Çorum'a piyango vurdu

Karadeniz'deki doğalgaz keşfi sonrası coğrafi konumu nedeniyle gazı daha ucuz kullanacak 12 il arasında Çorum da yer aldı.

24 Eylül 2020 Perşembe 11:58
Çorum'a piyango vurdu

Karadeniz'deki doğalgaz keşfi sonrası gazı daha ucuz kullanacak 12 il arasında Çorum da yer aldı.

Enerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rahmi İncekara, çıkarılacak gazın diğer gaz hatları ile kurgulanmasının bir maliyeti olacağı ve zaman alacağını belirterek, ilk etapta gazın çıkarıldığı bölgeye yakınlığından kaynaklı Batı ve Orta Karadeniz'in sevkiyat, depolama gibi bir takım maliyetlerden kaynaklı avantajlı olduğunu bölgede yer alan başta Zonguldak olmak üzere Bartın, Düzce, Karabük, Bolu, Kastamonu, Sinop, Amasya, Ordu, Çorum, Tokat, ve Samsun'un  diğer illere göre fiyat noktasında daha olumlu etkileneceğini söyledi.
Karadeniz'deki 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfi sonrası en fazla merak edilen soru çıkarılacak gazın faturalara yansımasının ne kadar olacağı iken dikkat çeken bir detay daha ortaya çıktı. Uzmanlar gazı çıkarma maliyetinin yanı sıra dağıtımı noktasında da ortaya çıkacak maliyetler göz önünde bulundurulduğunda keşfin yapıldığı bölgeye yakın olmasından kaynaklı ilk etapta Karadeniz'deki 12 ilin diğer illere göre çıkarılacak doğalgazı daha ucuza kullanabileceğinin altını çiziyor. Uzmanlar ayrıca keşfe yakın bölgelerin de ekonomik olarak hareketlenebileceğini, söz konusu bölgelere yatırımların artabileceğine işaret ediyor.
Karadeniz'deki doğalgaz keşfi sonrası enerjide dışa bağımlılık büyük oranda azalacakken gaz çıkarılmadan Türkiye'nin enerji faturasına ilk indirimin ise önümüzdeki yıl gelmesi bekleniyor.
Türkiye'nin gaz ithal ettiği ülkelerle sona erecek kontratların 2021 yılında yenileneceği belirtilirken kurulacak gaz pazarlığı masasına ise Türkiye'nin gaz keşfinden kaynaklı daha güçlü oturacağı ve masadan büyük bir indirimle kalkacağı öngörülüyor.
Zonguldak'ta açıklarında keşfedilen ve 2023 yılında karaya çıkarılacak 320 milyar metreküplük gazı vatandaşın faturasına ne kadarlık bir yansıması olacağı ise henüz net değilken Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise çıkarılacak gazın ithal gazdan daha ekonomik olacağını ve fiyatların ise düşebileceğini bugünden söyleyebileceklerini belirtti.
Konuyla ilgili yenisafak.com'a konuşan uzmanlar dikkat çeken bir noktaya daha işaret ederek, Karadeniz'deki tarihi keşif sonrası çıkarılacak doğalgazın bir takım maliyetler göz önünde bulundurulduğunda ilk etapta 12 ilin daha ucuza kullanabileceğini öngörüyor.
DAHA UCUZA KULLANACAKLAR
Doğalgaz keşfedilen bölgeye yakın olan illerin çıkarılacak gazı daha ucuz maliyetle kullanabileceğine işaret eden Enerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rahmi İncekara, ''Çevre illerin de bundan yararlanması söz konusu. Keşfin yapıldığı yer Türk Akımı'nın da geçtiği doğalgaz hattına da eklemlenebilir. Böyle bir avantaj da söz konusu. Rusya'dan gelen Türk Akımı projesinde Kıyıköy'e aktarılan iletim hattı var. Biz Zonguldak'taki keşfimizi Türk Akımı ile beslersek Türk Akımı'nın geçmiş olduğu illere de avantaj sağlamış olacak. Bu aynı zamanda Batı Karadeniz ve Marmara bölgesindeki illere pozitif olarak yansıyacak.'' Dedi.
12 İL OLUMLU ETKİLENECEK
Çıkarılacak gazın diğer gaz hatları ile kurgulanmasının bir maliyeti olacağı ve zaman alacağını da sözlerine ekleyen İncekara, ilk etapta gazın çıkarıldığı bölgeye yakınlığından kaynaklı Batı ve Orta Karadeniz'in sevkiyat, depolama gibi bir takım maliyetlerden kaynaklı avantajlı olduğunu bölgede yer alan başta Zonguldak olmak üzere Bartın, Düzce, Karabük, Bolu, Kastamonu, Sinop, Amasya, Ordu, Çorum, Tokat, ve Samsun'un diğer illere göre fiyat noktasında daha olumlu etkileneceğini söyledi.
Kaynak: Yeni Şafak

Son Güncelleme: 25.09.2020 23:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Komik 2020-09-24 12:11:43

Neyin kafası bu anlamadim bugün daha doğalgaza yüzde 34 zam geldi. Insanlarla dalga geçmeyin.

Avatar
Çorum19 2020-09-24 12:13:54

Milletle dalga geçiyorlar,maalesef siz de bu söylenenleri haber yapıyorsunuz.Daha dün TÜİK açıkladı,Doğalgaza yüzde 34,5 zam diye,müjde bunun neresinde.

Avatar
GÜLDÜR GÜLDÜR ŞOW. 2020-09-24 12:34:45

ÖLME EŞEĞİM ÖLME. DAĞDAKİ KOYUNUN KILINA YÜN EĞRİLMEZ. SİZ ne zaman HABERCİ OLACAKSINIZ. GÜLDÜR GÜLDÜR ŞOW. Yahu daha gaz çıkmadı, garanti değil. İNŞALLAH ÇIKARILIR. Ama çıkınca da ÇORUMA BİR ZIRNIK KOKLATMALAR. BUNU ÖĞRENİN ARTIK...

Misafir Avatar
Beyhan 2020-09-24 14:50:06 @GÜLDÜR GÜLDÜR ŞOW.

Şov ya da İngilizce söylemek isterseniz show :)

Beğenmedim! (0)
Avatar
Ahmet 2020-09-24 13:02:22

Enflasyon %12 diye yalan söylüyorlar . Piyasa enflasyonu %35 . YALANLA , Satılmış basınla KANDIRILIYORUZ .

Avatar
Çoruma müjde 2020-09-24 12:55:12

'Cek ve cak'ın haberi olmaz.Somut ve vatandaşın direkt faydalanacağı müjdeler olmalı.

Avatar
Kenann 2020-09-24 13:49:09

Yorum yok !!!

Avatar
Ali 2020-09-24 14:05:53

Ölme eşeğim ölme. ..Yeter bu kadar.

Avatar
Çorumlu 2020-09-24 12:07:20

Kedi olalı fare tuttuk sonuçta, inşAllah başımıza bir iş gelmez,