İmzalar atıldı, Ahlatcı da ilgileniyor

TOGG yerli otomobil için son dakika yeni bir adım daha atılırken, Ahlatcı Holding TOGG'un pil teknolojisi üretimiyle ilgileniyor.

20 Ekim 2020 Salı 12:42
İmzalar atıldı, Ahlatcı da ilgileniyor

TOGG yerli otomobil için son dakika yeni bir adım daha atıldı. TOGG elektrikli araçlarda kullanılacak olan pil teknolojisi için dev bir anlaşma imzalandı. Böylece, Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un pilleri de Türkiye'de üretilecek.
Konuyla ilgili açıklama TOGG twitter hesabından duyuruldu. Açıklamada, 'Planlarımız doğrultusunda adım adım ilerliyoruz. Dünyanın önde gelen Li-Ion batarya üreticilerinden #Farasis ile yaptığımız anlaşmaya göre batarya modülü ve paketini Türkiye’de üreteceğiz.
Farasis ile kuracağımız ortak girişim şirketiyle Türkiye’de #batarya modülü ve paketinin yanında batarya kimyası ve hücresi konusunda yetkinliklerin gelişmesine de katkı sağlayacağız.' ifadelerine yer verildi.
TOGG'un Batarya iş ortağı Farasis kimdir?
Farasis Energy (Ganzhou) Ltd.'nin selefi olan Farasis Energy, INC., 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde kuruldu. Enerji yoğunluğu ve gücü ile öncü olan Li-ion pillerle Çin ve Avrupa'da yayıldı. Farklı pazarlarda geniş pil çözümleri portföyü sundu ve küresel müşteriler oluşturdu.


AHLATCI’NIN HEDEFİNDE TOGG VAR
Hatırlanacağı üzere Ahlatcı Holding, milli otomobil TOGG için pil teknolojisinde çözüm ortağı olmayı hedeflediğini açıklamıştı.
Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Emin Ahlatcı, bir süre önce İHA'ya yaptığı açıklamada, holding olarak enerji sektörüne ciddi yatırımlar yaptıklarını belirterek, bu alanda satın almalar ve şirket evlilikleri ile büyümeye devam edeceklerini söyledi.
Ahlatcı Holding’in yatırım strateji ve önceliklerine ilişkin İHA Muhabirine değerlendirmelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Emin Ahlatcı, firma olarak enerji sektöründe agresif büyüme hedefinde olduklarını ifade etti.
1993 yılında kurdukları Çorum Elektrik ve Doğal Gaz Ticaret Anonim Şirketi’nin 2003 yılında Çorum Şehrinde doğal gaz dağıtım faaliyetlerini yürütmek amacıyla EPDK’dan Yapım Hizmet sertifikası aldığını hatırlatan Ahmet Emin Ahlatcı, kısa sürede bir çok ilin doğal gaz dağıtım ihalesini kazanan Çedaş’ın, 8 il ve bir çok ilçenin doğal gaz dağıtım ihalesini alarak Türkiye doğal gaz pazarının yüzde 10’una hakim olduğunu kaydetti. Ahlatcı, “ÇorumGaz A.Ş’nin hisselerinin yüzde 60’ını aldıktan sonra 2003’te Çorum’un doğal gaz dağıtım ihalesini kazandık. Çorum`un ardından Niğde, Nevşehir, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Yozgat ve Denizli illeri ile Sungurlu, Gerede, Çiçekdağı, Safranbolu, Tosya, Sorgun, Seydiler, Yerköy, Saray, Köseli, Kurşunlu, Korgun, Boğazlıyan bölgelerinin de doğal gaz ihalelerini aldık. Enerji sektörüne büyük önem veriyoruz. Satın almalar ve şirket evlilikleri ile sektörde büyümeye devam etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Doğalgazın yanısıra güneş enerjisiyle ilgili yurt içi ve yurt dışında yatırımlar yaptıklarını kaydeden Ahlatçı, “Türkiye de 50 MW ve Ukrayna da ise 35 MW güneş enerjisi tarlası kurup faaliyete almış bulunuyoruz. 4-5 aydır da Amerika da 100 MW güneş enerjisi tarlası kurulum projeleriyle ilgili görüşmeler yapıyoruz” dedi.
HER BİNAYA GÜNEŞ ENERJİSİ ÖNERİSİ
Yılın yarısından fazlasında güneş ışığını çok az gören Almanya’nın enerji ihtiyacının yüzde 65’ini güneş enerjisinden sağladığına dikkat çeken Ahlatçı, “Güneş enerjisi, hidroelektrik gibi doğal kaynaklardan elde edilen enerjinin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Almanya elektriğinin yüzde 65 ni güneş enerjisi sahalardan elde ediyor. Oysa Almanya da yılın yarısından fazlası gün ışığından çok az faydalanan ülkelerin başında geliyor. Öte yandan elektrikte ise dışa çok az bağımlı ve bu oranı yüzde 90’lara çıkarmayı hedefliyor. Ülkemiz ise Almanya’dan 2 kat daha fazla güneş ışığı alıyor. Bu imkandan maksimum derecede faydalanmamız gerekiyor. Bana göre güneş enerjisini yeni yapılan her bina ve iş yerleri için aynı otopark gibi zorunlu hale getirilmeli. Bir daireye bir otopark ihtiyacı gibi bir dairenin harcayacağı enerji kapasitesi kadar kw’yı çatısına kurma mecburiyeti getirilmelidir” önerisinde bulundu.
TOGG’DA PİL TEKNOLOJİSİNDE ÇÖZÜM ORTAĞI OLABİLİRİZ
Holdinge bağlı ve merkezi Ankara’da olan Nanografi A.Ş’nin grafen üretiminde ileri seviyelere geldiğine dikkat çeken Ahlatçı, pil teknolojisinde milli otomobil TOGG için pil teknolojisinde çözüm ortağı olabileceklerini açıkladı. Ahlatcı,”Dünyada elektrik otomobilin öncüsü Tesla, araçlarında grafen teknolojisini fazlasıyla kullanıyor. Bizden de şuanda laboratuvar aşamasında üretimi devam eden test numuneleri satın alıyorlar. Umarım milli bir proje olan elektrikli araçlarımızın çözüm ortakları arasında oluruz “ ifadesini kullandı.
Yerli otomobilin kademeli olarak 25 bin kişilik bir istihdam imkanı da sunacağına dikkat çeken Ahlatcı, bu araçların ülke çapında hızla yaygınlaşması için kamudaki araçların tamamı ile taksilerin TOGG’a dönmesi, ÖTV indirim teşviki ile de halkın alım için teşvik edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 23.10.2020 10:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
fakirfukara 2020-10-20 17:01:58

keşke birazda fakire fukaraya yardım etse ahlatçı.hiç yardım haberiyle gündeme geldiğini görmedim.

Avatar
Yerli üretim araba 2020-10-20 14:30:21

Amerikalı bir firma ile ortaklık yapılacaksa,yerli üretim arabayı kim yapacak?

Avatar
Yasemin 2020-10-20 21:29:01

En pahalı, yabancı arabaların tasarımcısı Türk.

Avatar
Hasan 2020-10-21 18:16:34

Şimdi bu resimle Ahlatcının alakası ne.Bende pille ilgileniyorum banada haber yaparmısınız.

Avatar
AHL 2020-10-22 00:05:57

Fakir fukara bu işyerlerinde çalışacak

banner165