Tebrikler hocam

HİTÜ'lü akademisyen Abdullah Bedir Kaya'nın bağımlıya robotik kontrol modeli TBMM Bilişim ve Teknoloji Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’nda gündem oldu.

01 Kasım 2019 Cuma 15:20
Tebrikler hocam

Hitit Üniversitesi’nin URAP sıralamasında 85 üniversiteyi geride bırakarak ilk 10’a girmesinin yansımaları devam ediyor,
Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdullah Bedir Kaya, teknoloji bağımlısı öğrencilere yönelik aileler ve öğretmenlerin kontrolünde olacak yeni bir model geliştirdi.
Aynı zamanda Çorum’un bugüne kadar hazırlanan en etkili tanıtım filmi olan ‘Herkes Yapamaz-1’de Sultan Abdülaziz’i canlandıran başarılı akademisyenin geliştirdiği bağımlıya robotik kontrol sağlayan model, TBMM Bilişim ve Teknoloji Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’nda gündeme alındı.


HİTÜ Öğretim Görevlisi Kaya, Milli Eğitim eski Bakanı Nabi Avcı’nın başkanlığını yaptığı, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu’nun üyesi olduğu komisyonda kapsamlı bir sunum yaptı.
TBMM Bilişim ve Teknoloji Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan Hitit Üniversitesi öğretim görevlisi Abdullah Bedir Kaya, teknoloji bağımlılığıyla mücadelede öğretmen ve ailelerin kontrolünde olacak bir model geliştirdiklerini belirtirken, Hakkâri’deki bir çocuğun evinden Ankara’daki robotik merkezde bir robotu veya araba gibi bir aracı kullanabileceğini açıkladı.
Kaya, komisyonda özetle şu mesajları verdi:
YENİ EĞİTİM MODELİ: Bir eğitim modeli ortaya koymaya çalıştık. Harita, rozet, puan, level, şube, sınıf sıralaması, klan, klan liderliği, lig gibi sistemlerin olduğu bir online eğitim sistemi inşa ettik. Her öğrenciye bir kullanıcı adı ve şifre veriyoruz, oyuna girdiğinde, karşısına Türkiye ekranının olduğu harita geliyor. Haritadaki her bir il plaka sıralamasına göre sıralandı. Bir buçuk dakikayı geçmeyecek videolarla çocuklara diyoruz ki; ‘Şu projeyi yapmanızı istiyoruz, materyaller okulda var’. Çocuk o projeyi eğer yapamazsa, ipucu videosunu açıyor, orada çözümü anlatıyoruz ona. Ama diyorum ki ‘bak, eğer ipucu videosunu açarsan 200 puanını kırarım, yüzde 10’unu kırarım’. Çocuk ipucu videosunu açmadan, kendisi sonuç üretmeye çalışıyor. Projesi bitince sisteme atıyor. Öğretmen onaylayınca projesi yeşil oluyor. Böylece Türkiye haritasını tamamlıyor. Türkiye haritasıyla çocuğa bir motivasyon kaynağı verdik.
KLAN LİDERLİĞİ: Öğretmeni onayıyla öğrencinin puanı artıyor. Sınıfın en yüksek puanını alan öğrencisini o klanın lideri yapıyoruz. Ama en altta kalanın kendisini kötü hissetmemesi adına da tüm sınıfın puanını toplayıp bir klan puanı yaptık. Bu sefer klanlar arasında bir lig düzenledik. Ligde geçtiğimiz hafta şöyle bir şey oldu: Okulda 10 şube var, bütün klanların puanını toplayınca sınıflar arası rekabet oluştu. Klan puanını artırmak için öğrenciler derse ilgisiz olanlara destek veriyor, yeni bir sınıf sinerjisi yaratıyor.
FATİH’E ENTEGRE: Robotik kodlama eğitimi çok popüler fakat yaygın değil. Burada robotik atölyelerin ya da bu tasarım atölyelerinin çok daha az maliyetle, çok daha efektif kullanılması mümkün. Fatih Projesi’ne devlete yük getirmeden entegre etmemiz mümkün. Modelimiz sadece Fatih Projesi’ne entegrasyonuyla beraber bilişim teknolojileriyle robotik dersin daha efektif hâle getirebilir.
UCUZ MALİYET: Örneğin, sınırlı sayıda robot üretip Ankara’da bir robotik merkez kurarsam ve bu robotik merkezi bir ‘web’ sitesi üzerinden tüm okullara açarsam Hakkari’deki çocuk da bilgisayarından buradaki robotu kontrol edecek ve biz maliyet olarak çok daha ucuza çok daha büyük bir çözüm bulabileceğiz. Biz bunun prototipini hazırladık. Evimdeki robotu, cep telefonumla kontrol edebiliyorum ve bunu robotik derse de dâhil etmemiz mümkün.
AİLELER DAHİL EDİLECEK: Aileleri de bu sisteme entegre etmek için bir fikrimiz var. Mesela okul belli bir seviyeye geçen öğrenciye sinema, tiyatro bileti ya da kültürel etkinlik fırsatı verecek. Teşvik edecek birtakım ödüller vererek çocuğun kendi başarısıyla ailesine bir şeyler ısmarlamasını sağlayabiliriz.


Kaynak: Milliyet/Önder Yılmaz

 

Son Güncelleme: 04.11.2019 14:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
earendil 2019-11-02 16:12:04

YOK Kİ NE YOK ARTIK!
adamın eğitim modelini bile anlamadan yorum yazmaya da yok artık! adamın kendi okulunda ve çorum da ne gibi projeler sürdürdüğünü, yaptığını bilmeden yorum yazmaya da yok artık! verilen emeği komik bulmaya da yok artık! hitit ünv den bir akademisyenin tmbb de sunum yapıp, komisyonu tatmin edici cevaplar vererek şehrimizin üniversitesini gururla temsil etmesini de küçümsemeye, aşağı çekmeye de yok artık. bilgisi yok, fikri var durumlarına da yok artık!

Avatar
Mühendis 2019-11-02 16:48:38

Abdullah Hocamızı 10 yıldan fazladır tanırım, gayretleriyle ve hayata geçirmek istediği projelerle bizim hep ufkumuzu açmıştır. Görüyorum ki bir bir de gerçekleştiriyor bu projeleri. Kariyerinde birçok başarıya imza atmış, kodlama eğitimiyle daha yaş olan fidan çocuklarımızı yazılım çağına hazırlamayı amaç edinmiş bir hocamız. kimileri de laf atıyor evinden, eşofmanını çekmiş tv izlerken. kardeşim önce tebrik etmesini bil, gurur duymasını bil.

Avatar
Abdullah Arslan 2019-11-01 18:25:10

Projeyi anlatırkenki heyecanını görünce zaten çok ümitlenmistim, bu vesileyle Devremi kutluyorum, kendisine başarılar dilerim.

Avatar
Memetali beyyyy 2019-11-01 19:01:10

Sayın Demirer, lütfen çorumda yapılan güzel şeyleri yazmayın. Sevilmez böyle iyi şeyler. Bize dedikodu çakacak, fitneye sebep olacak şeyler yazın. Bu haberden akşam kimseye ekmek çıkmazki? Ne konuşulacak uzun kul gecelerinde? Kimin ölü eti yenecek besmele çekilerek?

Avatar
Gerçekten Yok Artık 2019-11-02 08:14:57

Mustafa Bey, dedim size böyle haber yazmayın diye. Bakın beyfendi beğenmemiş, ne var bunda diyor. Sizin yüzünüzden tüm gece uyuyamadı işte. Kötü bir şey yazın bakın kaç yorum yazılıyor. Başarı olunca kaç?

Avatar
Tabii ki de yok artık 2019-11-02 11:01:13

https://m.haberler.com/sungurlu-da-cocuklara-yazilim-egitimi-verildi-7500651-haberi/ 2015 yılından beri Üniversitede ki görevlerinin yanında kendi şahsi gayretleri ile sungurlu da 200'ün üzerinde ilk ve ortaokul çağındaki çocuğa kodlama eğitimi vermiş, kendi üniversitesinde yüzlerce programcılık bölümü öğrencilerine çocuklara kodlama eğitimi verebilmeleri için bir sertifika programı hazırlamış ve vermiş bir kişiden bahsediyoruz. Tüm gayreti geleceğimiz olan çocuklarimizi yaşayacakları çağa hazırlamak olan hocamıza teşekkür ediyorum. Tebrikler hocam

Avatar
Onur Topluoğlu 2019-11-02 13:36:05

Devrem seni tebrik ediyoruz . Çalışmalarına ve düşüncelerine şahitlik etmiştik . Allah yolunu açık etsin

Avatar
Bence de yok artık 2019-11-01 22:32:47

Adam mecliste alanıyla ilgili bi sunum yapmış.. hem de hitit Ünv de bi akademisyen.. haber değeri olması ve tebrik edilmesi için daha ne gerekiyor acaba ?
Bende tebrik ediyorum.. yok artık , adlı arkadaş .. seni de tebrik ediyorum , gerilme rahat ol