Çorum Tarım gündem oldu

Çorum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün, Sayıştay'ın ve Tarım ve Orman Bakanlığının kararına rağmen yaptığı bazı alımlar haber konusu oldu.

12 Kasım 2019 Salı 13:47
Çorum Tarım gündem oldu

Çorum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yaptığı bazı alımlar tarım haberlerine yer veren ve yaygın yayın yapan bir haber sitesinde fgündem oldu.

www.tarimdanhaber.com’da yer alan habere göre, Çorum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün, Sayıştay ve Tarım ve Orman Bakanlığının kararına rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerinden 771 bin liraya tarım alet ve makinesi aldığı belirtildi.

Çorum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi'nden sağlanan kaynakla, Çorum Tarım Kredi Kooperatiflerinden balya makinesi, çayır biçme makinesi ve ot toplama tırmığı alımı yaptı. Ancak bu alımların Bakanlığın ilgili yazısına rağmen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 3/a maddesi kapsamında ihalesiz bir şekilde yapıldığı ifade edildi.

SAYIŞTAY RAPORU

Sayıştay’ın Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilgili 2017 yılı raporunda, il müdürlüklerinin 4734 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinin (a) bendi kapsamına girmeyen yapım, hizmet ve mal alımlarının ihalesiz bir şekilde yapıldığını tespit ederek, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığını uyarmıştı. Tarım Kredi Kooperatifleri gibi çiftçi kuruluşlarından söz konusu kanun kapsamında sadece tarım ve hayvancılıkla ilgili alımların yapılabileceği, bunun dışında tarımsal girdi, tarım alet ve makineleri ile hizmet alımları ve yapım işlerinin bu kanun kapsamında yapılamayacağı, ihale usulüne göre yapılması gerektiği belirtilmişti.

Sayıştay’ın uyarısı üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı 29 Mayıs 2018’de Tarım Kredi Kooperatiflerinden yapılacak alımlarla ilgili olarak il müdürlüklerine birer talimat gönderdi. O dönem Müsteşar Yardımcısı olan Hadi Tunç imzalı Bakan adına gönderilen talimatta, bütün il müdürlükleri Tarım Kredi Kooperatiflerinden yapılacak hangi alımların 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3/a maddesi kapsamında yapılabileceği, hangi alımların ise ihale usullerine göre yapılması gerektiği konusunda kapsamlı bilgilendirildi.

Söz konusu talimatta özellikle, tarımsal girdi, tarım alet ve makineleri ile hizmet alımları ve yapım işlerinin kanun kapsamında ihale yapılarak temin edilmesi istendi.

BAKANLIK TALİMATI

Sayıştay’ın raporu ve Bakanlığın talimatına karşın Çorum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün geçtiğimiz Mayıs ayında Çorum Tarım Kredi Kooperatiflerinden temin ettiği Balya Makinesi, Çayır Biçme Makinası ve Ot Toplama Tırmığını 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3/a maddesi kapsamında aldığı kaydedildi.

Kaynak: www.tarimdanhaber.com

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hak hukuk 2019-11-12 14:43:55

Alımlarda kayırma ve yandaş işi olmamalı.Devletin ve milletin menfaati gözetilmeli.

Avatar
Hayri 2019-11-13 10:42:38

Nereden alınmış tarım kredi kooperatifinden nasıl alınmış valilik oluru ve özel idare desteği ile sayıştayın nesine lazım bu belgeleri dışarıya çıkarıp iş yaptığını zannedenler de zerre haysiyet yok okuyan da anır ki devleti dolandırmışlar

Avatar
19Oc 2019-11-13 14:24:34

Çoruma çiftçisine büyük hizmet yapıldı. En kaliteli makineler alındı. Bu haberleri servis edenlerin tek amacı İl Müdürünü yıpratmak, yazıklar olsun...

banner165