'İyilikleri artırmak kötülerle mücadele etmek'

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Eğitim-Bir-Sen'in düzenlediği "Sivil Toplumun Rolü ve Önemi" konulu programa konuşmacı olarak katıldı.

14 Ocak 2016 Perşembe 21:47
'İyilikleri artırmak kötülerle mücadele etmek'

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Eğitim-Bir-Sen'in düzenlediği "Sivil Toplumun Rolü ve Önemi" konulu
 programa konuşmacı olarak katıldı.

Uslu, temsili demokrasi ile doğrudan demokrasi arasındaki en belirgin yolun karar mekanizmalarına Sivil Toplum Örgütlerinin katılması olduğunu söyledi.

Konuşmasına sivil toplumun önemini vurgulayarak başlayan Salim Uslu, "Sivil toplum, farklı görüş, inanç ve kültürleri ortak bir coşku ile birlik ve dayanışma içinde nefes alan bir toplumun ortak aklı ortak projesi, gelecek kuracak yönetecek güç olarak görmekteyiz. Bizim kültürümüzdeki iz düşümü Sivil Toplum Erdemliler hareketinde olduğu gibi Hz. Peygamberin on Kızılderili'ye değişmem dediği gibi toplumdaki iyilikleri artırmak kötülüklerle mücadele etmektir. Ortak akıl ya da farklı inançlar, kültürlerde olsa ortak heyecanı ve dayanışmayı toplumun nefes alan bir mekanizması haline getiriyor olmamız gerekir. Sivil toplum örgütlerinin toplumsal dinamik olarak öne çıkartmalıyız. STK'ların gücü, karar alma mekanizmasına katılım şekli, oranı belli ve yüksek ise o ülkedeki demokrasi çıtası yüksek demektir. Her yerde var bizde de olsun kabilinden Sivil Toplum Örgütleri, meslek kuruluşları kurulmuşsa o zamanda dostlar alışverişte görsün mesabesinde bir yaklaşım vardır ki, karar alma süreçlerine katılmayan Sivil Toplum Örgütleri demokrasinin gelişmesinde çok da faydalı olur diyemeyiz" dedi.

Çağdaş demokrasilerin en temel önceliğinin yurttaşların aktif katılımının artırılması olduğunu kaydeden Uslu,  "Yurttaşlığın aktif katılımı temsili demokrasi veya doğrudan demokrasi ile olur. Temsili demokrasi ile doğrudan demokrasi arasındaki en belirgin yol ise karar mekanizmalarına Sivil Toplum Örgütlerinin katılmasıdır. Daha fazla Sivil Toplum Örgütlerinin katılması daha çok akıl demektir. Sivil Toplum Örgütlerinin etkin katılımı olayların doğrudan karar alma süreçlerine yansıyor olması daha gerçekçi kararlar alınmasına yardımcı olabilir. Eski Çek Cumhurbaşkanı edebiyatçı  Waclaw Havel, "Sivil toplum, hiçbir politik hedef ve makam gözetmeksizin, İnsanların ve toplumun özgürlük alanını genişletmek ve Toplumun kendi belirleyicilik kabiliyetlerini artırmak için vardır" der. Yani STK'lar herhangi bir kişi, ideoloji, slogan etrafında toplanmak herhangi bir siyasi parti ideolojik aidiyetler yerine evrensel doğruların yanında devletin işleyişini katkıda bulunarak etkiler.  Toplumsal vicdanı temsil eder. Toplum adına devletin işleyişini denetler. Yani siyasete ve devlete yandaşlık ya da oyundaşlık yapmaz. Doğrulara doğru yanlışlara yanlış der. Bizim Sivil Toplum anlayışımıza da son derece uygun bir yaklaşım. Nitekim sivil toplum anlayışının bizim kültürümüzdeki iz düşümü toplumda iyilikleri artırmak kötülüklerle mücadele etmektir" şeklinde kaydetti.

Programa, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Arslan ve çok sayıda sendika üyesi katıldı. 

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu'ya programakatılımından dolayı teşekkür ederek plaket takdim etti.


Son Güncelleme: 15.01.2016 10:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.