GreenMetric’te başarı

Hitit Üniversitesi‘çevreci üniversite’ kriterlerinin ölçüldüğü Greenmetric sıralamasında Dünya’nın 248’inci, Türkiye’nin 18’inci üniversitesi oldu.

06 Aralık 2023 Çarşamba 11:09
GreenMetric’te başarı

Hitit Üniversitesi genel anlamda ‘çevreci üniversite’ kriterlerinin ölçüldüğü Greenmetric sıralamasında Dünya’nın 248’inci, Türkiye’nin ise en iyi 18’inci çevreci üniversitesi oldu.

Üniversiteden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

Hitit Üniversitesi, yükseköğretim kurumlarını enerji ve iklim değişikliği, atık yönetimi, su kaynakları, ulaşım ve bu hedeflere yönelik eğitim ve araştırma kategorilerinde değerlendiren GreenMetric sıralamasında Dünya’nın 248’inci, Türkiye’nin ise en iyi 18’inci çevreci üniversitesi oldu.

‘YÜZLERCE ÜNİVERSİTEYİ GERİDE BIRAKTI’

GreenMetric tarafından hazırlanan çevreye duyarlı üniversiteler sıralaması açıklandı. Hitit Üniversitesi, “Çevreye Duyarlı Üniversiteler 2023” sıralamasında, dünyada yüzlerce üniversiteyi geride bıraktı.

2010 yılında Endonezya Üniversitesi tarafından kurulan Dünya Üniversiteleri IU GreenMetric Ağı yaptığı değerlendirmeye, bu yıl dünya genelinde 98’i Türkiye’den olmak üzere toplam 1183 üniversiteyi dahil etti.

'DÜNYA SIRALAMASINDA 81 BASAMAK YÜKSELİŞ OLDU'

GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralamasında başarısını sürdüren Üniversitemiz,  2023 yılı sıralamasında dünyada 1183 üniversiteden 935 üniversiteyi geride bıraktı. Böylelikle 2022 yılında dünyada 329’uncu sırada bulunan Hitit Üniversitesi 248’inci sıraya yükseldi.

'2000 YILINDAN SONRA KURULAN ÜNİVESİTELERDE 4’ÜNCÜ'

Hitit Üniversitesi, 2023 yılı Türkiye değerlendirmesinde ilk sıraları İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Erciyes gibi sayılı üniversitelerin aldığı GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralamasında 2000 yılından sonra kurulan yükseköğretim kurumları arasında 4’üncü sırada yer aldı.
Hitit Üniversitesi, ülkemizden başvuran üniversite sayısının artmasına rağmen toplam 98 üniversiteden de 80’ini geride bırakarak tüm üniversiteler arasında 18’inci sıraya yükselirken, devlet üniversiteleri arasında ise 14’üncü sırada yer aldı.

REKTÖR: ‘ÇEVREYE DUYARLIYIZ’

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üniversite yönetimi olarak attıkları her adımda çevreye duyarlılık gösterdiklerini belirterek, başvuru yapan üniversite sayısındaki artışa rağmen çevreci üniversite olma yolundaki gayretlerninin sonuçlarını görmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Hitit Üniversitesi'nin bu yıl GreenMetric Dünya Üniversiteler Sıralamasında dünyada ve ülkemizde birçok üniversiteyi geride bıraktığını vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

“Üniversitemiz 2023 yılı değerlendirmesinde Dünya’nın 248’inci, Türkiye’nin ise 18’inci en çevreci üniversitesi oldu. 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında ise 4’üncü sıraya yükseldi. Üniversite olarak Entegre Çevre Bilgi Sistemi (ECBS) çerçevesinde, atık yönetimi prosedürlerini sistematik bir şekilde sürdürüyoruz. Geri dönüşüm, aydınlatma ve ısıtma gibi alanlarda örnek yükseköğretim kurumlarından biriyiz. Tehlikeli atıkların usulüne uygun bir şekilde bertarafını sağlıyor, geri dönüşümlü atıkları da yerinde ayrıştırarak ilgili birimlere gönderimini sağlıyoruz. Üniversitemizde çevreye duyarlılık açısından örnek teşkil eden uygulamalardan trijenerasyon sistemini devam ettiriyoruz.  Yeni altyapı ve üst yapı yatırımlarında da çevre faktörünü özellikle dikkate alıyoruz.

Öztürk, çevreye duyarlı üniversite olma yolunda gerçekleştiren uygulamalara katkısı bulunan ve duyarlılık gösteren akademik ve idari personel ile öğrencilerine teşekkür etti.

Son Güncelleme: 06.12.2023 09:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Maalesef Personel 2023-12-06 22:01:29

İzmir K.Ç üniversitesinden alınan otomasyona milyonlar aktarılıyor. Otomasyon çalışmıyor, öğrenciler şikayetçi. Değişen kurallara kimse uymuyor(!) Bize değişen kural başkasına değişmemiş demek ki bu sene. Çorum'a, üniversiteye, öğrenciye, personele kimseye faydası olmayan sayın; *** ***** ******

Misafir Avatar
Çalışan sistem 2023-12-07 01:17:44 @Maalesef Personel

Kendi imkanlarıyla hazırlanmış bir yazılım vardı. Süper çalışıyordu. Neden paralı ve bir başka üniversitenin yazılımına geçildi ki?

Beğenmedim! (1)
Avatar
masum 2023-12-07 21:07:19

Olmayan kampus az kirletiyor herhaalde????

Avatar
Kötü Sonuç - İyi Sonuç 2023-12-06 21:10:45

Sonuçlar kötü olunca kural değişti, pandemi geldi, deprem oldu, eskisi gibi (!) para yok, hocalar çalışmıyor, Çorumlu destek vermiyor. Ama yükselme olunca Hitit şahlandı. MaşAllah İnşAllah.

Avatar
Çevreci 2023-12-06 21:57:06

Çevre ile ilgili başarı başarı mı oluyor? Olsun hiç yoktan iyidir ????

Avatar
Corum 19 2023-12-08 19:51:44

Ne cevrecisi batakliga hastane dishekimligi yapip 24 saat su cekerek mi