habercim19.com özgür haber özgür yorum

Çorum'un ismi nereden geliyor?

KÜLTÜR

Evliya Çelebi Seyehatnamesi’nde Çorum'un isminin nereden geldiğini belirtiyor.

Çorum’un isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler ve araştırmalar ortaya atılırken, Evliya Çelebi Seyehatnamesi’nde konuya değinmiş.

Seyehatnamenin 2. Cildi 407. Sahifesinde yer alan bilgiye göre, bölgenin astım hastalarına iyi gelmesi nedeniyle, Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan, hasta oğlu Yakup Mirza’yı ve yüzlerce çorluyu (bakımsız, zayıf, hastaları) buraya göndermiş ve bunlar sağlıklarına kavuşmuşlar. Bundan dolayı şehre Çorum denilmiş.

Çorum’un çevresinin dağlarla çevrili, oldukça geniş bir ova olmasından dolayı (çevrim) denildiği, halk arasında Çorum’a dönüştüğü söyleniyor.

Haberle ilgili bilgiler Eski AK Parti Çorum Milletvekili Salim uslu tarafından paylaşıldı.

Yorumlar (4)

Hakkı 5 Yıl Önce

ha be kıvırmayın. Gerçekleri saklayamazsınız Çevrim den gelliyormuş. Ha di be kardeşim Çorum ismi bu topraklarda Rum çok muş oradan geliyor. Sizde hemen atlamışsınız habercim 19. Gerçeklerin üstünü örterek yok edemezsiniz. Kabul edelim bunu artık.

İLHAMİ SANCAR ÜNSÜN 5 Yıl Önce

ESKİDEN ÇORUM YÖRESİNDE ÇOKCA RUM AHALİSİ VARMIŞ ORAYI FETHETMEYE GELEN KOMUTAN BİR TEPEYE ÇIKMIŞ KENDİ ORDUSUNA VE DÜŞMAN ORDUSUNA BAKMIŞ BURANIN ÇOĞU RUM DEMİŞ BİR RİVAYETTE VE ÇOĞU RUM KELİMESİNDEN ÇORUM ADINI ALDIĞIDA SÖYLENİR

Adem 5 Yıl Önce

Erzurum ne ise Çorum da o. Mustafa Armağan tarzı tarihçilik gibi olmuyor o işler, bir gerçek vardır, keyfe göre manüple edilemez...

Binsekizyuzkirksekiz 3 Yıl Önce

Körük adlı kitabı oku en son çıkan o. Sami uslu kim milletvekili kim gelse oy veririz

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.