'Danışman Öğretmen seçimlerinde daha şeffaf olunmalı'

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Hukuk Sekreteri Oğuz Ayan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ataması yapılan aday öğretmenlere danışmanlık yapmaları amacıyla “Danışman Öğretmen” belirlenmesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

29 Şubat 2016 Pazartesi 09:37
'Danışman Öğretmen seçimlerinde daha şeffaf olunmalı'

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) Hukuk
 Sekreteri Oğuz Ayan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ataması yapılan aday öğretmenlere danışmanlık yapmaları amacıyla  “Danışman Öğretmen” belirlenmesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

 Oğuz Ayan yaptığı basın açıklamasında; ‘Aday öğretmenlerin mesleklerine daha iyi adapte olabilmeleri amacı ile uygulamaya konan Danışman Öğretmen uygulamasında soru işaretleri var.’ dedi.  

Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreteri Oğuz Ayan, Bakanlığın daha önceki 4+4+4, idareci-öğretmen rotasyonu gibi uygulamalarında  olduğu gibi  altyapıyı oluşturmadan  hayata geçirmeye çalıştığı aday öğretmenlere yönelik uygulamanın da beraberinde yeni sıkıntılar getirdiğini  belirtti.


Oğuz Ayan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  “Bu kapsamda da İl Milli Eğitim Müdürlükleri, Okul Müdürlüklerinden okuldaki öğretmenlerden aşağıdaki kriterlere uygun öğretmenlerin listesini istemiştir. Bakanlığın “danışman öğretmen” olabilmek için belirlemiş olduğu kriterler şunlardır: 

1-Bulunduğu ilde adaylık süreci dâhil en az 10 yıl öğretmenlik hizmeti olanlar. 2-Ulusal ve Uluslararası projelerde koordinatör, danışman veya katılımcı öğretmen olarak görev alanlar. 3-Sosyal ve kültürel faaliyetlere katılım sağlayan öğretmenler. 4-İletişim becerisi ve temsil yeteneği güçlü olan öğretmenler danışman öğretmen olarak seçilebileceklerdir. 


Herhangi bir duyuru yapılmadan, başvuru alınmadan, danışman öğretmen olarak  belirlenen öğretmenlerin kriterlere uygun olup olmadığına dair bir belge istenmeksizin, okul müdürlerinin  tercihleri doğrultusunda belirlenen danışman öğretmen listeleri İl Milli Eğitim Müdürlüklerine ve Milli Eğitim Bakanlığına iletilmiştir.  Danışman öğretmenlerin  özlük haklarının belirsiz olduğu, sorumluluğu fazla, angarya bir görevlendirmeye dönüşmüş, öğretmen seçiminde soru işaretleri barındıran, kırtasiye yüküne boğulmuş bu uygulama eğitim camiasında “Acaba ilerleyen günlerde seçilen öğretmenlere yönelik bazı kazanımlar gündeme gelir mi?” sorusunu akıllara getirmektedir. Danışman Öğretmen seçimleri daha şeffaf yapılmalıdır. Seçimlerin nasıl yapıldığı kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Öğretmen yetiştirmek gibi önemli bir konu ayrışmalara zemin hazırlayan bir konuma gelmemelidir.   Benim yaptığım doğrudur, anlayışıyla yapılan bu uygulama farklı sendikaları eğitim çalışanlarını karşı karşıya getirerek, mevcut ayrışmaların daha da derinleşmesine ve çalışma barışının tamamen bozulmasına yol açacaktır. Ayrıca açıklanan aday öğretmen yetiştirme takviminde aday öğretmenin yapması istenilen iş ve işlemlerin bir bölümü mesleki anlamda işine yarayacakken bir bölümü de hem dosyanın kabarık gösterilmesi hem de aday öğretmenin sanki okula yeni başlamış bir öğrenci gibi görüldüğü, bitirdiği okulu, kazandığı sınavı yok sayan uygulamalardan ibarettir. Bu bir yıllık uyum sürecinin sonunda aday öğretmenin gireceği yazılı ve sözlü sınavlar da durumun vahametini daha da arttırmaktadır. Anadolu Eğitim Sendikası olarak, spekülasyonlara ve kuşkulara yol açmayan,belli bir sendikanın değil tüm sendikaların  üzerinde mutabık kalacağı çoğulcu ve katılımcı yeni bir düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz.

Sendikamız, keyfiyet ve yandaşlık gözetilerek yapılan görevlendirmelerin iptalini, görevi kötüye kullanan yöneticiler hakkında disiplin işlemi başlatılmasını, danışman öğretmenlere verilmesi gereken ücretin (varsa puanın) ivedilikle açıklanmasını içeren talebini Milli Eğitim Bakanlığına ulaştırmıştır. Danışmanlık için başvurduğu halde, görevlendirilmeyen, haksızlığa uğradığını düşünen öğretmenlerimiz için örnek dilekçemiz de sendikamızın aes.org.tr adresinde bulunmaktadır.” 

 

Son Güncelleme: 29.02.2016 09:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.