İyiye' iyi', kötüye 'kötü' diyebilmek

ÇORBİS projesi başladı. Artık yollarda yeşil bisikletli sürücüler görüyoruz.

23 Eylül 2020 Çarşamba 12:27
İyiye' iyi', kötüye 'kötü' diyebilmek

MUSTAFA DEMİRER

Çorum Belediyesi’nin ÇORBİS Projesi, Recep Tayyip Erdoğan Caddesi’nde yeni açılan bisiklet yolu ile birlikte hizmete girdi. Bu arada şehirde yeni yollar açıldığında yeni bisiklet yolları yapılacağı sözü de verildi.

ÇORBİS haberine bir çok okuyucu yorumu geldi. Hepsine hak verdiğimizi söylemek mümkün değil. Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefleyen projenin eksiği gediği mutlaka vardır. Haklı eleştiriler olduğu gibi güzel olduğu düşünülen bir çabayı küçümseme, alaya alma, kötüleme gayretleri de gözden kaçmıyor.

Bisiklet kullanımında alt yapıdan, ücretinin yüksekliğinden, bisikletlerin donanımından veya aynı minvalde daha birçok eleştiriyi haklı bulabiliriz, ancak yapılan iyi bir işi, güzel düşüncelerle ihdas edilen bir gayretin kötü gösterilmesine anlam veremeyiz.

Yeri gelmişken söylemekte fayda var; muhataplarını hedef alırken makul ve yapıcı olmayan, çözümden uzak,  toplam faydayı esas almayan, nezaket sınırlarını aşan dil ve üslup bu şehirde asla karşılık bulmadı, bulamaz. Hele hele bu ruh hali Çorum’un mazbut insan yapısıyla asla örtüşmez.

Bizim gözlemlerimize göre, gençlerin bisiklete ilgisi bir hayli fazla. Bu noktada en fazla dikkat edilmesi gereken hem sürücülerin hem bisiklet kullanıcılarının trafik kurallarına daha fazla özen göstermesi.

ZİHNİYET DEĞİŞİMİ

Yeni bir keşif yapmıyoruz; bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasının başta sağlık olmak üzere çevreye, trafiğe, tasarrufa, sosyal hayata katkıları malum. Belediye’nin projesindeki püf nokta; 7’den 70’e bisikletin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline dönüştürülmesini sağlayacak zihniyet değişimine zemin hazırlamak olsa gerek.

Zaman içinde alt yapı eksiklikleri giderilirse, bugün ve yarın işbaşında olan şehir yöneticileri destek ve teşviklerini sürdürürse bisikletli hayata daha sıkı bağlanabiliriz. Bu da şehir ve insanımız için çok iyi bir zihniyet değişikliği olur.

Son Güncelleme: 25.09.2020 14:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2020-09-23 12:48:55

Hizmet yapılırken önce altyapısı hazırlanır sonra diğer unsurlar tamamlanır. Bisiklet yolu altyapıdır, bisiklet sonraki unsurdur, aksi halde kazaya davetiye çıkarır. Temeli olmadan çatısı yapılmış bina gördünüz mü hiç? Diğer taraftan bu tarz hizmetlerde şehrin sosyolojik yapısına da bakılır. Trafik kurallarına riayetin çok sıkıntılı olduğu bir şehirdeyiz. Güvenli bisiklet sürüşü için şehrin plastik de değil demir dubalarla ayrılmış bisiklet yollarına ihtiyaç var ve aslında buna uygun durum da var. Gerek buhara, gerekse İpek taksi kavşağından Gazi Caddesi'ne kadar bisiklet yolu için yer var, tek tarafa parkı yasaklayıp demir dubayla ayırsanız yeter. Yani yeni yollar yapılırken bisiklet yolu yapmayı beklemeye gerek yok. Saygılarımla.

Misafir Avatar
Ahmet 2020-09-23 14:38:29 @Ahmet

Karşına aksaklık çıktıkça düzeltme yapmak demek yap-boz demektir, israftır. Bu yüzden belediyecilik planlı yapılması gereken iştir. Vatandaşın parasını planlama yapmadan yap olmadı yık tekrar yap şeklinde çarçur etmeye kimsenin hakkı yoktur.

Beğenmedim! (2)
Misafir Avatar
crm 2020-09-23 13:56:36 @Ahmet

**ahmeti senin mantıkla gidilse hiç bir poje tamamlanamaz bilesin, bir yerden başlanmalı, çıkan aksaklıklar giderilerek yenileri buna göre yapılmalı...

Beğenmedim! (6)
Avatar
Serkan 2020-09-23 23:13:11

Başkan virüse aşı olmadıkça benim gözüme giremez

Avatar
ÇORBİS Uygulaması 2020-09-24 09:00:37

Uygulama telefonda desteklemediği için yükleyemedim bile. Uygulamaya bir çözüm getirilse daha iyi olur. Telefonumun modeli de düşük bir model değil. ÇORBİS uygulaması yeniden geliştirilmeli tüm modelller için.

Avatar
Sözüm Meclisten içeru 2020-09-23 17:45:40

Güzel şeyler oluyor memlekette. Sivrisinek saz mıydı neydi o söz. Bir de hoşaf var, pek güzel olur üzüm, kayısı

Avatar
Ramazan 2020-09-23 21:09:43

Yazına katılıyorum he'mde kadar mustafa bey. İlle de bisiklet yolu diyen zihniyete de yuuh diyorum. Ya yol gelene kadar bisiklet geldi ne güzel. Sen yol tamamlansın sonra bisiklet gelsin dersen daha çok beklersin. Ayrıca millet bahçesi ve RTErdoğan caddesi bile büyük bir adım bisiklet yolu için.

Avatar
Ömer 2020-09-24 08:31:26

Çok güzel bir uygulama. Boş bisiklet bulunmuyor. Gençler enerjisini atıyor, Başkanımız güzel düşünmüş.
Bu kadar ilgi göreceğini düşünmüyordum. Fakat çok fazla ilgi var. Mükemmel. Başkanım tebrik ediyorum.