2 yılın özeti bu satırlarda

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, 2 yılının özetini yaptı

13 Temmuz 2021 Salı 18:29
2 yılın özeti bu satırlarda

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, üniversite senato salonunda düzenlediği basın toplantısında yerel ve yaygın basın mensupları ile bir araya geldi.

2 SAAT 15 DAKİKALIK SUNUM

Öztürk, yaklaşık 2 yıl önce devraldığı rektörlük görevi süresinde yapılan çalışmaları genel hatlarıyla özetledi. 2 saat 15 dakika süren toplantıda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek, daire başkanları, HUBTUAM ile yeni kurulan ofislerin akademisyen temsilcileri ve üniversite üst yönetimi hazır bulundu. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam'ın ise kızının düğünü nedeniyle toplantıya katılamadığı belirtildi.

Prof. Dr. Öztürk, üniversitede son iki yılda yapılan çalışmaları sunumla aktardıktan sonra detay bilgiler verdi, ardından soruları cevaplandırdı. 

İşte Rektör’ün konuşmasından satır başları:

2019-2021 döneminde pandemi nedeniyle zor bir süreç geçirdik. Tıp Fakültesi pandemiye karşı örnek bir mücadele verdi. Kendilerine özel olarak teşekkür ediyorum.

Hitit Üniversitesi yeni kurulan bir üniversite kimliğinden çıkarak olgunlaşan bir eğitim yuvası haline geldi. Kapasitesi giderek arttı. Akademisyen, öğrenci sayısı, aktif ve pasif programlarında değişim yaşandı.

Öğrenci sayısı görevi devraldığımızda 18 bin 976 iken, YÖK’ün yeni sistemi doğrultusunda lisans ve ön lisans öğrencilerinin kayıt silmeleri nedeniyle güncel rakam 16 bin 075 oldu. Bu rakamı yeni programlarla artıracağız.

Akademik personelde mevcut sistem değişikliği nedeniyle Hitit Üniversitesi olması gereken noktada. Kadro oranlarında ve yapılanmasında eksik yok. En fazla eksiğimiz Tıp Fakültesi’nde. Halen 12 kadro eksiğimiz var. Yeni üniteler açıldığından ihtiyaç artacak. Tıp Fakültesi’nden ayrılmalar emeklilikten kaynaklanıyor. Yeni atananlarla birlikte biz başarılıyız. Kendi kendisini besleyen bir tıp fakültesi hedefliyoruz.

‘HER ŞEYİ İYİ YAPTIK DEMİYORUZ’

Her şeyi iyi yaptık demiyoruz. Son iki yılda doluluk oranımız diğer üniversitelere göre arttı. Sağlık Hizmetleri MYO programlarını aktif hale getirdik. Lisansüstü, lisans, ön lisans programları açtık.  2020 yılı genel doluluk oranımız yüzde 94. Bu rakam diğer üniversitelerle karşılaştırdığımızda çok iyi bir başarı. 2021 yılı itibariyle yeni bölümlere kontenjan verildi. Toplam 300 öğrenci kontenjanlara girecek. Çorum merkez ve ilçelerin gelişme potansiyeline uygun yeni programlar açıyoruz.

12 yıldır açılmayan yaz okulunu öğrencilerin taleplerini dikkate alarak bu yıl açıyoruz. Toplam 305 dersten yaz okulu açılacak.

BİLİŞİM ALT YAPISINDA İLK 5’TEYİZ

Uzaktan eğitimin alt yapısını güçlendirdik. Türkiye’de ilk 5 üniversite arasındayız. Çevre illere de katkı sunabilecek kapasiteye eriştik.

VETERİNER FAKÜLTESİ

Hitit Üniversitesi Veteriner Fakültesi 1992 yılında kurulmuş. Kampüsü bitmeyen tek üniversiteyiz. Veteriner Fakültesi temel alt yapı adımlarını atmadan açılması zor ve teknik olarak mümkün değil, ama şu anda şartlara bakacağız. Çorum Belediyesi’nin kuracağı Hayvan Hastanesi’nin kapsamına göre işbirliği yapılıp yapılmayacağını değerlendiriyoruz.

TURİZM FAKÜLTESİ

Hitit Üniversitesi Turizm Fakültesi 2015 yılında kurulmuş. Son yıllarda öğrenciler tarafından çok tercih edilen bir fakülte değil. Zamanın ruhu ve değişim yaşandı. Sistem değişti. Bu nedenle YÖK Turizm Fakültesi açılmasına sıcak bakmıyor.

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

Diş Hekimliği Fakültesi 2018 yılında kurulmuş. Fiziki alt yapı müsait değil. Bu nedenle afiliasyon olması için Diş Hekimliği’nin ortak derslerinin Tıp Fakültesi laboratuvar ve dersliklerinin bulunacağı Morfoloji binasının bitmesi gerekiyor. Mevcut binası 2-3 katlı elverişli olmayan bir bina. Tıp Fakültesi Morfoloji binasını yapmadan Diş Hekimliğini iki katlı bir bina bulup kuralım demiyorum. 60 ünitelik özel yatırım talep edeceğiz. Biz diş hekimliğinden vazgeçmedik, tabi ki yapacağız. Tıp Fakültesi Morfoloji binasının temelini bu yıl sonu atıyoruz. Diş hekimliğinde de sorun yaşamayız. Ağız ve Diş Hastalıkları Merkezi’nin temelini de bu yıl sonu atacağız. Diş Hekimliği için afiliasyona hazırlık yapıyoruz.

Çorum harika bir üniversite şehri. Üniversite öğrencileri için gerek alt yapı, gerek güvenlik ve gerekse ana arterlere yakın olması kenti cazibe merkezi haline getiriyor. Kaliteli programlarla bu yapılanmaya destek olacağız.

ULUSLARARASILAŞMA

Uluslararasılaşmaya getirdiğimiz yeni kriterlerle kaliteli öğrencileri Çorum’a çekiyoruz. 428 yeni öğrenci oldu. TÖMER de hem üniversiteye hem şehre önemli katkı sağlıyor. Biz vazifemizi yapıyoruz. Bize sunulan imkanlar var. Şehre geri dönüşümü sağlamak zorundayız.

İHTİSASLAŞMA

Makine ve imalatta ihtisaslaşan üniversiteyiz. Çorum teknoloji imalatında yüzde 37’lik oranla yüzde 31 olan Türkiye ortalamasının üzerinde. İletişim teknolojileri ve dijital dönüşüm, girişimcilik, finanslar ve insan kaynaklarını etkin kullanma alanlarında projeler üretiyoruz. Savunma sanayisi alanında Ağustos ayında teknik heyet Çorum’a gelecek. Çorumlu sanayicilerimiz, üniversitemiz ile birlikte savunma sanayisini masaya yatıracağız.

GIDA İÇİN 2 ADET KAPSAMLI LABORATUVAR

Gıda sektöründe kapsamlı iki adet laboratuvar kurulması için Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığına teklifte bulunduk. Ofislerimizin hazırladığı projeler beğenildi. Patent konusunda tüm Çorum’a üniversitemizin kapısı açık. Her alanda kendi gücümüzü oluştururuz.

HUBTUAM Sağlık Bakanlığı’nın akredite ettiği tek kuruluş. Sağlık Bakanlığı için Glukometri analizlerini yapan tek laboratuvar. Maske dahil diğer tüm test işlemlerini HUBTUAM’da gerçekleştiriyoruz. Bölgemizdeki iller ile yurt dışından Almanya ve Hollanda’dan test talepleri geliyor. Implant çalışması devam ediyor. URAP ve Greenmetric sıralamasında iyi durumdayız.

KUZEY KAMPÜSÜ’NDE SON DURUM

Kuzey Kampüsü’nde alt yapı ve ilahiyat fakültesi ikmal ihalesi yapıldı. İlahiyat bitti. Kampüs alt yapısının yüzde 78’i tamamlandı. Gelişimi önümüzdeki aylarda göreceğiz. Gelecek dönem öğrencilerimizi kampüsümüzde karşılayacağız. İİBF binasına 3 fakülteyi taşıyacağız. Dağınık üniversite tek merkezde toplanacak.

GÜNEY KAMPÜSÜ

Güney Kampüsü’nde tıp fakültesi morfoloji binasının projesi hazır. İhale için gerekli kaynak alındı. Temelini bu yıl sonunda atıyoruz. Yaklaşık 2 yılda bitirmeyi hedefliyoruz. Diş Hekimliği Fakültesi ile eşgüdümlü olması için Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin de bir an önce kurulması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın Diş Sağlığı Merkezi’nin topoğrafik olarak yeri konusunda çekincesi oldu. Yeni yer tahsisi yapıldı, belediye, milletvekillerimiz ve valilik ile birlikte hareket ederek ADSM ihale aşamasına getirildi. Tıp Fakültesi Morfoloji ve ADSM benzer zamanda bitecek, böylece diş hekimliği için düğmeye basacağız. Çok geciktirmeyeceğiz.

KAMPÜS BÖLGESİNE ÜST GEÇİT, YAYA VE BİSİKLET YOLLARI

Karayolları Çevre Yolu HUBTUAM binası civarından karşıya üst geçit yapıyor. Kazı çalışması başladı, temel çalışması devam ediyor. Çimento kavşağından itibaren yan yollar yapılacak, belediye bisiklet yollarını ihdas edecek,  Kuzey Kampüsü ile Çevre Yolu arasında öğrencilerimizin can ve mal güvenliği için yaya yolları olacak.

İSKİLİP MYO’YU İHALE EDECEĞİZ

İskilip MYO 2017 yılında ilçe belediyesi tarafından üniversitemize devredildi. 2021 yılı deprem yönetmeliğine uygun hale getirilen mevcut binayı yeniden ihale edeceğiz. İskilip MYO binası için erteleme, tehir etme ve geciktirme söz konusu değil.

OĞUZ ADASI VE SPOR ALANLARI

Üniversitenin sportif alanları için Spor Toto’dan 5 milyon kaynak aldık. Kuzey Kampüsü, Alaca Avni Çelik MYO ve Sungurlu MYO’ya gerekli spor tesisleri inşa edilecek.

Oğuz Adası’nın birinci etabı bitti. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve federasyonlarla görüştük. Bakanlık ve federasyonlarla işbirliği yapılacak.

İLAHİYAT BİNASINDA 3 BİRİM

İlahiyat Fakültesi binasına yabancı diller yüksek okulu, lisans üstü eğitim merkezini taşıyarak yeni bina yapmadan 25 milyon lira tasarruf sağladık.

REKTÖR’E 2023 VİZYONUNU SORDUK

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.

Habercim19 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Demirer’in, “Rektörlük görevini devraldıktan sonra yaptığınız tüm açıklamalarda Hitit Üniversitesi’nin gelecek 15 yılını yani 2035’i planladığınızı söylediniz. Cumhurbaşkanı Tayyip Bey sık sık tüm kurumlar için 2023 vizyonunu vurguluyor. Sizin ve üniversitenin 2023 vizyonu nedir?” şeklindeki sorusuna şöyle cevap verdi: “Kuzey Kampüs tamamlanınca 2023 yılı üniversite için sıçrama olacak. Bölgemizde ilk 3 üniversite arasında oluruz. ARGE’de Samsun’un (19 Mayıs Üniversitesi) dışında rakibimiz yok.  Hitit Üniversitesi olarak 2000 yılından sonra kurulan üniversitelere nitelik anlamında kafa tutmaya çalışıyoruz.”

Demirer’in, “Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi kuruyor. Belediye Başkanı ile hukukunuz iyi. Hitit Üniversitesi olarak Çorum Belediyesi ile işbirliği yaparak Veteriner Fakültesi’nin alt yapısını hazırlama anlamında Hayvan Hastanesi’nin genişlemeye müsait oluşturulması mümkün mü?” şeklindeki sorusuna ise “Çorum Belediyesi’nin kuracağı Hayvan Hastanesi’nin alt yapısına bir bakalım. Biz bu konuda Alaca MYO (Veteriner programı) akademisyenlerimizi yerleştirdik. Sizin bahsettiğiniz konuyu (Çorum Belediyesi’nin Hayvan Hastanesi kurması) biz de değerlendirdik. Ancak Veteriner Fakültesi’nin alt yapısı için 3 ayrı üniversitenin bütçesi kadar kaynak gerekiyor. Kaynaklar yetersiz. Bazı illerde kurulan hayvan hastanelerinin sağlık açısından sorunlara yol açtığı çekincesi de var.” sözleriyle cevap verdi.

Rektör Öztürk, bir soru üzerine, TRT Yönetim Kurulu Üyeliği görevinin geçtiğmiz Mart ayı itibariyle sona erdiğini kaydetti.


 

Son Güncelleme: 16.07.2021 16:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sırrı Aybek 2021-07-14 09:45:21

Rektörün vizyonunda zerre miktarı yenilikçilik yok. Bir tane bile projesi olmadan rektör olduğu anlaşılıyor. Gelişme dediği şeylerin tamamı kendi insiyatifi dışında gerçekleşen şeyler. Çok yazık oluyor çookkk

Avatar
İskilipden 2021-07-13 19:12:40

İskilip Meslek Yüksek Okulu çözüme ACİLEN kavuşturulmalı. Eğitim dönemez geliyor nerede ders olucak Kapalı çarşıdaki pandemi öncesi yer demi?
Şanyıurfada ayakkası Meslek Yüksek Okulu eçıldı ayakkabının şahı İskilip ve Çorumdaki fabrikada yapılıyor kıymetini bilelim.
Değerli mutfağımız önemsenmesi gerekli unutulmamalı.

Avatar
İskilipli 2021-07-13 20:54:49

İskilip Meslek Yüksek Okulu kaç yıldır bu halde 5 mı 6 mı 7 mı daha ne kadar beklenecek ne kadar?

Avatar
Olmaz 2021-07-15 08:19:19

Mevcut Yapı işleri başkanlığı ile kampüsünüz hiç tamamlanamaz kusura bakmayın