Çorum için tarihi fırsat

Çorum Belediyesi Çimento Fabrikası'nın bulunduğu alanı satın aldıktan sonrası büyük önem arzediyor.

02 Ocak 2021 Cumartesi 00:07
Çorum için tarihi fırsat

MUSTAFA DEMİRER

Çorum Belediyesi’nin Çimento Fabrikası alanını satın alma girişimi yeni yılın en önemli gündemi oldu.

Brezilyalı şirket mevcut haliyle fabrikayı işletmeye elverişli olmadığı için Çorum’da üretimini tamamen durdurdu. Hatta geçmişte fabrikaya şehir dışında arazi verilerek taşınması teklifleri yine maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle şirket tarafından kabul görmedi.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın verdiği bilgiye göre, 67 yıl önce üretime geçen, 4 yıl önce faaliyetlerini durduran fabrikanın Brezilyalı firması ile yapılan görüşmeler son aşamaya geldi.

Belediye Meclisi’nin Ocak ayı toplantısında Belediye Başkanı’na satın alma ve kredi yetkisi verildikten sonra yapılan görüşmeler somutlaştırılacak.

Bölgede yeni bir şehir inşa edilmesi planlanırken, bu konuda ulusal ve uluslararası şirketlerin tecrübelerinden istifade edilecek.

Ocak ayının ortalarında devir işlemleri tamamlanarak Çorumlu’nun istek ve talepleri doğrultusunda ticaret alanları, sosyal ve nitelikli konutlar, sportif ve turistik tesislere kadar ortak aklı ön plana çıkararak şehrin önünü açacak bir proje hazırlanması hedefleniyor.

TARİHİ VE DEV HAMLE

1 milyon 384 bin metrekare araziye sahip olan Çimento Fabrikası’nın satın alınmasını tarihi ve dev bir hamle olarak değerlendirebiliriz.

Her şeyden önce söz konusu girişim Çorum’un geleceğini yakından ilgilendirdiğinden kamu yararı olduğu kuşkusuz. Çorum Belediyesi’nin uygun bir fiyatla anlaşmayı neticelendirmesi bekleniyor. Şirketle kurulan ilk temasta TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal’ın çok önemli katkılarının olduğu da dile getiriliyor.

BÖLGE GELİŞECEK, ÇORUM DEĞİŞECEK

Çimento Fabrikası alanı iki ayrı kısımdan oluşuyor. Fabrikanın tam karşısında yaklaşık 250 dönüm tamamı orman olan sosyal tesis bulunuyor. Fabrikanın bulunduğu bölgede ise 600 dönüm alan çimento üretiminin hammaddesi olan klinker çıkarılan vahşi arazi. Kalan 600 dönüm ise temiz alan.

Çorum’da yakın tarihte Samsun yolu istikametine bir gelişme trendi başlasa da, yeterince hayat alanı olmadığı için istenilen düzeyde gelişme sağlanamadı. Bölgede en elverişli alan olan Çimento Fabrikası’nın ortadan kaldırılması ve geniş arazisinin değerlendirilmesi şehir açısından önemli bir çıkış olabilir.

ŞEHRİN GELECEĞİNİ KORUYACAK PROJE

Metropol şehirlerde hayat alanları ile birlikte kurulan yeni şehirler her zaman daha cazip oluyor. Öte yandan ranta dayalı dikey mimari esas alınarak sadece yüksek katlı binaların yapılması şehrin önünü tıkayacağı gibi, yeni kurulacak şehri de öldürüyor.

Çimento Fabrikası alanının yarısının meskene açılması, diğer alanların basit bir piknik alanı gibi değil de, dört dörtlük yaşam alanları olarak dizayn edilmesi, karma projeler hazırlanması için dünyayı bilen şehircilerden yararlanılması gerekiyor.

Şehir ve belediyenin kazanması sadece bugünü değil, şehrin geleceğini koruyan projelerle mümkün. Çorum için yeni yıl inşallah bu büyük fırsatın en güzel şekilde değerlendirildiği bir yıl olur.

Son Güncelleme: 06.01.2021 15:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sadece doğruyu yazabilen bir kaç kalem Demirer 2021-01-02 01:54:31

Tabiiki süper proje.Zaman gösterecek.Aynı ilgiyi metropol arsası içinde gösterirlerse arada boşluk kalmaz.Hem adil hem de estetik olacak.Başarılar.

Avatar
talha 2021-01-02 01:45:52

yazık bir fabrika kapatılıp yerine konut, park, bahçe yapmak ne kadar mantıklıdır. çorumun yatırıma fabrikaya ihtiyacı varken

Avatar
Adil 2021-01-02 00:41:57

Haydi bakalım bekleyelim görelim sayın demirer

Avatar
Düşünüyorum 2021-01-02 15:56:09

Bazen bazı okurların yazıyı okumadan yorum yaptığını düşünüyorum..
mesela Talha.. yazıyı okudun mu ? Gerçekten merak ediyorum

Avatar
Mehmet 2021-01-02 20:06:00

Çorum bir zamanlar yaşanılır bir şehirdi.Özellikle konut fiyatları olarak.Özellikle son on yıldır fiyatlar çok yükseldi ama inşaat kalitesi aynı.Bizim burada rezidans diye milyon fiyatına sattıkları Ankara’da yarı fiyatına satılıyor hem de buradaki konutlardan çok daha kaliteli.Konut fiyatlarının bu kadar yüksek oluşunun ilk nedeni arsa fiyatlarının çok yüksek olması.Bunda şehri dengeli imara açmayan,ranta dayalı davranan belediyenin de suçu var.Habire şehir enine büyütülmeye çalışılıyor.İnşAllah çimento fabrikası ile boyu ile de büyümeye başlar.Çorum’daki göçün önüne geçmenin en önemlisi hayat pahalılığının önüne geçilmesi.Bunda konut fiyatlarının önemi çok büyük çünkü bu pahalılık ev kiralarına da yansıyor.İşte Çimento ve Kışlanın yeri İyi değerlendirilirse Çorum için bir şans olur.

Avatar
Recep 2021-01-02 12:54:20

Çorum da en düşük arsa metrekare şu an 1000 TL, burası o zaman 1milyar 350 milyon TL eder,belediyenin bütçesi nin 3-4 katı, bir 15 milyon ayırıp belediye binası bitseydi keşke

Avatar
Rantabul 2021-01-02 13:39:44

EyvAllah güzel iş çıkartılmış ancak bu proje garibana hizmet etmedikten sonra ne işe yarar zenginin zaten parası var şehrin istediği yerinde istediği konutu dükkanı arsayı alabiliyor. Önemli olan alt ve orta kesimdeki insanlar partiler oylarını bu kesimden alıyor.parası olan zaten oy vermiyor.

Avatar
Bir ihtimal daha var. 2021-01-02 19:15:06

Rant işi olmasın.Neden beldiye almak istiyor?Neden bir veya bir kaç iş adamı almak için girişimde bulunmuyor?Şehirde her yer bitti de burası mı tek kaldı?Muhtemel bir arsa spekülasyonuna ortam mı hazırlanıyor?Sadece sordum.Cevaplar karşıda.

banner165