Çorum'a bir öneri

Hitit Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Uçar, Çorum’a Filistin Anıtı yapılması önerisinde bulundu.

18 Aralık 2023 Pazartesi 14:01
Çorum'a bir öneri

Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Uçar, Çorum’a Filistin Anıtı yapılması önerisinde bulundu.

DÜNYANIN BİR ÇOK KENTİNDE VAR

Dünyanın bir çok şehrinde Filistin anıtlarının o kentlerde yaşayan insanların konuya duyarlılığını gösterdiğini belirten Uçar, Edinburg İskoçya, Aida Kampı Giriş Kapısı Filistin, Tahran/İran, Avustralya, Madrid/İspanya, Le Kram, Tunus, Pursaklar/Ankara’da bulunan Filistin anıtlarını örnek gösterdi.

İşte Uçar’ın o teklifi:

“Dünyanın birçok şehrinde olan Filistin anıtları, o şehirlerde yaşayan insanların konu hakkındaki duyarlılığını göstermektedir. Ülkemizde de görülen bu duyarlılığın bir anıt ile somutlaştırılması oldukça anlamlı olacaktır. Çorum’un bu konuda öncülük etmesi kendisine yakışacaktır. Çorum’da böyle bir anıt niçin olmalıdır.?

1-Çorum’un gelişmiş ve modern bir şehir olduğu imgesi bu tarz anıtlarla pekişecektir.

2-mazlumun yanında durmak için sanatsal bir simgenin kullanılmasının ayrıca bir değeri vardır.

3-Çorum ve Filistin’in bir şehri olan Kalkilya arasındaki “Kardeş Şehir” bağı böyle bir anıtı daha da anlamlı kılacaktır.

4-Bu zor günlerinde Çorum’un bu girişimi başta kardeş şehrimiz olan Kalkilya ve katliama uğrayan Gazze olmak üzere Filistinli kardeşlerimizi sevindirecektir.

5-Anıt Filistin için bir umut sembolü olan “anahtar” biçiminde olabilir. Onların umutlarını güçlendirecek bu sembol, ayrıca gençlerimizin konu hakkında duyarlılık geliştirmelerini de sağlayacağından daha da anlamlı olacaktır. Anıtın yanına/altına/üstüne yerleştirilecek Filistinli Çanakkale Şehitleri listesi de gençlerdeki tarih bilincinin artmasına yardım edecektir.

6-21. Yüzyılın en önemli meselesi olan Filistin için bir anıt dikilmesi Çorum’a da bir prestij sağlayacaktır. Ayrıca Filistin anmaları için de belirgin bir adres olacaktır.

7-Söz konusu Filistin olunca böyle bir anıtın yapımında, başta üniversite hocaları olmak üzere diğer birçok kişi gönüllü olarak katkı sunacaktır. Üniversitenin Sanat ve Kaynak bölümünden hocaların, şehrimizin diğer sanatçılarının katkıları ve Belediyemizin de lojistik desteği ile ortaya çıkacak bir eserin gönüllülük temelli bir işbirliği ile tamamlanması da şehrimize aynı bir değer katacaktır.”

Son Güncelleme: 18.12.2023 12:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumsuz 2023-12-18 14:24:37

Anıt parasını da filistine gönderin, orası kurtulduktan sonra anıtını yaparsınız... Adamlar yemeğe suya erişemiyor biz burda anıt dikelim diyoruz... Hocam nefis fikirmiş hakkaten...

Misafir Avatar
Çorumsuz 2023-12-22 15:08:15 @Çorumsuz

Yazınızın devamı hakkında katıldığım noktalar var fakat bunlardan bağımsız ilk öncülünüz için soruyorum; Kızılay'ın Şubat'tan beri yaşadığı çok ciddi itibar sorunundan haberiniz var değil mi? Bu şartlarda direnç örneği olamaz sanıyorum. "Yardım toplanmıyor o zaman anıt yapalım da toplansın" şeklinde bir akıl yürütme de meşru değil üzgünüm. Bilakis kamu kaynağı alakasız sarfiyatı şeklinde bir algı ile ters bile teper... Teati edilmesi, "ne yapabiliriz"i daha etkili tartışmak evet, bu makul.

Beğenmedim! (1)
Misafir Avatar
Keskin 2023-12-21 16:38:05 @Çorumsuz

İki aydır Kızılay aracılığı ile "Filistin için ambulans ve tıbbi yardım" adı altında bir yardım kampanyası düzenleniyor. Ancak henüz ciddi bir yardım toplanmadığı anlaşılıyor. Demek ki konu hakkında bir farkındalık eksiği var. Bu anlamda konu Pakistan'ın yardımı ya da Depremzedelere yardım ile karşılaştırılamaz. Filistin'e yönelik önyargıları gidermenin yolu bu tarz girişimler olabilir. Çanakkale'de Gazze şehitleri olduğunu bilmek bence de anlamlı. Ancak Anıt bu farkındalık için yeterli mi? sorusunu sormak gerekir. Başka önerilerde bulunmak gerekir. Buradaki varsayımlar ve araçlar Çanakkale, gönüllülük, duygudaşlık, kentlilik. Bunlara ne eklenebilir, anıt yerine ne olabilir üzerine kafa yormak lazım. Bence konuya kafa yoranlar bir araya gelmeli, hatta bir canlı yayın ya da panel de olabilir, ve yeni formüller üzerinde düşünülmeli ya da buradaki öneri yeniden formüle edilmeli. Bu komuoyu ile tartışılsın diye bir öneri ise taraflar buna açık olacaktır.

Beğenmedim! (1)
Avatar
Ahmet 2023-12-18 17:40:35

Hedef: dekanlık
Kısayol oluştur: tribünlere oynamak

Gerçekler: İsrail'i besleyen ülkemiz yetkililerine ait gemiler.

Avatar
Çorumsuz'a 2023-12-18 15:02:51

Metin Hocanın teklifi bir duyarlılık oluşturmak için olup, Filistine yardım işi bir duyarlılık işidir, Her teklife bir kulp takmak doğru bir yaklaşım değil.

Misafir Avatar
Çorumsuz 2023-12-19 12:19:36 @Çorumsuz'a

5) Bizim geleneğimizde yeri olmasa da (zira bu kadar pasif ve aciz kalmamız pek vaki değildir, icraat seven bir millettik hep) anıtlar, semboller, hatırasını yaşatmak için unutmamak için dikilir. Vakıanın bitişinden sonra. Vakıa esnasında yapacağımızı yaparız kazanırız/kaybederiz ve sonrasında ise unutmayalım deriz. Nasıl ki yaşarken mezar taşımızı dikmiyoruz, türbemizi yaptırmıyoruz, aynı şekilde icraat gerekirken icraatte bulunulur. 15 Temmuz anıtlarını 15 Temmuz gecesi mi dikmeye başladık?!

Beğenmedim! (4)
Misafir Avatar
Çorumsuz 2023-12-19 12:15:51 @Çorumsuz'a

3) Nasıl ki deprem maduru kardeşlerimiz burada bir beton parçasına değil gönderilen bir çoraba sevindiler, oradaki insanların da FİİLİ/SOMUT icraatlere ihtiyaç duydukları bir anda her türlü emek ve para, GÖSTERMELİK icraatlere değil, orası için oraya ve oradaki insanlara, onların somut ihtiyaçlarına erişmesi için sarf edilmeli. ANCAK BUNDAN MUTLU OLURLAR. Hocamızın 4. maddesini okuyup asabınız bozulmuyorsa bir düşünün yahu insaf hakikaten insaf. Kafana bomba yağıyor, 15ookm ötedeki heykelin nesine sevinebilirsin ya? 4) Bu heykel Filistin katliamını soykırımını falan sembolize etmez efendim, etse etse acizliğimizi ve pasifliğimizi sembolize eder. Ben de bu şekilde bir kalıba konmaktan, böyle anlaşılmaktan, HİCAP duyarım.

Beğenmedim! (4)
Misafir Avatar
Çorumsuz 2023-12-19 12:09:20 @Çorumsuz'a

Efendi, hocanın teklifine de sinirlendim, sizin atak gibi desteğinize de o sebepten çıkıştım açıkçası. Bakın sakin sakin anlatayım derdimi, 1) Nasıl ki şehitlik anıtları, büstler vs vakadan sonra hatırasını/acısını anmak/yaşatmak için inşa edilir, burada da aynı durum söz konusu. Orada halihazırda bilfiil bir soykırım işleniyor. Bunu engelleyecek, doğrudan buna karşı FİİLİ olarak orada sadra şifa olacak bir icraat yahut bu hareketi organize edecek bir girişim olmadıkça her türlü iş -MIŞ gibiden öteye bir faaliyet değildir. Tamamen göstermelik ve alakasız bir icraattir. 2)Farkındalık 'YAPARAK' oluşturulur. Yardım furyası planlayalım mesele her ay. Seferberlik oluşturalım. Evlerden ırak, Şubat depremi sırasında hadi anıt dikelim dedik mi mesela? Demedik neden SAÇMA ÇÜNKÜ, ANLAMSIZ, o esnada İHTİYAÇ O DEĞİL!

Beğenmedim! (4)
Avatar
Çorumsuz 2023-12-18 17:18:44

Doğru haklsınız, afedersiniz. Biz İstiklal Harbi'ndeyken Pakistan'da dikilen o anıtın da çok faydası dokunmuştu bize gerçi... O anıtın haberi ordumuz arasında yayılınca düşmanı dökebilmiştik denize. Büyük dedem de çok hayırla anardı o anahtar anıt haberini alınca çarıksız tüfeksiz aşsız ekmeksiz olduğumuzu unutup bir heyecan sardıydı içimizi diye. Ah..

Avatar
Selim 2023-12-18 16:02:33

Farkındalığı ve duyarlılığı artıracaktır. Hocam'a desteği ve önerisi için teşekkür ederiz.

Avatar
Yalçın ATALIK 2023-12-18 18:45:58

Değerli Metin Hocam, bu görüşünüze can-u gönülden katılıyorum. Hak ve hakikat konusunda, zalime karşı mazlumun yanında durma konusunda gösterdiğiniz büyük gayret şâyân-ı takdirdir. Allah razı olsun. Bu güzel çabalarınızı Allah bütün müslümanlara örnek kılsın ve berteketlendirsin.

Avatar
Nur 2023-12-18 19:04:38

Ümmet olarak ayrıştırıcılıktan yana değil de bütinlestiricilikten yana kullansak nefesimizi keşke. Metin Hocam,gayet hayırlı bir öneride bulunmuş. İnsanımızın unutmaması,duyarlılığını hep koruması adına oluşturulmuş bir fikir. İnşAllah gerçekleşir.

Avatar
Çepnili 2023-12-18 20:55:18

Anıt bir şeylere vesile olmak için yapılır. Özellikle Çanakkale'de yatan Filistinli şehitlerin isimleri belki duyarsız olan insanların gözünü açar. Belirgin bir adresin olması da yerinde. Gönüllülük ile yapılacak bir iş olması da cabası. Çok para istemeyecek bir iş. Neden olmasın. Yıkmak yerine yapıcı olmak lazım...