Aşgın metrobüsü gündeme getirdi

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum'da toplu ulaşımda metrobüs sistemini buluşturacaklarını açıkladı.

07 Şubat 2024 Çarşamba 21:22
Aşgın metrobüsü gündeme getirdi

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, toplu ulaşımda memnuniyeti artırmak için Çorum’da metrobüs sistemini toplu ulaşımla buluşturacaklarını söyledi.

TOPLU ULAŞIM HİZMET HARİTASI ÇIKARILIYOR

Yerel bir gazeteyi ziyaretinde konuşan Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Dr. Halil İbrahim Aşgın, İstanbul'daki metrobüs benzeri bir sistemi Çorum’da toplu ulaşımla buluşturacaklarını belirterek " “Toplu ulaşımda hizmet kalitesini daha da arttırmak için şehrimizin toplu ulaşımla ilgili hizmet haritasını çıkarıyoruz. Seçim sonrasında İstanbul’daki metrobüs benzeri bir sistemle şehrimizi toplu ulaşımla buluşturacağız. Toplu ulaşımda memnuniyeti artırmış olacağız” diye konuştu.

GAZİ VE İNÖNÜ’DE CEPHE YENİLEME

Aşgın, Gazi ve İnönü Caddesi’ndeki cephelerin tamamı ile ilgili projelerinin olduğunu belirterek, modern bir görünüme kavuşturacaklarını söyledi.

METROBÜS HAKKINDA…

Temel olarak kendine ait özel bir şeridi olduğu için trafikte hızlı hareket edebilmektedir. Metrobüslerin tercihli yollarla karşılaştırıldığında bazı önemli farklı özellikleri bulunmaktadır. Bunlar

•Duraklar arası mesafe diğer otobüs sistemlerine göre uzundur.

•Duraklar ön ödemelidir. Yani yolcu durağa girerken ödeme yapmaktadır. Otobüsün ödeme için beklemesi bu surette önlenmektedir.

•Metrobüs yollarında genelde tek bir hat çalışmaktadır.

•Yolcular tüm kapılardan iner ve binerler.

•İniş binişlerin kolaylıkla yapılması ve zaman kaybedilmemesi için durak platformu ile otobüs giriş yükseklikleri aynıdır ve merdivenle çıkış yoktur.

•Kullanılan araç yolcu kapasitesi daha yüksektir.

•Bu hatlarda çift katlı veya düşük kapasiteli araçların kullanılması doğru değildir.

Bu özellikler nedeni ile sistemden yararlanan yolcu sayısı diğer otobüslü sistemlerden daha yüksektir. Yolculuklar daha hızlı gerçekleştirilmektedir.

Araçlar ise standart otobüslerden daha fazla yolcu kapasitesine sahip, daha konforlu ve trafik sorunu olmadığı için çok daha hızlıdır.

Metrobüs sisteminin altyapı maliyeti metro ve benzeri toplu taşıma sistemlerinden çok daha ucuz olduğundan dolayı gelişmiş birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle metro hatlarını besleme ve yakın mesafe taşımacılığında birçok gelişmiş dünya metrosu, metrobüslerden faydalanmaktadır. Bazı ülkelerde ise gelişmiş metrobüs ulaşım ağları mevcuttur.

Metrobüs hattında kullanılan otobüs modellerinin belirli standartları vardır. Tek katlı (yolcu tahliyesinin kolaylaşması için), en az bir körüklü (daha fazla yolcu kapasitesi için), otomatik vitesli (dur-kalk sistemine uyumlu olması için), engelli giriş-çıkış sistemli olmalıdır. Bazı ülkelerdeki metrobüsler şoförsüzdür.

Son Güncelleme: 07.02.2024 21:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar 2024-02-07 21:50:46

Gazi ve İnönü caddelerini araç trafiğine kapatıp, İstanbul da ki İstiklal Caddesi gibi yapıp, ortasından da nostaljik tramvay yapılırsa Çorum bambaşka bir çehreye bürünür. Bundan daha güzel proje mi olur.

Avatar
AKİF 2024-02-08 10:11:21

ÇORUMDA TOPLU ULAŞIM İYİ DEĞİL. MESELA KUZEY KAMPÜSTE BİR ÇOK ÖĞRENCİ VAR,AKADEMİSYEN VAR,MEMUR VAR FAKAT ULUKAVAKTAN BUHARADAN MİMAR SİNANDAN KUZEY KAMPÜSE TEK OTOBÜSLE GİDİLECEK BİR HAT YOK. ÇORUM GİBİ YERDE KUZEY KAMPÜSE GİTMEK İÇİN İNSANLAR 2 OTOBÜS DEĞİŞTİRİYOR. ÖNCE İLK OTOBÜSÜ BEKLEYİP BİNİYORLAR SONRA UYGUN BİR YERDE İNİP 2. OTOBÜSE BİNİYORLAR BU HEM EZİYET HEMDE ZAMAN KAYBI BUNU YAŞAYAN BİLİR. YÖNETİCİLER HALKI ANLAMAZLAR ÇÜNKÜ ONLARIN ARKASINDA DEVLET İMKANLARI VAR. DEVLETİN ARAÇLARI EMRİNDE. BEKLEMEK NEDİR BİLMEZLER. VATANDAŞIDA KENDİLERİ GİBİ RAHAT ULAŞIM YAPIYOR SANIYORLAR

Avatar
Salih 2024-02-07 23:50:23

Başkan Eskişehiri örnek al.Tramvayı getir.Metrobüsle olmaz bu iş.Kapat gazi caddesini İnönüyü araç trafiğine.Yap bir hattı buharaya diğerinide Mimar sinana v.s.Eskişehirde uzun yıllar yaşamış biri olarak Tramvay varken metrobüs hikaye?

Avatar
Cengaver 2024-02-07 21:39:02

Sayın Başkan kendisi mi kullanacak metrobüsü, bence kendisi fazla havada uçuyor, en iyisi kendisi dronebüs getirsin, bu sayede hızlı ve güvenilir şekilde trafik derdi olmadan şehiriçi ulaşım sağlanır. Gülemedim bu habere Sayın Demirer, gerçi sizin bir kabahatiniz yok, siz gündemi takip edip aktarıyorsunuz bizlere sadece :))

Avatar
İskilipli 2024-02-07 22:22:41

Tüm caddelerde sağ şerit toplu taşıma, sol şerit akıp gidecek şekilde park yasağı uygulaması yapılarak trafik akışı sağlanmalı, yaya geçitleri üst geçitlerden tabiki engellilerin de durumu değerlendirilerek bu iş başkan tarafından yapılır. Hayırlı olsun

Avatar
Veli 2024-02-08 12:25:19

Çorumda çöplük’ün yıkımı projesini rahmetli arif ersoy resmi girişimizi yaptı. Turan candan zamanında sonuçlandı. Oda eline yüzüne bulaştırdı. Sonra Külcü girişimde bulundu işi mahkemeden geri çekti. Daha doğrusu projeyi sattı diyorlar. Çorumda Farabi caddesini saat kulesıne açmazsanız Çorumun ne ufku nede gazi ve İnönü caddesinin trafiği biter. Geri kalan çorum trafiği hakındaki tüm konuşmalar hava civardır

Avatar
Ayhan Kılıçarslan 2024-02-07 22:20:55

Önce béş yıl önceki söylediklerini yap 1.Erzurum dede duruyo 2.Mimarsinan cıkmaz sokak oldu 3.Binevkeri VC DENEN BI ADAM HARACA BAGLADİ 4.BEYTEPE DEKİ YIGMA BİNALAR NEOLAÇAK BELEDİYEDE HER MÜDÜR KENDİNİ LAYUSEL GÖRÜYER SİZ MAAŞAALLAH BELEDIYEY SOKAKTAN BAKIYOSUNUZ EY ÇORUM HALKI BU ADAMDAN ADAM GİBİ SÖZ ALIP ÖYLE OY VERİN BU VATANDAŞI YERİNDE BULMA İMKANINIZ YOK

Avatar
bir misafir 2024-02-07 22:27:59

Mevcut ulaşımı revize etseniz yeter, metrobüse filan ihtiyaç yok. Gazi Caddesi'nde ortadaki refüj kaldırılmalı. Osmancık Caddesi'nde elektronik hız tabelası paslanmış. Yaya tanıyan yok, denetim yok. Saat kulesi önünden başka polis denetimi yok. Osmancık ve Gazi caddelerine bisiklet yolu eklenmeli. Veya buralara tramvay olabilir. Mevcut otobüs hatları geliştirilmeli, seferler sıklaştırılmalı.