habercim19.com özgür haber özgür yorum
2021-09-03 14:49:47

Neden bu noktaya geldik?

Mustafa Demirer

mustafademirer1@hotmail.com 03 Eylül 2021, 14:49

Çorum Belediyesi Mesleki Yeterlilik Belgesi Eğitimi başlattı, hemen ardından CHP devreye girdi, belgelendirme hizmetinin Çorum’dan değil de, ücreti mukabilinde dışarıdan bir firmadan alınmasının nedenlerini sordu. Bu noktada Hitit Üniversitesi’nde 2016 yılında başlatılan, 2018 yılında somutlaştırılan mesleki yeterlilik belgelendirme çalışmaları hatırımıza geldi.

Hitit Üniversitesi HÜBTÜAM Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Birimini yaklaşık 3 yıl önce Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte hayata geçirdi. O yıllarda en az 20-30 yıllık geçmişi bulunan sadece 7 üniversitede bu birim bulunuyordu. Anadolu’da 8’inci üniversite Hitit Üniversitesi oldu. Ticaret ve Sanayi Odası ile istişare edilerek ihtiyaç duyulan meslek kolları belirlendi. İlk etapta 4 ayrı meslek dalında belgelendirme yapan birim, hem Çorum ve ilçeleri, hem de çevre illere hizmet verecek düzeye ulaştı. Gerek kentteki resmi kurumlar ve özel sektöre, gerekse komşu illerden taleplere cevap vermesi için zamanla meslek dallarının sayısının artırılması düşüncesiyle alt yapı hazır hale getirildi.
Orta ölçekli sanayi kenti Çorum’da Personel Belgelendirme Birimi’nin kurulmasının hem şehir hem de bölgenin önemli bir eksikliğini gidermesi hedeflendi. Mesleki yeterlilik belge zorunluluğu getirilen meslek dallarından Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi, Betoncu ve İnşaat İşçisi alanlarında belgelendirme faaliyetlerini sürdürürken, yeni bir haber geldi.

GEREKÇE MALİYET

Öğrendiğime göre; Çorum’da Hitit Üniversitesi HÜBTÜAM bünyesinde kurulan mesleki yeterlilik belgelendirme birimi maliyetler gerekçe gösterilerek kapanma aşamasına gelmiş. Çorum Belediyesi gibi kurumlar da şimdi kent dışından özel firmalarla anlaşarak belgelendirme eğitimleri düzenliyor.

Biz Hitit Üniversitesi’nde kurulan ve alt yapısı hazır olan birimi kapatma aşamasına getirirken, MYK Başkan Yardımcısı hemşehrimiz Metin Karaman, Çorum’da bugüne kadar 10 bin kişiye belgelendirme yapıldığını, kent ölçeğindeki diğer illere göre bu rakamın çok düşük düzeyde olduğu mesajını verdi. Belki bu 10 bin kişiye ulaşılabilse, hiç şüphesiz bir kısmı bile üniversite bünyesindeki merkezde sınav olabilirlerdi. Konuya ilişkin bir tarama yaptığımızda, 9 Nisan 2021 tarihi itibariyle ilgili tebliğ gereği toplam 183 meslekte belge zorunluluğu bulunuyor. MYK’nın yeni tebliğ ile 2022’de 40 meslek dalı daha eklenerek sayı 233’e yükseliyor ve MYK belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacak. 223 meslek alanı olduğu düşünüldüğünde ve ilimizde çalışma yapan kişi sayısı dikkate alındığında 10 bin rakamının çok üzerinde bir potansiyelin olduğunu söylemek hiç te güç olmayacak. Bu anlamda üniversitenin MYK biriminin bırakın küçülmeyi, ilgili kuruluşlarla yapacağı çalışmalar neticesinde belirlenen branşlarda kapsam genişletmesi imkanı vardı.

Bu arada yıllara sair lisans doluluğunun düşüklüğüne bakılırsa, üniversiteyi marka yapacak, akranlarından farklı kılacak eğitime ek olarak farklı konseptlere ihtiyaç var. Bu ve benzeri merkezleri de böyle düşünmek gerekmez mi?

Bunlar mümkünken neden bu noktaya geldik, merak ediyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.