Dev girişimin detayları

Çorum Belediyesi’nin Çimeto Fabrikası alanını satın alma girişiminde detaylar belli oldu.

01 Ocak 2021 Cuma 21:52
Dev girişimin detayları

Çorum Belediyesi’nin Çimento Fabrikası alanını satın alma girişimi ile ilgili detaylı açıklama yapıldı.
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, en büyük projeleri arasında yer alan “Yenişehir” projesi ile ilgili bugün yaptığı açıklamanın ardından Belediye Basın Birimi aracılığıyla detay bilgiler paylaştı.

'BREZİLYALI FİRMA İLE GÖRÜŞMELERDE SONA YAKLAŞILDI'

Yapılan açıklamaya göre, 1954 yılında hizmete açılan ve 2017 yılında ise üretim faaliyetlerini durdurulan 1 milyon 384 bin metrekare araziye sahip olan Çimento Fabrikası’nın satın alınması için Brezilyalı firma ve Çorum Belediyesi arasındaki görüşmelerde sona yaklaşıldı. Çimento Fabrikası'nın satın alınmasıyla birlikte şehrin doğuya doğru gelişiminin önündeki en önemli engellerden birisi de kalkmış olacak. Satış işlemlerinin tamamlanmasının ardından Çorum Belediyesi, hayata geçireceği projeyle bölgede yeni bir şehir inşa etmeyi planlıyor.

'ŞEHRİN EKONOMİK, SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYATINA KATKILARI OLDU'

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, düzenlediği basın toplantısıyla sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. 1954 yılında devlet-millet işbirliği ile temelleri atılan Çorum çimento fabrikasının 1957 yılında hizmete açılarak faaliyete geçtiğini hatırlatan Başkan Aşgın, “Fabrikanın geçen süreçte şehrin ekonomik, sosyal, kültürel hayatına büyük katkıları oldu. 1992 yılına kadar fabrika devlet-millet işbirliğiyle devam ediyor. 1992 yılında fabrika özelleştiriliyor. 2017 yılına geldiğinde ise fabrikayı en son satın alan firma fabrikanın ekonomik değerinin tamamladığını, dünya standartlarında çimento üretim yapılamayacağını ifade ederek faaliyetlerine son veriyor. Fabrikada sadece çimento ham maddesi üretimi yapıyor” dedi.

'MALİ YAPI DÜZELDİ, GİRİŞİMİ BAŞLATTIK'

Göreve geldiklerinde fabrikanın Çorum Belediyesi’ne satışı ve devri ile ilgili birkaç kez teklif geldiğini dile getiren Aşgın, o dönem belediyenin mali yapısı nedeniyle bunu hayal dahi edemediklerini ifade etti.
Çimento fabrikasının 1 milyon 384 bin metrekare alana sahip olduğunu anlatan Başkan Aşgın, “Muazzam bir araziye sahip. Şehrin gelişiminin önünü tıkayan, şehrin biraz daha yatay, sağlı sollu, batı istikametine büyümeye zorlayan doğu istikametini ise neredeyse kapatan bir alan. Mali konularda rahatladığımızı gördüğümüz zaman büyük hayaller kurmaya başladığımızda burayı alabiliriz dedik. Belediye olarak burayı satın alıp halkımızın hizmetine sunabiliriz dedik. Bizim en büyük ve iddialı projelerimizden bir tanesi yeni bir şehir hayaliydi. Bu yeni şehirde de çalışmalarımız nihayetlenme aşamasına geldi. Bizim ilk planladığımız yer bakımından söylüyorum Askeri kışlanın olduğu yerde TOKİ’ye ait Erzurum Dede’yi kapsayan belediyenin de çok büyük mülkiyetlerinin olduğu bir alanda yeni bir şehir kuracağız. Yatay mimari, yeşil alan ve sosyal donatıları olacak demiştik. Orayla ilgili nihai aşamaya geldik. Bakanlıkla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Birinci Yenişehir projemiz aslında tamam gibi. Ama biz gönlümüzü koyduk. Ruhumuzu bu şehre adadık. İyi niyetle, samimiyetle çalışmalarımızı sürdürdük. Biz bir tane yeni şehir hayal etmiştik. Buranın Çorum Belediyesi’ne, Çorum’a, Çorum halkına kazandırılması hemşehrilerimizin menfaatine kazandırılması noktasında çok önemli bir aşamayı geçtik. Son 3 aydır çimento fabrikamızın sahibi olan Brezilyalı firmayla ile görüşmelerimiz devam ediyor. CEO’su birkaç kez Çorum’a geldi. Ankara’da görüşmelerimiz oldu. Dar kapsamlı ama hedefe yönelik çalışmalar yaptık. Burada TSO Başkanımız Çetin Başaranhıncal’a da teşekkür ediyoruz. Görüşmelerimiz geçtiğimiz haftalarda neticelendi. Hemen hemen tüm noktalarda anlaşmaya vardık. Bütün çalışmalar tamamlandı. Finans kısmı tamamlandı. Noel tatilindeler şuanda. Önümüzdeki hafta Ankara’da görüşmelerimiz devam edecek. Hallolmayan hiçbir taraf kalmadı. Şunu söyleyebilirim 1 milyon 384 bin metrekare alan hemşehrilerimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

'YÜZYILIN PROJESİ HAZIRLANACAK'

Çimento fabrikasının bulunduğu alanın çok önemli bir alan olduğunun altını çizen Başkan Aşgın, “Şehrin yüz yıllarına karşılık gelecek bir proje hazırlayacağız. Bu anlamda ulusal ve uluslararası destekler alacağız. Bazı firmalarla görüşmeler yaptık. Uluslararası alanda bu tür yeni şehirler kuran firmalarla görüşmelerimiz oldu. Önceliğimiz Ocak ayının ortalarında devir işlemlerini tamamlayarak hemşehrilerimizin istekleri ve talepleri doğrultusunda orada ticaret alanları, sosyal ve nitelikli konutlar, turistik tesislere kadar ortak aklı ön plana çıkararak şehrin önünü açacak projeyi hep beraber hayata geçireceğiz. Bu şehrin geleceğinde yıllarca konuşulacak hayırla yad edilecek bir hizmete imza atmış olacağız” şeklinde konuştu.

'ERDOĞAN'I ÖRNEK ALIYORUZ'

Bu cesareti, inisiyatifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldıklarının altını çizen Başkan Aşgın, şunları kaydetti:
“Cumhurbaşkanımız bizim için en güzel örnektir. Ona bakıyoruz. O hakkı razı edip, halkın duasını alıyor. Sağa sola bakmaya zamanımız yok. Önümüze bakarak liderimizin arkasında gösterdiği hedeflere dimdik yürümeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız ülkemizi nasıl 2023, 2053, 2071 hedef ve vizyonlarına götürüyorsa bizde bu şehri onun gösterdiği hedefler doğrultusunda Çorum’un 2023’ü, Çorum’un 2053’ü, Çorum’un 2071 hedefleri doğrultusunda yürümeye devam edeceğiz. Bize inanmış iyi niyetli, samimiyetli insanlara gönlümüzü açarak hep beraber yol yürüyeceğiz. Şehrimizi daha emin adımlarla bu hedeflere ulaştıracağız. Niyetimiz Çorum orada dokusuyla temsil edilsin. Hemşehrilerimizi bizi iyi tanıyorlar. Bizim rantla, şunla bunla işle işimiz olmaz. Sadece millet menfaati olur. En doğru projeyi ortak akılla hayata geçireceğiz.”

Son Güncelleme: 07.01.2021 22:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yedirmezler 2021-01-01 22:16:31

Orasini Corum Belediyesine yedirmezleeeeeer. Insaat baronlari ne yapar ne eder oraya çökerler. Bu yorum burda kalsin. Hakli oldugumu göreceksiniz.

Avatar
kennan 2021-01-01 22:33:14

Beleriye öncülüğünde konut. süper olur. gurbetteki Çorumlular, Çoruma yerleşmek isteyen. Kaçırılmayacak fırsat Yürü başkan, Yürü il başkanı kim tutar sizi. hızlı hareket edilsin. şehire raylı sistem de düşünelim avrupai bir şehircilik bu biha çatılarıda güneş panelleri ile döşeyelim.

Avatar
Çorum 19 2021-01-02 22:16:45

Arşa rantı önemli değil kapanan fabrikalar ve azalan istihdam üretim önemli buna üzülmek lazim

Avatar
BAŞKANIM 2021-01-05 09:07:36

EĞER BURASI KONUT OLURSA ÇORUMUN SONU OLUR GAZİ CADDESİ FATİH CADDESİ TRAFİK KONUSUNDA BİTER ŞEHİR TIKIŞ TIKIŞ OLUR NE GEREK VAR KONUTA MADEM KAMULAŞTI VERİN ÜNİVERSİTEYE O BÖLGE KOMPLE BİR KAMPÜS OLSU ÜNİVERSİTEDE GÜNEY KAMPÜSÜNÜ BELEDİYEYE DEVRETSİN.

Avatar
Oylemi 2021-03-14 22:36:23

Bitmiş belediye binasını açamadı ki bu adam bu dediğini nasıl yapsın komik geldi hayal satışı güzel

Avatar
Çorumlu 2021-01-05 04:32:24

Bina altlarına otopark bile yapılmaz, bakın görün, göçebe tipi bir yer çıkar gibime geliyor..

Avatar
ilhan 2021-01-06 09:03:36

Halil İbrahim Aşkın BAŞKAN ZAMANINDA ALINIR PROJE BİTİRİLİRSE şahsına ve dürüslüğüne sonuna kadar inanıyorum.Ama o giderde başka biri gelirse işte ondan korkarım.

Avatar
Çorumlu 2021-01-07 15:14:56

Aynı mali tablo 1 ay içinde yapılacak olan işçi sözleşmesinde de geçerli olur inşAllah şimdi mali durumu düzelttik diyen ağızlar sözleşmede Belediyenin durumu belli fazla veremeyiz demez inşAllah