Sanayide kalfa, çırak yetişmiyor, ustalar risk altında

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Orman ve Ağaç Ürünleri Grubu Meclis Üyesi Murat Erdal, orum Sanayi Sitesinde artık çırak ve kalfaların yetişmediğine dikkat çekti.

04 Mayıs 2024 Cumartesi 17:37
Sanayide kalfa, çırak yetişmiyor, ustalar risk altında

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Orman ve Ağaç Ürünleri Grubu Meclis Üyesi Murat Erdal, Çorum Sanayi Sitesinde artık çırak ve kalfaların yetişmediğine dikkat çekerek, ustalığın da tehdit altında olduğuna değindi.

Mobilya imalat sektörünün içinde bulunduğu durumla ilgili tespitlerini paylaşan Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Orman ve Ağaç Ürünleri Grubu Meclis Üyesi Murat Erdal Murat Erdal, “Sanayide artık çırak ve kalfa yetiştiremiyoruz. Sıkıntı had safhada. Kalifiye eleman sorunu gün geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı. Sanayide çırak yetişmeyince tabi ki kalfa da, usta da yetişmiyor. Sanayide bir tabir var. Çırağı olmayan bir işin ustalığını yapamazsın. Sermaye sahibi olmak tek başına yeterli gelmiyor..

TÜİK raporunda her 4 gençten biri ne okulda, ne de işte. Şimdi yine güncel bir rapor hazırlanmış. Her 3 gençten biri ne işte, ne okulda. Olay bu kadar ciddi. Bu durum çok önemsenmeli. Kesintisiz temel eğitimin sanayi ve imalat sektörüne faydasını yeniden tartışmak lazım. Eskiden ilkokulu bitirmiş okula hevesi olmayan çocuklarımızı velileri elinden tutup sanayiye getiriyordu. Ustaya 'çocuğumun eti senin kemiği benim' diyordu.

Bu durum 1450’li yıllardan beri böyle idi. Sanat öğrenmek, mesleki bilgi sahibi olmak Anadolu'da kola takılan altın bileziktir. Anne ve babalara sesleniyorum. Çocuğunuz şayet okulda başarılı değilse ve eğitim hayatına devam etmeyecekse lütfen sanayiye getirin. Hem kötü alışkanlıklardan uzak olur, hem de ömür boyu yaşamını sürdüreceği bir meslek öğrenir.

Sektör temsilcileri olarak önerimiz, meslek liselerine daha çok önem verilip, meslek liselerimiz gerekiyorsa ek yatırımlarla güçlendirilmelidir. Ayrıca meslek liselerinde yetişen öğrencilerimiz iş dünyasına daha hızlı ve kolay adapte oluyorlar. Meslek liselerimizin bir an önce mevcut konum ve kapasitelerinin arttırılarak gerekli girişimlerin acilen yapılmasını devlet büyüklerimizden talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tarafsız 2024-05-04 20:47:03

Zorunlu eğitim kalkmadıkça çırak, usta yetişmez. Acilen zorunlu eğitim 5 seneye indirilmelidir.

Avatar
murat 2024-05-04 22:34:02

günlük 50 liraya köle arıyorsunuz. çırak yetiştirme ayağına.
Bugünlerde hiçbir genç buna dayanamaz. Dayanan da filozof olur zaten.

Avatar
çorum 2024-05-06 15:49:58

Çalışma saatleri bile belli değil. Verdikleri asgari. Simit satmak çok daha iyi

Avatar
Çözüm sizde 2024-05-04 19:55:02

devlet büyüklerinden talep etmek yerine koskoca TSO.sunuz.ihtiyacı olan alanlar için istihdam garantili kurslar açsanız , gençleri mezuniyetten bağımsız yetiştirseniz daha iyi olmaz mı.devlet bu işe girmiyor belli.

Avatar
Eğitmen 2024-05-04 20:09:08

Sanayici eleman bulamıyor. Öğretmen zorunlu eğitimden şikayetçi veli okutmak öğrenci okumak istemiyor. Hükümet yok zorunlu eğitimde ısrar ediyor. Bizde hep yaparsa Akparti yapar dedik oyları verdik. Her şeyin içine yaptı