulüm. Sayın Cumhurbaşkanımıza da konu ile ilgili bir mektup yazıyorum. Tamamen gariban insanları heder alınıyor. Bu akpartiye çok zarar veriyor.Ceza yerine Ruhsatların insanlar ruhsat paralarını versin ruhsatlarını verin. Allah askina bu zulme bir dur deyin. Türkiyenin hiç bir şehrinde bu uygulama yok.

Cemal 4 Yıl Önce

Hobi bahçeleri vatandaşın en temel hakkıdır. Kendi sebze ve meyvesini yetiştiren, çoluk çocuğu toprakla uğraşan halktan ne istiyorsunuz? Bahçesi olan kişi ekip biçiyor, üretiyor. Bağ-bahçe sahibi olmayı desteklemeniz gerekirken yaptıklarınızla insanları bezdiriyorsunuz, AVM lere kapatıyorsunuz. Yetkililerin durumu bu çerçevede değerlendirip halka yardımcı olması gerekir. Aksi taktirde çoğu kişi mağdur oluyor, olacak.

Ersan Kaş 4 Yıl Önce

Bence hepsinin yıkılması lazım.Devlet yer göstersin alt yapısı tamam suyu tamam çöpü alinan.Gidip oralara yapılsın.Kanalisazyon yok şu yok çöpler ortalıkta derme çatma evler tarlanın ortasında yazık günah ya...

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.