Hobi bahçesini kiralayana da ceza geliyor

Pandemi döneminde rekor talep artışı yaşanan hobi bahçeleriyle ilgili yeni bir ceza daha geliyor.

25 Ekim 2020 Pazar 11:02
Hobi bahçesini kiralayana da ceza geliyor

Pandemi döneminde rekor talep artışı yaşanan hobi bahçeleriyle ilgili yeni bir ceza daha geliyor. Tarım arazilerini hobi bahçesine dönüştürüp pazarlayanlara, bu arazileri kullananlar için öngörülen para cezasının 5 ya da 10 katı para cezası verilmesi planlanıyor.
Hürriyet'ten Turan Yılmaz imzalı habere göre, Hobi bahçesine dönüştürülen arazilerde metrekare başına 50 ya da 100 lira para cezası öngören düzenleme, Meclis’te görüşmeleri süren tarımla ilgili torba teklife yetiştirilmeye çalışılıyor. Meclis Tarım Komisyon Başkanı Prof.Dr. Yunus Kılıç da Hürriyet’e, “Bu işi meslek haline getirip onlarca kez yapanlarda ceza hapse kadar gider mi, bunu da konuşuyoruz” dedi.
YAPTIRIM GEREKİYOR
Kılıç şu bilgileri verdi: “Meclis’te görüşmeye devam ettiğimiz yasa teklifimizde, hobi bahçesine dönüştürülen tarım arazilerini kullananlar için bir ceza öngörülüyor. Bu araziler üzerindeki kaçak yapılarını öngörülen sürede yıkmayanlara ilk etapta metrekare başına 10 lira ceza uygulanacak. Eğer iki ay içinde yıkmazlarsa bu ceza 3 katına, yani 30 liraya çıkacak. Tarım arazilerini parçayarak hobi bahçesi adı altında pazarlayanlar daha büyük suçlu. Bunlarla alakalı da bir şeyler yapılması lazım ki arz piyasasını kapatabilelim. Onun için de, tarım arazileri üzerindeki hobi bahçeciliğini hukuki bir olay gibi yutturan, kooperatifler kurma yoluyla arazileri parçalı hale getirip, 10 liraya aldığı arazinin dönümünü 200 liraya satıp nemalanıp, sonra da ortadan kaybolan insanların da bu yapmış olduklarının bir karşılığının olması, yani, tarım arazilerimizi bu şekilde mahvedenlere de yaptırım getirilmesi gerekiyor.
SIYRILIP GİTMEMELİLER
Birinci suçlu, kabahatli bunlar. Çünkü, ilk baştan bu işi bilerek kurgulayarak yapan, vatandaştan düşük fiyata aldığı araziyi tarımda kullanılamayacak hale getirenler bunlar. Küçük küçük parçalara ayırıp hisselendirerek bu işten ciddi kar elde edenlerin, sanki bu işte hiçbir suçları kabahatleri yokmuş gibi yakayı kurtarıp sıyrılıp gitmemeleri gerekiyor. Aksi halde, bu konuda arzu ettiğimiz sonuca tam olarak ulaşamayız. Bu yapılmazsa, arazilerin katledilişi devam edecektir, onun için bunların yaptıklarının da bir karşılığının olması gerekir. Bunu da bir müeyyide altına almak istiyoruz. Yani bu işten birinci dereceden suçlu olanların korkmalarını, bu işten caymalarını sağlayacak bazı yaptırımların olması gerekiyor. Yapmak istediğimiz de bu.
DAHA AĞIR PARA CEZASI
Bu işin birinci derecede sorumlularına verilecek cezanın, hobi bahçesinde yapısı bulunanlar için öngörülen cezadan çok daha ağır olması gerekiyor. Komisyon başkanı olarak önerim, bu işi kurgulayıp hukuksuz altyapısını oluşturanlara verilecek cezanın, hobi bahçesine dönüştürdükleri arazinin tümü dikkate alınarak metrekare başına en az 50 ya da 100 lira para cezası olması. Yani, teklifte hobi bahçelerinde yapılaşmaya gidenler için öngörülen metrekare başına 10 liralık cezanın en az 5 ya da 10 katı olması. Bu iş ticari amaca, yani para kazanmaya dönük olduğu için öncelikle cezasının da parasal olması lazım. Ama bu işi meslek haline getirip onlarca kez yapanlarda ceza hapse gider mi, bunu da konuşuyoruz. Bunu da Meclis’te görüşmeleri haftaya devam edecek kanun teklifimize yetiştirmek istiyoruz.”

 

Son Güncelleme: 28.10.2020 14:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ismail 2020-10-25 16:58:29

Daha dün imar barışı çıkartarak hobi bahçelerindeki yapılara ruhsat veren patagonya cumhuriyeti meclisiydi galiba. günaydın.

Avatar
Hüseyin 2020-10-25 17:58:40

Hobi bahcesi alanlar zaten buraların kanuna aykırı olduklarını bile bile aldılar tapu yok noter sözleşmesiyle aldılar ruhsat yok izin yok şimdide yıkılacak diyince kimsenin kızmaya hakkı yok

Avatar
adsız 2020-10-25 17:30:49

Modern gecekondulasma önlenecek anlaşılan.Umarim bu iş neticelendirilir.Yalnız oraya ev vb yapanin suçu yok yapılmasına bu zamana kadar musade eden kişilerde cezadan oraları alıp satan kadar ceza almalı.ilgili kişilerin sahip oldukları hobi bahçesi ve yapılaşma varsa önce neşter oraya atılmalı.Bu zamana kadar geç kalındı.Olan garibe olur diye düşünüyorum

Avatar
Garip 2020-10-25 22:58:40

Olan hep garibana oluyor. Devletin gücü garibana yetiyor. Dargelirlinin çoluk çocuğuyla bağa bahçeye gitme hakkı yokmudur. Zenginlere hayat güzel. Bizim nefes almamız bile suç. Sandık zamanı gelince öyle olmuyor ama. Ne

Avatar
Mustafa 2020-10-25 11:47:41

Hobi bahçelerinin yasaklanması gerekli yoksa tarım yapılacak arazi kalmıyacak ruhsat parası verme kafana göre kuyu aç kanazilasyon zaten yok dönümünü 10 liraya satın al sonra hobi bahcesi diye dönümünü 100 liraya sat

Avatar
Cahil 2020-10-25 13:31:52

Mustafa doğru söylüyorsun ama hiç köye gitmedin galiba köylerde boş araziler bos Hepsini yıkalım sonuc 0

Avatar
Corumlu 2020-10-26 23:33:29

En guzeli merkezde mustakil ev alip oturmak veya kiralamak.