Osmancık 97 tanıtılıyor

Osmancık Belediyesi Türkiye'de marka haline gelen Osmancık 97 pirincini tanıtıyor.

31 Ekim 2019 Perşembe 12:06
Osmancık 97 tanıtılıyor

Osmancık Belediyesi ilçenin gözde ürünü Osmancık 97 pirincini tanıtıyor.

Türkiye genelinde markalaşan, ciddi bir pazar potansiyeline sahip olan ve lezzetiyle sofraların aranan lezzeti haline gelen Osmancık 97’nin tanıtımı görsellerle desteklenirken, bilgi notunda çeltik özellikleri, dane özellikleri, tarımsal özellikleri, teknolojik özellikleri, verim durumu ve hastalık durumları bilgiler veriliyor.

Ayrıca marka tescili yapılan Osmancık 97’nin coğrafi işaret başvurusunun yapıldığı, konunu bekleme sürecinde olduğu ifade ediliyor.

İşte o teknik bilgiler

Kızılırmak havzasının önemli pirinç üretim ve ticaret merkezi olan Çorum ili Osmancık ilçesi adına tescili yapılan Osmancık 97 pirinci, ıslah aşamalarındaki yüzlerce pirinç çeşidinin verim ve kalite üzerine yapılan literatür taramalarının devamında tarla denemelerine alınan 38 pirinç çeşidinin ilk etapta 6 çeşide, ikinci etapta TR-427 ıslah kodlu tek çeşide indirgenmesi sonucu Osmancık Belediyesi’nce, Osmancık Pirinci adıyla tescil talebi yapılmış ve resmi gazetenin 06.08.1997 tarihli 23072.sayısında Osmancık 97 ismi ile tescili yayınlanarak gerçekleştirilmiştir.
Benzer tesciller ülkemizin pirinç üretilen Meriç, Ergene, İpsala, Kargı gibi yerleşim yerleri içinde yapılmışsa da bu çeşitler Baldo Rocco Riba gibi yabancı çeşitlere üstünlük sağlayamamıştır. Kızılırmak havzasından sonra Yeşilırmak havzası ve Marmara Bölgesi’nde ekimi yaygınlaşan Osmancık 97 çeşidi bugün Türkiye üretiminin % 90’ını sağlamaktadır.%10 Baldo Rocco ve Riba ekilişidir. Türkiye verim ortalamasını artıran Osmancık 97 çeşidi, pirinç ithalatını azaltmış, orta erkenci bir çeşit olması nedeniyle 800 m rakımlara kadar sulama imkanı olan arazilerde düşük verimli diğer çeşitlerin ekilişleri ekonomik olmadığı halde Osmancık 97, verimli bir çeşit olarak çeltik (pirinç) ekilişi alanlarının artmasını sağlamıştır.(Çankırı, Kırıkkale gibi)
Osmancık 97 pirinç tohumu bugün yurt içinde olduğu gibi yurtdışında da talep görmektedir. Bulgaristan, Yunanistan ve İspanya’ da da ekimi yapılmaktadır
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ nün melezlediği binlerce çeşitten bir tanesidir. 15 yıla varan ıslah-tescil aşamalarının son üç yılında Osmancık,.’ Belediyesi Ziraat Mühendisliğinin 38 çeltik çeşidi içinden 3’ er tekrarlamalı tarla denemeleri sonucunda beğenilmiş, tespiti yapılmış ve tescil ettirilmiştir.
Osmancık 97 pirinci markaların korunması ile ilgili 556 sayılı kanun hükmündeki kararnameye göre Türk Patent Enstitüsü’nce14. 12. 2005 tarihinde marka tescili yapılmış, akabinde coğrafi işaret çalışmaları başlamıştır. “Osmancık 97 Pirinci Coğrafi İşaret” başvurusu yapılmış, konu bekleme sürecindedir.
ÇELTİK ÖZELLİKLERİ:
ISLAH YÖNTEMİ: Melezleme
ANA VE BABA : Rocca x Europa
TESCIL YILI : 1997
MORFOLOJİK ÖZELLEKLERİ : Bitki boyu 95 – 100 cm civarındadır. Sağlam saplı ve yatmaya dayanıklıdır. Dane dökmez ve kılçıksızdır.
DANE ÖZELLEKLERi : Dane sarı renkte ve uzundur. Bin dane ağırlığı 34 – 35 gramdır.
TARIMSAL ÖZELLIKLERİ : Orta erkenci ve olgunlaşma süresi 130 – 135 gündür. Serpme ekimde dekara 17 – 18 kg. tohum kullanılmalıdır. Dekara kullanılacak gübre ; 80 kg. Amonyum Sülfat ve 20 kg. Triple Süper Fosfat’ tır.
TEKNOLOJIK ÖZELLIKLERI : Kırıksız prinç randımanı %65’in üzerindedir. Pirinç dane görünüşü camsı ve mattır.
VERİM DURUMU: Dekara 800-1000 kg arasında bir verim potansiyeline sahiptir.
HASTALIK DURUMU: Yanıklık hastalığına orta derecede toleranslıdır. Kök boğaz çürüklüğüne dayanıklıdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.