Asgari ücret görüşmeleri Aralık’ta başlıyor

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri aralık ayında başlıyor.

28 Kasım 2019 Perşembe 14:29
Asgari ücret görüşmeleri Aralık’ta başlıyor

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri aralık ayında başlıyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını aralık ayının ilk haftasında yapacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını aralık ayının ilk haftasında yapacak.
Tespit Komisyonu işçi, işveren ve devlet kesimini temsil eden 5'er üyeden oluşuyor. İşçileri TÜRK-İŞ, işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Komisyon kararları oy çokluğu ile belirleniyor. Komisyon, yapacağı toplantıların sonucunda uzlaşacağı rakamı 2020 yılında uygulanacak asgari ücret olarak ilan edecek.
2020 yılında uygulanacak asgari ücretin hangi seviyede belirleneceği komisyon çalışmaları sonunda belli olacak. Ancak komisyonun asgari ücret belirlerken dikkate aldığı bazı ekonomik verileri değerlendirerek yapılan hesaplamalarda yeni asgari ücretin ne olacağı konusunda çeşitli tahminler yürütülebiliyor.
Asgari ücreti belirleyecek en önemli kıstaslardan biri enflasyon rakamları. Buna göre yüzde 8.5, yüzde 12, yüzde 10 ve yüzde 15 senaryoları üzerinden yeni asgari ücretle ilgili rakamlar ortaya çıkarılıyor.
Sürpriz senaryoya göre ise komisyon çalışmalarında, çalışanların enflasyon karşısındaki durumlarının yanı sıra sosyal haklara ilişkin düzenlemeler de yapılıyor. Bu çerçevede çalışanlara sağlanacak sosyal hakların içeriğine göre komisyon, tahmin edilen oranlardan daha yüksek ya da daha düşük oranlarda bir artışta uzlaşma sağlayabilir. 

 

Son Güncelleme: 28.11.2019 14:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.