Türkiye'den 43 üniversite dünya sıralamasına girdi

Dünyanın en saygın derecelendirme kuruluşlarından Times Higher Education (THE) dünyanın en iyi üniversitelerini açıkladı.

26 Nisan 2021 Pazartesi 16:13
Türkiye'den 43 üniversite dünya sıralamasına girdi

Dünyanın en saygın derecelendirme kuruluşlarından olan 2004 yılında kurulan Times Higher Education (THE) tarafından dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması açıklandı. İlk sırada Oxfıord Üniversitesi'nin yer aldığı sıralamaya, 2021 yılında Türkiye’den 43 üniversite girmeyi başardı. Bunların içinde ilk 10 üniversite Çankaya Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karabük Üniversitesi oldu.

Dünya sıralamasına ülkemizden girme başarısı gösteren ilk 10 arasında vakıf üniversiteleri dikkat çekti. Türkiye’nin en iyi öğrencilerini alan vakıf üniversiteleri ağırlıklı olarak listeye girdi.

2006 yılından sonra kurulan devlet üniversiteleri arasında ise sadece Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi dünya sıralamasında yer aldı.

2017 yılından bu yana son 5 yıldır dünyanın en iyi üniversitesi İngiltere’nin 150 bin nüfuslu küçük bir şehrinde kurulan ve 20 bin civarında öğrencisi bulunan Oxford Üniversitesi oldu.

DÜNYA ETKİ SIRALAMASI

THE tarafından üniversitelerin toplumların sürdürülebilir kalkınmasına yaptığı katkıları ölçmeyi hedeflediği Impact Ranking 2021’e göre ise (Üniversite Etki Sıralaması) dünya sıralamasında Türkiye’den 49 üniversite yer aldı.

Times Higher Education (THE) Yüksek Öğretim Etki Sıralaması, üniversiteleri Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG’ler) göre değerlendiren tek küresel performans tablolar. Bu yıl üniversite etki sıralamasına araştırma, yönetim, sosyal yardım ve öğretim ana başlıklarında 96 ülkeden bin 115 kurum dahil edildi.

Dünya Etki Sıralaması’na göre dünya sıralamasına Türkiye'den giren ilk 10 üniversite Abdullah Gül Üniversitesi, İsstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi oldu.

Son Güncelleme: 27.04.2021 01:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Eeeee.. 2021-04-26 21:32:46

Ne yani!!! Karabük ile Rize bizimle birlikte 2006 kuruldu. Hitit bu sıralamada niye yok mu? Onu, Üniversite'de bilim yerine film üretilmesine ses çıkartmayan Milletvekillerine sormak lazım...