Rektör’den çağrı var

HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, makine ve imalat teknolojileri alanında eğitim görmek isteyen öğrencilere çağrıda bulundu.

06 Ağustos 2021 Cuma 17:58
Rektör’den çağrı var

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, yüksek öğrenimde makine ve imalat teknolojileri alanında eğitim görmeyi planlayan öğrencilerin, bu alanda ihtisaslaşan Hitit Üniversitesine kayıt yaptırmalarını beklediklerini bildirdi.

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, Çorum‘da makine sanayisinin gelişmiş olmasından ötürü Hitit Üniversitesi’nin 2020 yılında makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaştığını, bu tarihten itibaren makine ve imalat teknolojisine yönelik çalışmalara ağırlık verildiğini hatırlattı.

Makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan üniversitede öğrencilerin eğitim almasının önemli avantajlar içerdiğini vurgulayan Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

“Laboratuvarlarımızda, hocalarımız, öğrencilerimiz yan yana beraber prototip hazırlıyor. Geçen yıl ilk defa 25 tane TÜBİTAK tarafından desteklenen ortak projelerde beraber çalışıyor. Çorum’un orta teknoloji, imalatı, ihracat oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Türkiye ortalaması yüzde 31, Çorum ili orta teknoloji imalat ve ihracatta ise yüzde 37’yi yakalamış durumda. Üniversitemizin uzmanlarıyla, bilişim altyapısıyla beraber biz bu oranı yükseltebilir, ülkemizin cari açığını, savunma, sağlık ve gıda teknolojileri bağlamında stratejik ürün üretimine katkı sunabiliriz."

Hitit Üniversitesinde ayrıca 7 artı bir modeli uygulandığını belirten Öztürk, bu model sayesinde öğrencilerin üniversitede aldığı teorik eğitimi Çorum‘daki sanayi kuruluşlarında pratiğe dönüştürme imkanı bulduğunu vurguladı.

“7 artı bir modelinde, 8 dönemden ibaret olan dört yıllık lisans eğitiminde, 7 dönem laboratuvarda sınıfta donanımını almış öğrencimizi, son dönem danışman hocası, ustası, ustabaşı ve danışmanıyla birlikte sahaya gönderiyoruz.” İfadelerini kullanan Öztürk, “Biz koordinasyonu sağlıyoruz. İlgili danışmanı onu alana sokuyor ve beraber bir proje bitmiş oluyor. Genelde staj uygulamaları, kısa süreli olur ve öğrenci bir yere girdiğinde, ‘kapısı nerede, kim kimdir’ diye öğrenene kadar süre bitiyor. 7 artı 1 eğitim modeli kapsamında ise geçen yıl mühendislik alanından 15 öğrencimiz başarılı çalışmalarda bulundu. Bu 15 öğrencimizin yarısı, 7 artı 1 ile eğitim gördüğü firmada işe başladı. İşveren, ‘bize masa başında her şeyi bilen değil, sahada çözüm üreten mezun gerekiyor’ diyor. Çözüm üretebilen mezunu, işveren de görünce peşini bırakmıyor. 7 artı 1 eğitim modeli, istihdam odağının dışında uzmanlığı daha fazla öne çıkaran, ‘Mühendislik Fakültesinde bir ders daha eklesek’ gibi bizi harekete geçiren, yönlendiren canlı organik yapıya dönmüş durumda.”dedi.
Hitit Üniversitesi’nin genç ve dinamik bir üniversite olduğunu, Çorum‘un da gerek huzur asayiş, gerekse ekonomik yönden “tam bir öğrenci kenti” olduğunun altını çizen Öztürk, şunları kaydetti:

“Biz genç dinamik üniversiteyiz. Öğrencilerimizi sahaya çekmek istiyoruz. Araştırma ve uygulama merkezlerimiz, öğrenci kulüplerimiz, şehrin imkanlarını bir araya getiriyoruz. Üçlü yapı kurduk. Oradaki sivil toplumla, yerel yönetimlerimizle, valiliğimiz, belediyelerimiz bütün imkanlarımızla Yeşilay’dan Kızılay’ına kadar hepsi ile çalışıyoruz. Salgın sonrası değişen sosyokültürel yapıya uygun ortak dersler nezdinde bir şey yaptık. Gönüllülük dersleri oluşturduk. Gönüllülük derslerinin yüzde 60’ı sivil toplumla, kulüp faaliyetleri şeklinde geçecek. Yaklaşık 15-16 set oluşturduk. Gönüllük bağlamında arkadaşlarımız hem kredili derslerini alacak hem kulüp faaliyetleri çerçevesinde gönüllük faaliyetlerini sahada yapacaklar. Diğer taraftan Çorum‘da kişi başına düşen yeşil alan metrekaresi Türkiye ortalamasının çok üstünde, 18 metrekare, 250 parkı olan ve millet bahçesi olan bir şehir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Corum 19 2021-08-07 17:32:14

Liyakata dayanan öğretim görevlisi atamasi olacağı eş dost siyasetçi akraba cemaat tarikat siyasi görüşe bakılmadan bilim adami alınacağı mi

Avatar
İskilipli 2021-08-07 05:48:37

İskilipde halk yardımları ile temel ve çatı kapama noktasına gelen ancak üniversiteye devir edilip sonra Çürük olduğu için inşaatı DURDURULAN bir kısım güçlendirme yapılan MYO. NE OLUCAK? YURT-KUR İLÇEYE YURT YAPILACAKMI? Öğrenciler için çözüm geliştirilmeli. okul çarşı merkezde kapalı çarşıda idi. burası çürük raporu verilen yerden sağlam mı? Sakarya okulu boş durumda. İlçeye birşeyler yapılmalı. sorun çözümü için yetki Çorumda başka bir yerden sağlanamayacak okulu yapalım!!!

Avatar
İskilipden 2021-08-06 18:10:15

ilçemiz dünyanın en kaliteli ayakkabı imalatını yapan işletmeye ev sahipliği yapıyor, geçmiştende üretim merkezi idi. Üniversitemiz İskilip'e AYAKKABICILIK konusunda bir bölüm açmayı düyünmezmi? Programında varmıdır?