Hobi bahçeleri kararı 10 ay önce çıktı

Çorum'da bazı hobi bahçeleri için alınan bir dizi tedbir ve yıkım kararının geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Toprak Koruma Kurulu tarafından alındığı öğrenildi.

18 Nisan 2024 Perşembe 12:07
Hobi bahçeleri kararı 10 ay önce çıktı

Çorum'da bazı hobi bahçeleri için alınan bir dizi tedbir ve yıkım kararının geçtiğimiz yıl Temmuz ayında (10 ay önce) dönemin Çorum Valisi Mustafa Çiftçi başkanlığında toplanan Toprak Koruma Kurulu tarafından alındığı öğrenildi.

Kentte bazı mecralarda iki ayrı bölgede yapılan kaçak hobi bahçesi için yıkım kararı çıktığı bilgisi paylaşıldı.

Edindiğimiz bilgilere göre; 2023 yılı Temmuz ayında dönemin Çorum Valisi Mustafa Çiftçi başkanlığında çeşitli kurumların temsilcilerinin yer aldığı Çorum Toprak Koruma Kurulu hobi bahçeleri ile ilgili karar aldı.

Alınan kararları ise yine 10 ay önce yani 2023 yılı Temmuz ayında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kamuoyuna duyurdu.

Yapılan açıklamada Çorum'da  hobi bahçesi adı altında elverişli tarım arazilerinin tarım dışı kullanımına izin verilmeyeceği hatırlatıldı.

İŞTE 10 AY ÖNCE ALINAN O KARARLAR

Çorum'da dönemin valisinin başkanlığında toplanan Toprak Koruma Kurulu’nun kentte hobi bahçelerine dair 10 ay önce tedbir, uyarı ve iki bölgeye dair yıkım kararı özetle şöyle:

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

“İlimiz sınırları içerisinde mevcut tespit edilen veya daha sonra tespite konu olacak hobi bahçelerinde idari para cezalarının uygulanması ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.

TARIM DIŞI KULLANIMA İZİN YOK

Çorum'da hobi bahçesi amaçlı alanlar tarım dışı kullanımlara izin verlmeyecek. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 20. ve 21. maddesinde; tarım arazilerinin amacı dışında kullanılmasına yönelik ceza ve yaptırımlar düzenlendi.

MEVZUAT ÇOK AÇIK

Tarım ve Orman Bakanlığınca kanun ve yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına açıklık getirmek ve ülke genelinde uygulama birlikteliğini sağlamak için 09.05.2023 tarihinde 2023-6 Sayılı Genelge yayınlamıştır.

İDARİ PARA CEZALARI UYGULANIYOR

Bu kapsamda Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne intikal eden şikâyet dilekçelerine istinaden kanun kapsamında iş ve işlemler yürütülmekte olup idari para cezaları uygulanmakta, izinlendirmeye başvurmayanlar veya izinlendirmesi mümkün olmayanlar Toprak Koruma Kurulu gündemine alınarak kurul görüşü doğrultusunda iş ve işlem tesis edilmek üzere ilgili idareye bildirilmektedir.

İKİ AYRI HOBİ BAHÇESİ İÇİN KARAR

Genelge sonrası ilk Toprak Koruma Kurulu 21.06.2023 tarihinde Valimiz Sayın Mustafa Çiftçi başkanlığında toplanmıştır. Gündem maddeleri içerisinde yer alan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce işlemleri devam eden iki adet Hobi Bahçesi amaçlı tarım dışı kullanımlara yönelik kanun hükümlerinin uygulanması yönünde oy birliği ile karar alınmıştır. İşlemleri devam eden, tespit edilen veya tespite konu olacak olan tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı, daha sonraki kurul gündemlerinde de kanun, yönetmelik ve genelge kapsamında değerlendirilmeye devam edecektir.

OY BİRLİĞİ İLE KARAR VERİLDİ

Toprak Koruma Kurulu toplantısında ayrıca, ilimiz sınırları içerisinde mevcut tespit edilen veya daha sonra tespite konu olacak hobi bahçelerinde idari para cezalarının uygulanması ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Son Güncelleme: 18.04.2024 12:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet 2024-04-18 15:28:11

Merkez kuruçay köyünde verimli tarım arazileri rant kapısına dönüştü herkes hobi bahçesi yaptı kaçkere şikayet ettik hiçbir yaptırım olmadı yazık güzelim tarlalara çadır gibi şekilsiz düzensiz anlamsız yapılar yapılarak toprak heba ediliyor yıkım kararı yerinde olmuş bütün kaçak yapılar yıkılmalı

Misafir Avatar
murat 2024-04-19 21:27:42 @Mehmet

Belediyede bunları yıkacak irade yok.
Kimse proje ruhsat falan uğraşmasın. Yapın geçin.
Proje çizdiren, ruhsat alanın, harç vergi ödeyenin aklı yoktur.
Her yer kaçak bina, kaçak eklenti dolu...
1.Binevler zaten bitmiş, rezil kepaze olmuş.
2.Bağlar gecekondu çöplüğü olmuş....
3.Apartman altları, çekme mesafeleri hep kapatılmış ; dükkan işgali ile dolu.
4. Teraslar ilave kat olmuş

Ceza kesse bile; kesilen ceza 1 lira, elde edilen ekonomik kazanç 10 lira.

Kanun nizam hak getire. YAPANIN YANINA KAR...

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
ytd 2024-04-19 08:53:48 @Mehmet

İşin tarım arazisi tarafı konunun sadece bir yönü. Asıl olan bütün bu yapılar KANUNSUZ, KAÇAK, USULSÜZ... Yasal vatandaşın suçu ne o zaman...

Beğenmedim! (0)
Avatar
Çorumlu 2024-04-18 14:25:06

Peki sonuç? cezamı kesilecek yoksa İmar Barışı adı altında Tapumu verilecek? bunu zaten biliyoruz, eski haber bu!

Avatar
Gören adam 2024-04-18 15:41:00

Arsa simsarlari çoğaldı ucuza tarla alıp on katına Duygu sömürüsü yaparak tatlı para kazanıyor..heryer gecekondu oldu

Avatar
Hitit19 2024-04-18 14:17:31

Yapılırken neden izin verildi yazık değil mi bu kadar emeğe paraya.

Misafir Avatar
ytd 2024-04-19 08:50:11 @Hitit19

İzinle mi yapıldı ki herkes kaçak yaptı. Kendi düşen ağlamaz.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Para bitti 2024-04-18 15:01:45

Para kesilicek , millete cokecekler. Kasa bos, hobi bahcesi olanlar paralari hazirlasinlar.

Avatar
Teknik Eleman 2024-04-18 15:20:19

Atı alan üsküdarı değil edirneyi geçti nerdeyse almanya ya vardı bizimkiler hala kaçak yapıları yıkacak.Zaten yıkılması mümkün değil şu an itibarı ile çorum ve çevresinde yaklaşık 10 000 adet kaçak yapı mevcut. Yıkacak otoritenin alnından öperim HODRİ MEYDAN

Avatar
Seydimli 2024-04-18 12:40:07

Göl ve Rampa çıkışları sağlı sollu evler yapıldı ana yol birde yola 0 cephe olirmi

Avatar
Çorumlu 2024-04-18 23:41:02

Her zaman yapanın yanına kar kalır. Hiçbiri yıkılmaz.osmancık yolunda birsürü ev yapıldı. Kim durun dedi. Çorumu yönetenler elli defa bu yolu kullandılar. Kimse birşey demedi. Türkiyede kanuna nizama uygun yaşayan vatandaş her zaman sıkıntı yaşar. Kanun tanımazlar her zaman karlı çıkar. Millet 3 milyona arsa alıp 3 milyonda eve verene kadar 500 e arsa alıyor 500 de eve harcıyor keyfine bakıyor.belediye de bu işe çözüm üreteceğine vatandaşa fahiş fiyattan arsa satma derdinde. Çokta kafaya takmamak lazım. Böyle gelmiş,böyle gider.