habercim19.com özgür haber özgür yorum

‘Kültürümüzde Masallar’ı konuştular

KÜLTÜR

Hitit Akademi Derneği’nde bu hafta ‘Kültürünüzde Masallar’ konusu işlendi.


Hitit Akademi Derneği’nde bu hafta ‘Kültürünüzde Masallar’ konusu işlendi. Programa konuşmacı olarak Yard. Doç. Dr. Atiye Nazlı katıldı.

Seminerin açış konuşmasını yapan Hitit Akademi Derneği Başkanı Zekeriya Işık, sosyal bilimlerin insanı anlayabilme noktasına gelmesi ve geçmişten günümüze insanın zihnine ve kalbine birlikte dokunabilmesi gerektiğini söyledi. Işık, “En ciddi zamanlarda bile karmaşık bir varlık olan insanın oldukça basit olarak gözüken ve sadece sanatsal ve nostaljik değeri olduğu var zannedile gelen masallar, hikayeler, menkıbeler, türküler, şiirler, fıkralar ile kendisine istikamet çizdiği gerçeği göz ardı edilmemeli.”dedi.

Yard. Doç. Dr. Atiye Nazlı ise sunumunda şu hususlara değindi: “Halk edebiyatı, bir milletin tarih boyunca nesilden nesile, babadan oğula, anadan kıza sözlü olarak aktarılan masal, efsane, halk hikayesi, atasözü, deyim, vb. türleri içine alan kültür mirasıdır. Her milletin kendine ait değerleri, vatanseverlik, kahramanlık, misafirperverlik, adalet ve eşitlik, halk edebiyatı türleri yoluyla farkında olmadan kalıtımsal olarak devam etmektedir.

Masal kavramı denilince aklımıza ilk gelenler; devler, periler, olağanüstü olaylar ve olmayacak bir işin olması yani insanoğlunun elde edemediği hayalleri ve rüyası olacaktır. Genel olarak bu gözle bakılsa da, masallar sosyolojik anlamda gerçek dünyadır, yaşadığımız herşeydir. Bir çocuğun gözünden yetişkinlerin dünyasıdır. Ancak masallar sadece çocuklar için anlatılmaz ve yaşatılmaz. Devlerin arasında kalan çocuğun büyüdüğü zaman başka bir çocuğun kahramanı olmasıdır, ya da geçmişini unutup devleşmesidir.”

Program karşılıklı tartışma ve soru cevap bölümleriyle noktalandı.






Yorumlar (1)

sude 9 Yıl Önce

Çokgüzel

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.