'çiftçi bu primi ödeyemez'

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, çiftçinin SGK primi ile ilgili bir açıklama yaptı.

20 Ocak 2016 Çarşamba 10:12
'çiftçi bu primi ödeyemez'

Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, çiftçinin SGK primi ile ilgili bir açıklama yaptı.


Çiftçilerinin SGK primini ödemekte zorlandığını ifade eden Gül, “Tarımda destekleme olmadan ayakta bile duramayan, kendi kendine zor yeten, mevcut SGK primini bile ödemekte zorlanan çiftçimiz; asgari ücret artması ve prim gün sayısının 22’den 23’e çıkması ile SGK primini % 35,2 yükselmiştir. 2015 yılının ikinci yarısında en az 322 lira 20 kuruş olan çiftçinin SGK primi, 2016 yılıyla birlikte 435 lira 63 kuruşa çıkmıştır” dedi.


“Başlangıçta 15 gün ile başlayan prim gün sayısı her yıl 1 puan artırılarak 2016 yılında 23 güne çıkmıştır. Bu şekilde devam ettiğinde 7 yıl sonra 30 güne çıkacaktır” diyen Gül, açıklamasına şöyle devam etti:


“Tarım Bağ-Kurlularında sigorta primi 2016 yılı ile birlikte aylık 113 lira 43 kuruş artmıştır. Böylece en düşük sigorta primi ise aylık 435 lira 63 kuruşa yükselmiştir. Çiftçi bu yükün altından kalkamaz, bunu ödemesi mümkün görünmemektedir.


Asgaride bile aylıkta 435 lira 63 kuruşa, yıllıkta 5 bin 227 lira 56 kuruşa yükselen Tarım Bağkur’u sigortası primindeki artışın bir kısmı, diğer sektörlerdeki işverene verilecek desteğe benzer şekilde devlet tarafından karşılanacak bir çözüm üretilmelidir.Bu şekilde bir düzenleme yapılmazsa, prim ödeyerek emekli olmak isteyen çiftçilerimiz, emeklilik hakkını elde etme hakkı çıkmaza girecektir.


2015 Eylül ayı rakamlarına göre, tarımda 5,8 milyon kişi istihdam edilmektedir. Ne yazık ki tarım sektöründe istihdam edilen bu 5,8 milyon kişinin yalnızca %15 kayıt altındadır. Tarımda kayıt dışılık oranının yüksek olduğu ülkemizde sigortalı sayısının artması için, primlerin ödenebilecek miktarda olmasına bağlıdır. Tüm sektörlerde olduğu gibi çiftçilerimiz de hem ekonomik hem de sosyal bakımdan bugününü ve yarınını güvence altına almak istiyor isek sigorta primi sorununa ivedi olarak çözüm bulunmalıdır. Tarımda çok yüksek olan sigorta kayıt dışılık oranı, çözüm bulunmaz ise artış gösterecektir. Yıllardır harcanan çaba böylece boşa çıkacaktır.


Asgari ücret artışı ile ülke insanının bir bölümüne sağlanan destek, diğer bölümünü mağdur etmemelidir. TUİK rakamlarına göre yıllardır yoksulluk sınırı altında kalan asgari ücretteki bu artışı destekliyoruz. Ancak bu artışın çiftçimizde olduğu gibi başkalarını da zora sokmasını istemiyoruz. Ayrıca çiftçinin temsilcisi olan yerel STK’larının bu durum hakkında bu güne kadar söz söylememesi ve her hangi bir girişimde bulunmamalarını anlayamıyor takdiri de kamuoyuna bırakıyoruz. Çünkü bunu dillendirmek önce onlara düşmektedir. Kimseden ses çıkmaması üzerine çiftçi varsa Ziraat Mühendisi vardır. Ziraat Mühendisi var ise çiftçi vardır deyip bu durumu dillendirmek zorunda kaldık” şeklinde açıklamada bulundu.



Son Güncelleme: 20.01.2016 10:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.