Bu sabah saat 4.17’de toplandılar

Çorum’da Kahramanmaraş merkezli depremin birinci yıldönümünde Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı başkanlığında bu sabah saat 4.17'de GAMER'de toplantı yapıldı.

06 Şubat 2024 Salı 06:41
Bu sabah saat 4.17’de toplandılar

Çorum’da Kahramanmaraş merkezli depremin birinci yıldönümünde Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı başkanlığında İl Afet Planında yer alan tüm çalışma gruplarının yetkilileri ile bu sabah saat 4.17’de Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) toplantı yapıldı.

Konuya ilişkin Vali Dağlı imzasıyla yapılan açıklamada, merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 ve merkez üssü Elbistan olan 7,6 büyüklüğündeki depremlerin yıldönümünde, bu sabah saat 4.17’de GAMER Toplantı Salonu’nda İl Afet Planında yer alan tüm çalışma gruplarının yetkilileri ile bir araya gelerek, deprem nedeniyle 1 yıl içerisinde Çorum’dan bölgeye yapılan çalışmaların değerlendirildiği bir toplantı gerçekleştirildiği açıklandı.

İşte o açıklama:

“06 Şubat depremlerinin ilk gününde itibaren yaraların bir an önce sarılması amacıyla tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de 1 yıl içerisinde yoğun çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

-06 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında 4. seviye olarak ilan edilmiş olup, ilimiz afet yönetim merkezinde il afet müdahale planındaki tüm çalışma grupları toplanarak çalışmaya başlanmıştır.

-Depremin yaralarının sarılması ve depremden zarar gören vatandaşlarımızın barınma, beslenme ve diğer ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde karşılanabilmesi amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımızla afet yönetim merkezi ile sürekli iletişim halinde olarak:

-Afet bölgesinden alınan bilgiler ışığında; iş makinası, araç, personel, insani yardım malzemesi gibi ihtiyaçlar öncelikle kamu kurumlarından, il ve ilçe belediyelerinden karşılanmak üzere İl AFAD Merkezi tarafından koordine edilerek depremden etkilenen bölgelere ulaştırılmıştır.

-Depremin ilk saatlerinden itibaren başta Kahramanmaraş ili Afşin ilçesi olmak üzere arama kurtarma çalışmaları ve saha koordinasyonunda görev yapmak amacıyla 30 AFAD personeli 126 AFAD gönüllüsünden oluşan toplam 156 kişilik ekip sevk edilmiştir.
-İlimiz ve 13 ilçemiz kamu kurum ve kuruluşları, deprem bölgesinde arama kurtarma, insani yardım ve afet sonrası iyileştirme çalışmalarında toplam 2.759 personel ve 940 iş makinesi ve araç ile destek vermiştir.

-Depreme ilişkin ilimiz 112 Acil Çağrı Merkezine ilk 5 gün içinde 1.500’ün üzerinde çağrı karşılanmış, 300 ihbar ve vaka kaydedilmiş, ilgili illerde görevli koordinasyon birimine yönlendirilerek gerekli müdahalenin yapılması sağlanmıştır.

-OHAL sebebiyle depremden etkilenen bölgelere sivil araç giriş yasağı getirilmesi üzerine ilimizden deprem bölgesine, yardım amaçlı gitmek isteyen 228 müracaat olmuş olup; toplam 317 araca İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzce izin belgesi verilmiştir.

-Deprem bölgesinden ilimize 9.302 afetzede vatandaş gelmiştir. Gelen afetzedeler Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait kredi ve yurtlar kurumu öğrenci yurtlarına, Milli Eğitime bağlı öğrenci yurtlarına, misafirhanelere, otellere ve ilimizdeki konutlara yerleştirilmiştir.

-Halen ilimizde afetzede vatandaşlarımızdan; ilçelerde 717, il merkezinde ise 1.946 vatandaş olmak üzere toplam 2.663 afetzede misafir edilmektedir. Afetzede vatandaşlarımızın talep ve ihtiyaçları AFAD Müdürlüğümüz ve ilgili kurumlarca yakından takip edilmektedir.

-Çorum il Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz koordinasyonunda, Çorum Belediyesi tarafından ilimize gelen depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hayırsever vatandaşlarımızın yaptığı bağışlarla ticaret ve sanayi odası fuar alanında hayır çarşısı kurulmuştur.

-İlimize gelen 388 afetzede ailenin su, elektrik ve doğalgaz aboneliklerini ücretsiz yaptırabilmeleri için kayıt altına alınarak ilgili kurumlara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzce yönlendirilmiş ve işlemleri yapılmıştır.

-Afet bölgesinden ilimize kendi imkanları ile gelen ve seçim, sınav, kesin dönüş gibi sebeplerle ilimizden deprem bölgesine dönen 442 afetzede aile için toplam 707.665,00 TL yol yardımı ödemesi yapılmıştır.

-Kurumlardan alınan bilgiler ışığında, deprem bölgesine ilimiz kamu kurum kuruluşlarından  77.417.134,00 TL, ilçe belediyelerinden 14.310.923,00 TL, Çorum Kızılay ve diğer sivil toplum kuruluşlarından 2.856.737 TL olmak üzere toplam 94.584.794,00 TL ödenek harcanmış olup ayrıca çok miktarda temel gıda ve temizlik malzemeleri, yakacak, kıyafet, hijyen malzemesi vb. yardımı yapılmış; yaklaşık 4 ay boyunca merkez ve ilçe belediyeleri ve STK’lar tarafından günlük 6.000 kişilik sıcak yemek hizmeti verilmiştir. Bu vesileyle emeği geçen, katkı sağlayan tüm Çorumlu hemşerilerime teşekkürlerimi iletiyorum.

-Halen depremden etkilenen illerde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz personeli afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarına destek vermek üzere görev yapmaktadır.

Ülkemize ve Milletimize bir daha böyle büyük felaketler ve acılar yaşatmamasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm ülkemize başsağlığı diliyorum."

Son Güncelleme: 06.02.2024 19:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sa 2024-02-06 09:55:56

Göstermelik hareketler keşke o saatte toplantı yerine yıkılması gereken binalar acilen tespit edilip kentsel dönüşümler için harekete geçse bu memleket için daha hayırlı hizmetler olur. Mimar Sinan da çürük daireler var kale desen Allah muhafaza

Avatar
Haydi 2024-02-06 08:39:04

4.17 toplanınca ne oluyor.isiniz gücünüz oyun

Avatar
İsmail 2024-02-06 14:06:25

Binlerce insan molozlarin arasında gitti kayıp bugün tv lerce kayıp yakınlarını seyrederken gözümden yaşlar aktı siz ise yalandan toplaniyorsunuz neden araştırma önergeleri cumhur ittifakı oylarıyla reddedilir korkuyormusunuz enkazlari bile kaldiramadiğiniz için hani insanlara evler teslim edilecekti hala konteynerde çadırda kalıyor bu kadar vergi yardım nerede bırakın yalandan anmayı

Avatar
Vatandas 2024-02-06 21:10:04

Evet ne oldu sonuç nedir