Üniversite de tescilledi, faydaları say say bitmiyor

Hitit Ünriversitesi Çorum leblebisini bilimsel olarak inceledi, atıştırmalık kuruyemişlerde sağlıklı ve besleyici ürün olduğunu tescilledi.

09 Ağustos 2021 Pazartesi 21:33
Üniversite de tescilledi, faydaları say say bitmiyor

Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi arasında gerçekleştirilen, “Çorum İçin Bir Projem Var” protokolü kapsamında, Hitit Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Hakan Apaydın tarafından, “Meşhur Çorum Leblebisinde Farklı Kavurma Koşullarında Oluşan Fiziksel ve Kimyasal Değişimlerin Belirlenmesi” konulu araştırma yapıldı.

MİNERAL DEĞERİ YÜKSEK

Araştırma kapsamında, Çorum’da birçok farklı noktada satışa sunulan leblebiler toplanarak, mercek altına alındı. Lazer-İndüklü Plazma Spektroskopisi cihazıyla incelenen leblebinin mineral içeriği belirlenerek, emilimine bakıldı. Mineral içeriğinin belirlenmesine yönelik kapsamlı değerlendirmenin yapıldığı çalışmada, leblebiden emilen mineral miktarının günlük ihtiyaç duyulan mineral miktarının ne kadarını karşıladığı analiz edildi. Yaklaşık 150 gram leblebi tüketilmesi halinde, yüksek protein içeriği ile beraber günlük mineral ihtiyacının önemli kısmını karşılayacak düzeyde mineral içerdiği belirlendi. Daha önce yapılan araştırma sonuçları baz alınarak yapılan karşılaştırmada, Çorum leblebisinin mineral emilim düzeyinin birçok kuruyemişten daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

BİR ÇOK KURUYEMİŞTEN DAHA BESLEYİCİ

Öğr. Gör. Dr. Hakan Apaydın, araştırma sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Çorum leblebisinin yüksek protein içeriğinin yanı sıra,  önemli düzeyde mineral içerdiğini, Çorum leblebisinin yüksek mineral emilimi sayesinde sporcular için bile günlük mineral ihtiyacının giderilmesine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Leblebideki mineral emiliminin daha yüksek olmasının, kolay sindirilebilir olmasından kaynaklandığını belirten Dr. Apaydın, “Çorum leblebisi kolay sindirilebilir bir besin. Bu yönü ile birçok kuruyemişten daha besleyici olabileceğini söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.

DSÖ SINIR DEĞERLERİNE UYUMLU

Çalışma kapsamında, Çorum leblebisinin içeriğindeki kanserojen bileşiklerden aflatoksin ve akrilamid oranlarının da incelendiğini belirten Dr. Apaydın, şunları kaydetti:
“Yanlış depolama koşullarında oluşan kanserojen bir bileşik olarak aflatoksine leblebide hiç rastlamadık. Bu veri, Çorum leblebisinin uygun depolama koşullarında muhafaza edilerek son tüketiciye ulaştırıldığını ortaya koymaktadır. Ayrıca yine kavurma işlemi esnasında ortaya çıkan akrilamid varlığıyla ilgili yaptığımız inceleme de geleneksel Çorum leblebisi üretim sürecinin, akrilamid oluşumu yönünden, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği sınır değerine uyduğu, bu bileşiğin insan sağlığına zarar verecek düzeye ulaşmadığı belirlendi. Ayrıca Çorum leblebisinin kurşun ve kadmiyum gibi ağır metalleri içermediği belirlenmiştir.”

OBEZİTE İLE MÜCADELE İÇİN İDEAL

Atıştırmalık ürünlerin öneminin artık günümüzde giderek arttığına işaret eden Dr. Apaydın, sözlerini şöyle tamamladı:
“Son yıllarda artan atıştırmalık tüketimi göz önüne alındığında, besin değeri yüksek olan leblebinin tüketici beğenisine sunulurken yüksek kalitede olması oldukça önemlidir. Tüketicilere atıştırmalıklardan uzak durun demek yerine leblebi gibi besleyici atıştırmalıklara yönlendirmek toplum sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü yayınladığı raporda aşırı kilo ve obezite ile mücadelede meyve, sebze, baklagiller, kepekli tahılların yanı sıra özellikle kuruyemiş tüketiminin artırılmasının önemine değinmiştir Bizim araştırmamızın sonuçlarından yola çıkarak, obezite ile mücadelede leblebiyi alternatif atıştırmalık olarak öneriyoruz. Mineral emiliminin yüksek olması, besleyici özelliği ve içerdiği bileşikler bakımından ele alındığında sınır değerlere uyduğunu gördüğümüz Çorum leblebisinin günlük atıştırmalık besin olması gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz."

Son Güncelleme: 09.08.2021 22:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Corum 19 2021-08-09 21:53:51

Bilineni tekrar tekrar keşfetme hangi uluslararası dergide referans olarak gösterildi acaba corum da leblebide aflotoxin var diyebilecek babayiğit goremiyoruz

Avatar
Belediye para ver. 2021-08-10 14:12:57

Bir de sürmeli kırk leblebiyi araştırsınlar.Bir tarafı kavrulurken fazlaca kavrulup, yanmış olursa,mecvut karbonlaşma kanser yapar mı?

Avatar
Çorumlu 2021-08-10 15:51:56

Üniversitenin çok değerli katkısı için teşekkürler.