Açılışı hemşehrimiz yaptı

'Yapay Zeka Zirvesi'nin açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Zekeriya Coştu yaptı.

28 Şubat 2024 Çarşamba 00:06
Açılışı hemşehrimiz yaptı

Günümüz dünyasının en önemli başlıklarından birisi olan Yapay Zeka, Boğaziçi Ventures tarafından düzenlenen “Yapay Zeka Zirvesi”nde her yönü ile ele alındı.  Yapay Zeka Zirvesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Yapay Zeka Perspektifi ve Planları, Hızlı Yapay Zeka Gelişimi Çağında Bulut Teknolojileri, Oyunlarda Yapay Zeka: Unity Showcase, Leonardo Showcase, Küresel Yapay Zeka Yatırım Ortamı, Finansta Yapay Zeka, Yapay Zekanın endüstrilerde kullanımı, İyilik İçin Yapay Zeka gibi konu başlıkları ile kapsamlı bir bakış açısı sunuldu.

AÇILIŞI HEMŞEHRİMİZ YAPTI

Açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Zekeriya Coştu tarafından gerçekleştirilen ve DEİK Başkanı Nail Olpak’ın da yer aldığı zirvede, Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur, Boğaziçi Ventures Yönetici Ortağı ve CEO’su Barış Özistek, Amazon Web Servıces Genel Müdürü Burak Aydın, Leonardo.AI Yapay Zeka ve Teknoloji Girişimcisi Öz Silahtar, Bilgi Üniversitesi Yardımcı Doçenti Dr. Çağla Gül Şenkardeş, Cerebrum'un yapay zeka çözümü Cere, Revo Capital Genel Müdürü Cenk Bayrakdar, Hıwell CEO’su Ali Ozan Özçiçek, Parton Big Data Kurucusu Altan Çakır, Joygame CEO’su Burak Günsev, Retter.IO Kurucu Ortağı Baran Baygan, Schemaplus EX-Google Kurucusu Barış Yüksel, Avukat Kerem Turunç, Lokum Games Kurucusu Özgür Soner, Eczacıbaşı Topluluğu Bilişim Direktörü Hilmi Koçak, İTU Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve İTU Yapay Zeka Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nazım Kemal Üre, İş Grup Yeni Nesil Girişimcilik İş Kolu Başkanı Barış Karakullukçu, Insider Kıdemli Ürün Yöneticisi Cansu Taş, Trendyol Veri Bilimi Lideri Tolga Ahmet Kalaycı, Psikolog Neslihan Çalışkan, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Doçent Dr. Tuğba Dalyan gibi alanında uzman birçok isim konuşmacı olarak yer aldı..

‘YAPAY ZEKA MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLEMİZİN İTİCİ GÜCÜ OLACAK’

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Zekeriya Coştu zirve açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin ekosisteminin hızla büyüdüğünü vurgulayarak “Dünya ölçeğinde çıktılar elde etmeye başladık. 5. nesil savaş uçağımız Kaan’ın ilk uçuşunu hep birlikte izledik. Yine geçtiğimiz hafta Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunu başarıyla gerçekleştirdik.  Bu iki örnek Türkiye’nin tekonolojide geldiği noktayı, vizyonu göz önüne sermektedir.  Bununla yetinmeyip önemli stratejik hamlelerle de yaygın yapısal kazanımlar elde ediyor olmamız gerekiyor. Konuşulması gereken teknolojilerin başında bugün Yapay Zeka geliyor. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Yapay zeka, savunmadan, havacılığa, lojistikten sağlığa, haberleşmeye kadar tüm sektörlerde katma değeri arttıracak, hatta paradigma dönüşümlerine neden olacak bir potansiyele sahip. Dünyada yapay zekaya yapılan yatırımlar hız kazanmakta. Son 5 yılda bu alanda yapılan yatırımların 4 kat arttığını görüyoruz. Üniversitelerde bu konuda yapılan çalışmalarda son 5 yılda 2 kat artış söz konusu. Girişim sermayesi yatırımlarında ise tüm teknolojiye yapılan yatırımların yüzde 25’i sadece yapay zekaya yapılıyor. Bu oran sadece bir kaç yıl önce yüzde 10 idi. Milli teknoloji hamlemizle yapay zekayı kullanmayı, desteklemeyi, geliştirmeyi ve uluslararası oyuncu olmayı hedefliyoruz. Türkiye’yi kritik teknolojilerin üreticisi haline getirmek için planlı bir şekilde, var gücümüzle çalışıyoruz. Bu hedeflerimiz kapsamında Tübitak’ı yapay zekayı tüm sektörlerde, endüstrilerde duyulan ihtiyaçlar konusunda çalışmak için bir köprü oluşturacak düzeye getirdik. Tübitak üzerinden eko sisteme sağladığımız proje destekleri söz konusu. Yapay zekayı geliştirecek projeler kapsamınında Tübitak bünyesindeki 4 bine yakın proje için 2.500’e yakın akademisyene 14. 3 milyar TL destek sağladık “şeklinde konuştu.

Coştu, yapay zeka uygulamalarının tüm sektörlerde önemli etkileri olduğunu ve daha da olacağını belirtirken “Farkındalığa sahip olunması, maksimum seviyede faydalanılanacak yatırımlar yapılmalı diye düşünüyorum. Ülke olarak stratejik bir hedef olarak konumladık. Sadece kullanan konumda olmamalı, aynı zamanda geliştiren tarafta olmalıyız. Türkçe dil yetkinliği kullanabilmek, baştan türkçe eğitilen modeller geliştirilmesi, stratejik kazanım elde etmek için önemli bir başlık olarak öne çıkıyor. Bugün Türkiye’nin önemli bir kapasiteye ulaştığını, kabuğunu kırdığını büyük bir gururla söyleyebilirim. Yapay zeka, milli teknoloji hamlemizin itici gücü olacaktır” dedi.

Son Güncelleme: 28.02.2024 00:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bir bilen 2024-02-28 11:54:56

Bunları haber yapıp, adamların tanınırlığını artıyorsunuz Bu vatandaşlarda bir müddet sonra aktif siyasete atılmak için parti parti geziyorlar. Etrafa bakarsanız örneklerini görebilirsiniz. Eğer yazacaksanız ,Çoruma bir faydası olan bürokratları yazın