Gençlere 'Bal' gibi meslek

Arıları Yaşat, Geleceğini Kazan" Projesi Çorum’da hayata geçiriliyor.

20 Ekim 2023 Cuma 23:10
Gençlere 'Bal' gibi meslek

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı” kapsamında hazırlanan "Arıları Yaşat, Geleceğini Kazan" Projesi Çorum’da hayata geçiriliyor.

KİMLER KATILDI?

Projenin tanıtım ve basın toplantısı Anitta Otel’de yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya; Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Vali Yardımcısı Tamer Orhan, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Varol Dur, İş-Kur Çorum İl Müdürü Levent Tuzcu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Süreyra Bektaş, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Bektaş, CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Yıldız Bek, Çorum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Saygın, Çorum Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Arslan, bazı kurum ve kuruluşların yetkilileri ile basın mensupları katıldı.

TANITIM FİLMİ

Tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan toplantıda daha sonra Proje Koordinatörü Dilek Bilgin bilgi paylaşımında bulunurken, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Varol Dur ve Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, projenin içeriği, hedef ve amaçlarına ilişkin birer konuşma yaptı.
Vali Dağlı, ilimizde istihdama katkı sağlamaya yönelik böyle bir projenin hayata geçirilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, projeye her türlü desteği vereceklerini, projenin tamamlanmasıyla birlikte güzel sonuçlar elde edileceğine inandığı ifade etti.

ARILARI YAŞAT, GELECEĞİNİ KAZAN

Çorum Valiliği Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği koordinatörlüğünde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın sözleşme makamı olduğu “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı” kapsamında hazırlanan "Arıları Yaşat, Geleceğini Kazan" Projesi gençlere arıcılık mesleğini sevdirmeyi, arıcılığın geliştirilmesini ve bal üretiminin artırılmasını hedefliyor.

ARILAR YOKSA GELECEK YOK

Proje Koordinatörü Dilek Bilgin, arıların doğamız, insan hayatı ve beslenmede önemine dikkati çekerek, “arılar yoksa hayat olmaz, gelecek olmaz” diye konuştu.

Bilgin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bizler öncü rol üstelendiğimiz projemizi miras bırakacağımız anlayışımızı gençlere ve sektörde yer alan üreticilere emanet edeceğiz ve projelerin bu vesile ile çoğalmasını sağlayacağız.

GENÇLERE BAL GİBİ MESLEK

Gençlerin eğitim ve iş hayatının dışında kalması sadece kendi kişisel hayatlarını etkilemiyor. Maalesef ülkemizin toplumsal ve ekonomik gelişimini de olumsuz yönde etkiliyor.

Gençlerin mesleki eğitime tabi tutularak kişisel beceri ve gelişimleri ile istihdam edilmeleri yanısıra gençlerin motivasyonunu artırarak umutsuzluk ve karamsarlık duygusundan çıkarılmalarına destek sağlayacağız. Toplumda aktif olarak yer alamamış gençlerimizin, fırsatlara erişme ve sosyal alandaki yoksunluklarının giderilmesi, kendileri için kaynak yaratma, yenilikçilik, risk alma, toplumsal değişim yaratma konularında temel becerileri kazanmaları için İş-Kur meslek danışmanları ve gençlik liderlerinin sosyal ve kültürel etkileşimlerinin yanında özellikle uygulamalı arıcılık eğitimi ile gençlerin istihdamında tarım sektörüne yumuşak bir geçiş yapmayı hedefliyoruz.

TARIM SEKTÖRÜNE KATKI

Aynı zamanda yerelde tarım sektöründeki işgücünün mevcut durumu ve sorunları, mevcut beceri düzeyleri ile tarım sektöründe teknolojik ilerlemenin benimsenme ve neet’lerin tarım sektörüne bakış açısının ölçülmesi çalışmaları ile tarım sektörüne yönelik yerelde bir politika geliştirilmesi sağlanacaktır. Yapılan çalışmaların sosyal etki analizi ile proje ve yereldeki mevcut durumda ortaya çıkmış olacaktır. Aynı zamanda kadın ve erkek çiftçiler arasında arıcılığın yaygınlaştırılması, il genelinde tozlaşma çalışmaları tarımdaki verimin artırılması, SGK’lılık bilincinin toplumda farkındalığının artırılması gibi birçok önemli faaliyeti uyguluyor olacağız.

İKİ AY EĞİTİME TABİ TUTULACAK

Ülkemizde ilk defa Halk Eğitim merkezlerine entegre edilecek online uygulamalı arıcılık modülünü hazırlayarak ilk uygulamayı ilimizde gerçekleştireceğiz. Proje sürecinde eğitim proje ortağı Hitit Güneşi Kadın Girişimi Üretim ve Kalkınma Kooperatifi arı çiftliğinde bizzat 2 ay uygulamalı eğitime tabi tutulacak. Milli Eğitim’e bağlı okullarda 12 aylık süre içerinde arıcılık tarım konularında farkındalık çalışmaları gerçekleştirilecektir. Projemiz balın, arının ve arıcılık mesleğinin geleceğini korumak için var gücüyle çalışmaya odaklı olacak. Arıların ekosisteme katkıları ve arıları korumak için neler yapılabileceğini gençleri bu mesleğe yönlendirerek herkese anlatmak istiyoruz.

Dünya tarımsal üretiminin en az üçte biri, arıların tozlaşma işlemini gerçekleştirmesi sayesinde elde ediliyor. Kısacası arılar ekosistemimizde çok önemli bir rol üstleniyor. Biz de bunun için “arılar yoksa gelecek yok” diyoruz. Tıpkı gençler olmasa gelecek olmayacağı gibi. Geleceği gören projeler arasında yer alacağını düşündüğümüz ve gelecekte bir birçok gencin tarım sektöründe üreterek yer alacağını sektörü bir üste taşımaya vesile olacak projemiz ile gençlerin bal gibi mesleği olsun istiyoruz.”
Konuşmaların ardından katılımcılar hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Son Güncelleme: 21.10.2023 12:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bilgi kirliliği 2023-10-22 23:49:29

Bazı sitelerde 15-29 demişler burada da milli eğitime bağlı okullarda denilmiş. Ortaokul yada lise de demek bu. Bu seviyelerde yada o yaşlarda bir kişi arıcılığa merak salmaz ki? Değerli AB ve T. C. Bu parayı gerçekten arıcılık yapanlara verin size yılda 1 ton bal hediye edelim :)) daha karlı olursunuz.

Avatar
Komedi 2023-10-22 11:54:47

Oraya çıkmış hep yaşlı. Gençleri anlamayan, proje ekibinde bir tane bile genç olmayan bir ekip ne alaka gençlere bal gibi meslek yazmış yada yazmışsınız. Bir kere yaş aralığı sakat 15-29 yaş arasında bal ile ilgilenen bana Çorum'da yada başka ilde 10 kişi bulun helal olsun derim. Ama çakma bir şekilde doldurursunuz oda ayrı. Neyse saçma sapan bir kitle gençler ile ilgili konuşuyor, yazıyor, para alıyor ama ortada bir halt yok.