'Danışman Öğretmen Seçimleri Yanlış Yapıldı'

Eğitim Sen Çorum Şubesi Yürütme Kurulu adına Başkan Mehmet Öztürk, danışman öğretmen seçimleri konusunda yanlış yapıldığını ifade ederek konu ile ilgili açıklama yaptı.

23 Şubat 2016 Salı 17:21
'Danışman Öğretmen Seçimleri Yanlış Yapıldı'

Eğitim Sen Çorum Şubesi Yürütme Kurulu adına Başkan Mehmet Öztürk, danışman öğretmen seçimleri konusunda yanlış yapıldığını ifade ederek konu ile ilgili açıklama yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığının hemen hemen bütün uygulamalarında olduğu gibi Danışman Öğretmenlik uygulaması da yüz binlerce eğitim emekçisi açısından tartışma konusu olduğunu ifade eden Öztürk, açıklamasına şöyle devam etti;


“Bu uygulama daha şimdiden karaya vurarak, “Yanlışlıklar Komedyası”nda bir perde daha açmıştır. Danışman Öğretmen seçilme sürecindeki mevzuat eksiklikleri ve yanlış yaklaşımlar bir araya gelince  binlerce öğretmen birkez daha mutsuz edilmiş, yapılan işlem tartışma konusu olmuştur. Bakanlık birkez daha eğitimciler açısından sınıfta kalmıştır.


Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Şubat ayında ilk ataması yapılacak öğretmenlerin adaylık süreçlerinde danışman öğretmen görevlendirilmesine yönelik il milli eğitim müdürlüklerine 30.12.2015 gün ve 13492368 sayılı bir yazı düzenlenmiştir. Bu yazıda adaylık dahil en az 10 yıl hizmet süresine sahip öğretmenler arasından ulusal veya uluslar arası projelerde koordinatör, danışman veya katılımcı öğretmen olarak görev almış olan, sosyal ve kültürel faaliyetlere(tiyatro gösterisi, şiir dinletisi, okul gazetesi, okul dergisi, okul gezileri, spor müsabakaları vb. etkinlikler) katılım sağlayan, iletişim beceresi ve temsil yeteneği güçlü ve mesleğinde temayüz etmiş öğretmenlerin bilgilerinin yazının ekinde yer alan forma işlenerek 8 Ocak 2016 tarihine kadar bildirilmesi istenmişti.


Bakanlık Belirlediği Kriterlere Kendisi Uymadı!

Danışma Öğretmenlik duyuru yazısından bir çok öğretmenin haberi olmamıştır.  Kimi okul müdürleri kendi kafalarına göre öğretmen isimlerin İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirmişlerdir. Bu konu ile ilgili Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğünü Eğitim Sen olarak uyarmış, yanlışlıkların giderilmesi yönünde talepte bulunmuştuk. Ne yazık ki bu yanlışlıklar giderilmemiştir.

Biliyoruz ki ilimiz dâhil Türkiye’nin bütün illerinde bakanlığının belirlediği kriterlere uyulmadan Danışman Öğretmen seçimi yapılmıştır. Bakanlık ve il milli eğitim müdürlükleri bu kriterlere uymamıştır. Ulusal ve uluslar arası projelerde koordinatör ve danışman olarak görev alan öğretmenlerimiz Danışman Öğretmen olarak belirlenmemiş, alanında başarı sağlayan bir çok meslektaşımız dışlanmıştır. İlimizde Danışman Öğretmen olarak görevledirilen 212 öğretmen arkadaşımızın bir çoğu objektif olarak belirlenmemiştir. Sendikal aidiyetler ön planda tutulmuştur. İlimizde 10 yılını dolduran öğretmenler arasında kendisi istemediği halde Danışman Öğretmen olarak görevlendirilenler olmuştur. Kimi  okullarda  yalnızca Eğitim Bir Sen sendikasına  üye olanlardan Danışman Öğretmen olarak belirlenmesi öğretmenler açısından kuşku ve güvensizlik kaynağı oluşturmuştur.

MEB’te Kervan Yolda Düzülür

Bu yanlışlığın üzerine bir de Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın 21 Şubat tarihinde açıklamalarında, “Danışman Öğretmenlerin uzman öğretmen olabilecekleri, ek hizmet puanı verilerek köyden kente gelme kolaylığı sağlanacağını belirtmesi” varolan sıkıntıları daha da derinleştirmiştir. MEB’in dinmeyen yarası olan  Uzman Öğretmenlik, Başöğretmenlik uygulamalarında ki başarısızlık ve eşitsizlikler göz önüne alındığında bu yaklaşımında yeni sorunlar ortaya çıkaracağı şimdiden belli olmuştur. MEB’nın uygulamaları  "kervan yolda dizilir" yaklaşımından öte bir anlam taşımamaktadır.


Danışman Öğretmenlik uygulamaları için öncelikle yasal altyapının düzenlenmesi ve başvuruların günülülük esasına göre belirlenmesi gerekiyor. Deneyim ve günüllülük olmaksızın
, yanlı ve yanlış uygulamalar eğitim sistemini bozguna uğratmaktadır.  “Kervan yolda düzülür” mantığı ile yapılan iş ve eylemler eğitimi içinden çıkılmaz sorunlara, öğretmenlerimizi güvensizliğe iteceği açıktır. Yol yakınken bu yanlıştan dönülmeli, demokratik, şeffaf, katılımcı süreçler işletilmelidir.”

 

Son Güncelleme: 23.02.2016 17:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.