habercim19.com özgür haber özgür yorum

Bayramda beslenme önerileri

GÜNDEM

İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı’nda...

İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı’nda beslenmede dikkat edilmesi gerekenler, et saklama koşulları ve beslenme önerilerini yazdı.

Açıklamada, Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketiminde artış yaşandığı, bu nedenle de özellikle kronik hastalıklara (kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları) sahip bireylerin risk altında olduğu belirtildi.

Bayramda; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmesi gerektiği ifade edilerek şunlar kaydedildi:

Kurban Bayramında Dikkat Edilmesi Gerekenler

“Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski yüksektir. Bayramda kesilen hayvanların etleri hemen pişirilmemeli, dinlendirilmelidir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır ve midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlığı bulunan bireyler eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.

Et Saklama Koşulları

Etler; büyük parçalar şeklinde değil, kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında (-2) santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise (-18) santigrat derecede daha uzun süre etler saklanabilmektedir. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır. Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.

Bayramda Sağlıklı Beslenme Önerileri


Mutlaka 3 öğün yemek yenilmeli, ikramlardan küçük miktarlarda tüketilmeli, ziyaretlerde açık çay tercih edilmeli ve günde 1 fincan kahveyi geçmemeli, şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirilmeli ve mutlaka yanında çoban salata veya taze nane-maydanoz tüketilmeli, kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı, bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketilmeli, günde 6–7 su bardağı ılık su tüketilmeli, tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapılmalı, etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran-yoğurt-cacık tercih edilmeli, etleri mutlaka az miktarda tahıllarla (kuskus, bulgur, esmer pirinç) ve bol taze sebze ile yemeğe özen gösterilmeli, kalp sağlığınız ve kanserden korunmak için haftada 2 kereden fazla kırmızı et tüketmemeye özen gösterilmelidir.”


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.