Fiyatlar katlanınca satan ev alıyor!

İkinci el araç piyasasının uçuşa geçmesiyle fiyatı ikiye katlanan aracını satan konut almaya yöneliyor.

21 Eylül 2020 Pazartesi 09:08
Fiyatlar katlanınca satan ev alıyor!

İkinci el araç fiyatları ilk defa bir araç sahibi olma hayali kuranları kara kara düşündürürken mevcutta aracı olanları ise ev sahibi yapıyor. İkinci el araç piyasasının uçuşa geçmesiyle fiyatı ikiye katlanan aracını satarak yeni bir araç almanın maliyetinin daha yüksek olacağını hesap eden vatandaş yatırımını konuttan yana kullanıyor. Çok sayıda ikinci el araç ev satın almak üzere acil olarak satışa çıkartılmış durumda. İkinci el araç fiyatlarına bakıldığında ortalama rakamların 2015 ve üzeri araçlarda 85 ile 200 bin TL arasında yer aldığı görülüyor. Aynı şekilde 100 m2 ortalama ikinci el bir konutun fiyatı İstanbul'da 386 bin TL iken en ucuz ikinci el konut ise 194 bin TL ile Şanlıurfa'da yer alıyor.
İkinci el araç fiyatlarının 1,5 yıl içerisinde yüzde 100 değer kazanmasının ardından aracını satışa çıkaran yeni bir otomobil arayışına girmek yerine soluğu gayrimenkul ofislerinde alıyor.
Fiyatı ikiye katlanan aracını satarak kendine peşinat oluşturan vatandaş üstünü eş dost ya da kredi ile tamamlayarak ev sahibi oluyor.
Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54,2 artarak 170 bin 408 adet oldu. Konut satışlarında İstanbul 30 bin 292 konut satışı ve yüzde 17,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışlarında ise dikkat çeken bir artış oldu. Kredi faizlerinin tarihin en düşük seviyelerine inmesinin etkisiyle 2020 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ipotekli satışlar da yüzde 122 arttı.
Konutta kamu bankaları öncülüğündeki başlatılan 0,64 faiz kampanyası ağustos ayının ilk haftasının sonunda sona erdi. Faizler bugün itibariyle bankasına göre değişmekle birlikte aylıkta yüzde 1,15 ve üzerinde yer alıyor.
EV İÇİN ACİL SATILIK!
Konutta her ne kadar faizler yükselişe geçse de ikinci el otomobilde ortaya çıkan değer kazancı peşinat ihtiyacını ortadan kaldırınca vatandaş da ortaya çıkan bu fırsatı eve dönüştürmek için harekete geçti. Bütçesine uygun evi bulan vatandaş peşinat için aracını 'Acil' başlığıyla satışa çıkardı. Öyle ki; ikinci el ilan sitelerinde aracını ev almak için satışa çıkardığını söyleyenlerin sayısında ciddi artış yaşandığı gözlemlendi.
FİYATINI İKİYE KATLADI
Piyasada en fazla tercih edilen araçların ikinci el fiyatlarına bakıldığında ortalama rakamların 2015 ve üzeri araçlarda 85 ile 200 bin TL arasında yer aldığı görülüyor. Son 1,5 yıldır yükselişte olan ve özellikle koronavirüs salgını ile sekteye uğrayan sıfır araç üretimiyle ikinci elde araç fiyatları yüzde 100 artmış durumda. Geçtiğimiz yıl bu aylarda 70-80 bin TL'ye alınmış bir ikinci el araç için bugün itibariyle talep edilen rakam 150 bin TL bandını aşıyor.
KONUTTA EN DÜŞÜK FAİZLE ÖDEME PLANI
Türkiye'de ikinci el konutların büyük şehirlerdeki ortalama m2 birim fiyatlarına bakıldığında en pahalı ikinci el konut İstanbul'da yer alıyor. En son yapılan bir araştırmaya göre mega kentte ikinci el konutta ortalama m2 birim fiyatı 3 bin 865 TL. Bu da ikinci el 100 m2 bir dairenin ortalama fiyatının 386 bin TL olduğu anlamına geliyor. İkinci el konutta kullanacak kredide yüzde 10 peşinat şartı bulunuyor. Bugün ikinci el aracını 150 bin TL'den satarak ev alacak kişinin başka bir birikimi olmaması halinde kullanacağı kredi oranı 186 bin TL.
Bankaların konut kredi faiz oranlarına bakıldığında en düşük faiz oranı olan yüzde 1,15 ile 10 yıl vade ile aylık 2.866 TL'lik ödeme planı çıkarılıyor.
EN DÜŞÜK FİYATLI İKİNCİ EL KONUT ŞANLIURFA'DA
İkinci el aracını satıp peşinat yapanların İstanbul'da ortalama ikinci bir ev için ödeyeceği rakamlar bu şekilde iken ikinci el konutta ortalama m2 fiyatı 1.914 TL olan Ankara'da 100 m2 daire 194 bin TL, ortalama m2 fiyatı 3.095 TL olan İzmir'de 300 bin TL, ortalama m2 fiyatı 2.254 TL olan Bursa'da ise 225 bin TL.
Büyükşehirler arasında en ucuz ikinci el konut ise Şanlıurfa'da yer alıyor.
M2 birim fiyatının ikinci el konutta ortalamada 1.262 TL olduğu şehirde 100 m2 daire için ödenen rakam 126 bin TL olarak ifade ediliyor. (Yeni Şafak)

İKİNCİ ELDE YÜZDE 85 ARTIŞ
Hürriyet'te yer alan başka bir habere göre, sene başından beri devam eden ikinci el piyasasındaki fiyat artışı sıfır otomobille paralel olarak daha da yukarıya çıktı.
Cardata’nın verilerine göre yıl başından bu yana ikinci el piyasasındaki fiyat artışı yüzde 85 oldu. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “1 Ocak’ta 100 bin TL olan bir ikinci el araç bugün 185 bin TL civarında. Bunun birçok sebebi vardı. Bu sebeplerin en başında gelen ise sıfırdaki arz talep dengesi. Pandemiyle birlikte sıfır km araç üretiminin ve buna bağlı olarak da araç bulunurluğunun azalması, mayıs ayına kadar üretimin başlamaması ve yaklaşık piyasaya giremeyen 300 bine yakın sıfır kilometre aracın olması geldi. Araç almak isteyen vatandaş, markaların tedarik sıkıntısı sebebiyle araç bulamayınca ikinci ele yöneldi. Bu da, ikinci eldeki talep artışını yarattı ve fiyatlar yukarı yönlü hareket etti” şeklinde konuştu.
2021 SONUNA KADAR
Fiyat artışındaki diğer bir sebebin ikinci el fiyat artışları yaşanırken esnaf, satıcı ve bayilerin araçlarda ‘suni artışlar’ yapması ve fiyatları daha da artırması olduğunu vurgulayan Yalçın, “İkinci eldeki bu artışların durulmayacağını, daha bir sene boyunca hatta 2021’in sonuna kadar devam edeceğini bir otomotiv data şirketi olarak öngörüyoruz. Otomotiv sektörünün yeni normali; hem sıfır hem de ikinci el araçlarda yüksek fiyatlardır ve bu şekilde devam edecektir” dedi.
‘2021’de pazar gerileyecek’
Bu yılın artan fiyatlara rağmen otomotiv pazarının beklentileri karşılayacağını belirten Hüsamettin Yalçın: “Önceki yıllardan ötelenmiş talep çok önemli bir şekilde insanları otomobil satın almaya teşvik ediyor. İkinci el ve sıfır kilometre araç, bir yatırım aracı olarak görülüyor. İnsanlar şu an fiyat yüksek de olsa araç satın almak istiyorlar. Yaklaşık 710-720 bin aralığında bir sıfır km araç satış pazarı öngörüyoruz. 2021’de ise pazarın doymuşluğu ile birlikte 600 bin seviyesine gerileyeceğini öngörüyoruz.
Bunun yaklaşık 10 katı da ikinci el araç satışı olacaktır. Üretim, pandemi kısıtlamaları yüzünden yüzde 100 kapasiteye ulaşmayacak. İthalatta da araç bulmak çok kolay olmayacak. Dolayısıyla fiyatlar sıfırda ve ikinci elde yüksek olarak devam edecek.”
Hürriyet

Son Güncelleme: 21.09.2020 09:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165