Mazallah bir kazaya uğramayalım!

Çorum heyetinin Çevre Bakanı Murat Kurum'u ziyaretine ‘Az ama, hiç yoktan iyidir’ demiştik ya, neden öyle dedik anlatalım...

31 Mayıs 2022 Salı 00:10
Mazallah bir kazaya uğramayalım!

Çorum heyetinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u ziyaretinde Çorum merkezdeki tarihi ve kültürel dokunun rehabilitasyon, sağlıklaştırma ve restorasyonuna topu topu 60 milyon lira destek alındı, bu kaynağın bir bölümü kredi, bir kısmı hibe olarak verildi. Konuya ilişkin detay açıklamayı Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yaptı.

NEREYE, NE KADAR PARA?

Bakan Kurum, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Kent Meydanı Projesi kapsamında 14 bin m2’lik eski Halkbank yerinin tahsisini Çorum Belediyesi üzerine yaptı. Tarihi Çorum Meydanı projesinde kamulaştırma çalışmaları için 10 milyon, tarihi meydan projesi için İlbank’tan 30 milyon, arasta restorasyonu için yine İlbank’tan 10 milyon kredi desteği, tarihi Çorum Kalesi’nin bedenlerinin güçlendirilmesi için hayata geçirilecek proje için 5 milyon, Gazi ve İnönü Caddelerinin cephe sağlıklaştırmaları için 3 milyon, sıfır atık projeleri için 1 milyon, yeraltı konteynır çöp alma aracı alımı için de 1.5 milyon hibe verdi. İleri Biyolojik Katı atık Arıtma Tesisi IPA 3 kapsamına (AB fonlarından faydalanma fırsatı sunuldu) alındı.

Alayını topladığımızda 60 milyon lira gibi bir rakam çıkıyor.

YAKLAŞIK MALİYET 500-600 MİLYON

Oysa teknik adamlara göre; Çorum Belediyesi’nin bahse konu olan tarihi dokuda yapacağı tüm değişimin yaklaşık maliyetinin 500-600 milyon lira olduğu ifade ediliyor.

İşte biz de bu sebepten ‘Az ama hiç yoktan iyidir’ diyoruz…

ESKİ STAD YERİ BİR CÜMLE İLE GEÇİŞTİRİLMEYECEK KADAR ÖNEMLİ

Çorum heyetinin Bakan Murat Kurum’u ziyaretinde 58 dönümlük eski stat yeri ve müştemilatının akıbetini aktaran sadece tek bir cümle geçiyor: ‘Spor temalı millet bahçesi olacak…’

Çorum ve Çorumlu’yu doğrudan ilgilendiren bir proje tek bir cümle ile geçiştirilecek kadar önemsiz olamaz elbette. Bir miktar geç kaldığımız çalışmanın hızlandırılması memleketin istikbali, selameti için hayati önem taşıyor. Mazallah zaman kaybedilir,  iş uzar, talihsiz bir kazaya uğrarız, birileri çıkıp söz konusu bölgeyi spor, kültür ve rekreasyon alanı olmaktan çıkarıp rezidans, gökdelen dikmeye kalkışabilir.

Bakan Kurum’u ziyaretle ilgili açıklamada madem eski stat yeri ile ilgili bilgi paylaşılmadı, öyleyse detayları biz aktaralım:

PROJEDE NELER VAR?

Öğrendiğime göre; 58 bin m2’lik alanın yaklaşık 45 bin m2’si spor temalı millet bahçesi olacak. Bahçe içinde 3 bin m2’lik kafe tarzı dinlenme alanı, spor, sosyal donatı ve rekreasyon alanları yer alıyor. Muhtemelen basketbol potalarının olduğu alan millet kıraathanesi veya kütüphanesi olabilir. Atatürk Spor Salonu yerinde kalacak, tadilattan geçirilecek. Bu arada Kongre Kültür Merkezi eski stat alanına değil, Çimento Fabrikası arazisine yapılacak. Şehir içi trafik açısından olumlu. Unutmadan belirtelim; Bakanlık eski stat alanı için Çorum Belediyesi’ne rayiç değerinde bir hazine arazisi için takas sözü vermişti. Henüz bedeli mukabili bir arsa tahsis etmedi, ısrarla istiyor, hasretle bekliyoruz.

Çorum Belediyesi eski stat ve müştemilatında bulunan sentetik sahaları tamamladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile yapılan istişarede, bakanlık teknik elemanları ile birlikte revize edilen yeni proje ihale edilerek TOKİ Başkanlığı’nca inşa edilecek.

ÇORUM LEHİNE YENİ GELİŞME

Açıklamada yok, ama Çorum lehine yeni bir gelişme daha var. Çorum Belediyesi Prof. Dr. Hayrettin Karaman İmam Hatip Lisesi’nin arsa tapusu hazineye devredildi. Çevre Bakanlığı rayiç değeri 73 milyon lira olan bir hazine arazisini Çorum Belediyesi’ne vermeye hazırlanıyor.

Son Güncelleme: 31.05.2022 13:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Batandaş 2022-05-31 08:09:49

Sayın Demirer, Allah aşkına millet bahçesi ve spor tesisleri artık bu milletin umurunda mı? aksine milleti gıcık ediyor bu haberler eski devlet hastanesi kapatılıyor şimdi yeniden açılıyor bu akıl mı bu işleri yapıyor bıktk artık bende para yokken ne yapayım millet bahçesini yeter artık.

Avatar
Vatandaşın iç sesi 2022-05-31 01:42:16

Bu milyonlar havada uçuşuyor lakin kuruş kuruş hesabını verecekler ahirette. Paralar nereye harcanıyor, harcanırken her kuruşuna zeval gelmeyecek şekilde hassas davranılıyor mu? Eğer dikkat etmiyorlarsa vay hallerine.

Avatar
Çorumlu 2022-05-31 16:18:31

Yazılan her şey güzel lakin bunların tadını çıkarmak için insanların mutlu olması lazım yaşamsevincimizi kaybettirdiler bu hizmetlerden faydalanmak için insanlarımızın akşam ne yiyeceğini yarın faturalarını nasıl ödeyeceğini çocuğu harçlık isteyince ona ne cevap vereceğini bide kiracıysa o zaten büyük problem oldu bunları düşünmemesi lazım mesela bugün market te 75 yaşındaki kadının söylediklerini yazsam bu yazıyı yayınlayamazsınız

Avatar
Vatandaş 2022-05-31 08:06:34

Yapılacak hizmeti takdir ederiz.Lakin şehrin kalbi Metropol arsası hala muallakta.Maalesef adı konmadığı için hak sahipleri mağdur.Bu konuda yetkililerden ilgi yardım ve netice bekliyoruz.