İşte kamuda tasarruf tedbirleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarruf paketinin ayrıntılarını açıkladı.

13 Mayıs 2024 Pazartesi 11:09
İşte kamuda tasarruf tedbirleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarruf paketinin ayrıntılarını açıkladı.
İşte detaylar:

İLK DEĞİL, SON OLMAYACAK

Açıklayacağımız paket son paket olmayacak, önümüzdeki dönemde bir çok adım atacağız. Bugünkü tedbir setini geçmişteki uygulamalardan faklı kılan üç tane husus var. Birincisi kamuda verimliliği artırarak tasarrufu hedefliyoruz. Bu paketle birlikte güçlü bir izleme, raporlama ve yaptırım modelini hayata geçiriyoruz. Tüm kamu bu tedbir paketinin kapsamındadır.

KAMUDA BİNA VE ARAÇ ALIMI DURDURULDU

Yapısal reformları hızlandıracağız kamu maliyesinde bir çok reform yapacağız. Kamuda taşıt sayısı ve standarları belirledik. Kamuda yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırıyoruz. Hedefimiz ilerleyen aşamada taşıtların ortak havuzda toplanarak kurumlararası kullanıma zamin hazırlamasıdır. Kamuda deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Toplu taşıma olan yerlerde kamuda personel servisini sonlandırmayı planlıyoruz.

YÖNETİM KURULU ÜCRETLERE ÜST SINIR GELİYOR

Kamuda yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getiriyoruz. Yapılacak düzenlemeyle yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getireceğiz. Sınırı aşan kısımlar bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Kamuda enerji verimliliğini artıracağız. Yenilebilir enerji ve enrji verimliliği ile tasarrufa gitmeyi ümit ediyoruz. Kamu kurumlarının ajanda, takbim, plaket ve eşantiyon türü hediyelerinin verilmesi yasaklandırılıyor. Kamu alımları DMO aracılığıyla yapılmasını esas hale getireceğiz.

Mobilya, tefrişat ve ofis donanımı gibi demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Makina ve teçhizatlar ekonomik ömrünü tamamlamadan elden çıkarılmayacak. Harcama disiplini çerçevesinde deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesintiye gidiyoruz. Hizmet içi eğitimler otellerde değil kamu tesislerinde yapılacak. Yurtdışı görevlendirmeleri sınırlandırıyoruz. Sokak ve cadde aydınlatmasında Led dönüşümle tasarruf sağlayacağız. Temsil tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapılacak.

YATIRIM PROGRAMINA YENİ PROJE ALINMAYACAK

Kamu yatırımlarında da önceliklendirmeye gidiyoruz. Fiziki ilerlemesi yüzde 75'in üzerine olan yatırım projeleri, deprem riski nedeniyle gerekli olan yatırım projelerini önceliklendireceğiz. Gıda arzını artıran projeler, yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB liman-demiryolu bağlantı projelerini önceliklendiriyoruz. Zorunlu haller dışında kamu yatırım programına yeni proje almayacağız.

Bu paket güçlü bir izleme, denetlem, raporlama ve yaptırım modelini hayata geçiriyoruz. Tasarruf tedbirlerine istisnasız tüm kamu idareleri ve personeli uymak zorundadır. Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu vergide adalet, kayıtdışı gibi bir çok alanda çalışmalarımızı tamamlayıp hayata geçireceğiz. Tedbirlere uyum bakanlık tarafından denetlenecek. Tasarruf genelgesine aykırılık tespit edilirse idari yaptırım ve para cezası uygulanacak.

Son Güncelleme: 13.05.2024 18:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vurun fakirin sırtına 2024-05-13 11:34:10

Binlerce bankamatik memuru, binlerce medya trolu,beş maaşlı haramzadelerin bunun gibi milyonlarca Arap kardeşleriniz beleşçi tabii ,istersen onlardan başla memedim.Gazel okumaya devam durmak yok.

Avatar
Ben ikna oldum :) 2024-05-13 11:39:37

Hic samimi degiller, sarayin harcamalari, diyanetin devasa harcamalari, akp'lilerin zevk ve sefa duskunlukleri,gereksiz koruma , ucak filolari, emekli vekiller, kur korumali altinda kasayi bosaltanlar, tarikat ve cemaatlere aktarilan paralar... bunlar tasarruf tedbirleri disinda ellam.

Avatar
Eee 2024-05-13 14:18:18

Diyanet Isleri baskani Ali Erbas'a Audi A8 alimi yapilacak mi? Onunla ilgili bi aciklama yok

Avatar
İsmail 2024-05-13 12:17:49

O kadar çok israf varki bunu herkes biliyor 3 arabanın geçeceği otobana köprüye 33 araba geçecek diye garanti vermek o da dövize endeksli şehir hastaneleri 10 yolcu gelecek havaalanina 100 yolcu garanti maaşları yetmezmiş gibi üç beş iş daha ayarlanan bürokrat bakan yardımcıları biri 800.000 maaş alıyor toplamda ise gelmeden maaş alan sayısı belirsiz memur sayısı belirsiz arac o kadar cokki hergun milyonlarca arac yakıt alıyor yarısı maliyeye Bi arac Bi telefon alan bide maliyeye alıyor olmazsa olmaz her şeyden vergi köylünün traktörün mazotunda otv var pirlantada yatda yok sonra tasarruf oda yeni yatırım yok diyorlar zaten beceremiyorlar yapmasınlar hemen seçime gidip su ne olduğu belli olan başkanlık sisteminden acilen kurtulalim

Avatar
Ahmet 2024-05-13 12:22:57

Tedbirlerin çoğu zaten normalde olması gereken şeyler. Diğer bölümü de BM'ye verilen karbon emisyonunu düşürme sözünün gereği. Yapılacak tasarruf 100 milyar TL yani 3 milyar dolar. Kur korumalıda dağıtılan paranın onda biri falan. Nedense kur korumadan elde edilen gelirden güzel bir vergi alma yöntemini uygulamıyorlar, artık kimlerin parası varsa kur korumada!

Avatar
İskilipli 2024-05-13 17:58:28

Pekİ görevde olmadığı zamam diliminde 2023 yılı eylül döneminde belediye ye ait makam aracı ta Ankara bölgesinde kaza geçiriyor. Kim izin veriyor oralara gitmesine şögör ünvanlı kişi mi kullanıyor. Çorumda ser is var iken Ankara neden yetmi kimde Cumartesi çıkıyor parkdan, aracır pert ılması ayrı bir israfff

Avatar
vatandaş 2024-05-13 16:16:41

Pasif memurluk kaldırılsın.
Fiili çalışma yapmayana maaş verilmesin.
Reform bekliyoruz.

Avatar
Oy yok 2024-05-14 08:24:18

Yediniz yediniz doymadınız. Oylariniz düşünce cici başkanı oynamaya çalışıyorsunuz. Ölürüm size yine oy vermem.