'Özel Harekat' neden gerekli gördük mü?

Dün akşam şehrin merkezinde yaşanan rehine krizi, bize özel harekatın Çorum'da varlığının önemini acı bir şekilde gösterdi

22 Ağustos 2021 Pazar 12:33
'Özel Harekat' neden gerekli gördük mü?

MUSTAFA DEMİRER

Şehrin göbeğinde bir işyerinde dün akşam saatlerinde başlayan ve 5.5 saat süren rehine krizi Çorum’da kısa süre önce kapatılan Özel Harekat Şube Müdürlüğü’nün önemi ve gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi.

Şüpheli bir şahıs elinde pompalı tüfekle insan ve araç trafiğinin yoğun olduğu yerdeki berber dükkanına girdi, işyerinde bulunanları rehin aldı. İçerden silah sesleri duyuldu. Polis, şüpheli şahsı yaklaşık 5.5 saat ikna etmeye çalıştı. Saatler sonra rehineler kurtuldu, bir süre daha işyerinde beklemeye devam eden şahıs ise ikna çalışmalarının ardından teslim oldu.

ANKARA EKİBİ ULAŞMADAN, ÇORUM’DAKİ EKİP DEVREDE

Zaman ilerledikçe endişe ve korkunun arttığı olayda, Ankara’dan Polis Harekat Timi çağrıldı. Özel ekibin Ankara’dan Çorum’a en iyi ihtimalle 3 saatte intikal etmesi beklenirken, kapatılan Çorum Özel Harekat Şubesi’nin halen kentte bulunan tecrübeli müdürü ile 3 özel harekat polisi, müzakereci polis müdürlerinin bulunduğu alanda olası bir riske karşı görev aldı. Çok şükür kimsenin burnu bile kanamadan kriz sonlandırıldı. Ankara’dan gelen ekip ise Çorum yolunda olayın sonlandırıldığı bilgisi verilince geri döndü.

YİNE DİYORUZ Kİ, ÖZEL HAREKAT NEDEN ÖNEMLİ?

Habercim19 okurları hatırlar; Özel Harekat Şube Müdürlüğü’nün kapatılması gündeme geldiğinde bu sütunlardan ‘Özel Harekat Çorum için neden önemli?’ başlıklı bir yorumla mevzuya dikkat çekmiştik.

Çorum’da 2011 yılında kurulan ve 75 personelin görev yaptığı özel harekat şubesi, devletin bu alandaki üst yönetiminin aldığı kararla faaliyetini kısa süre önce sona erdirdi. Ülke genelinde Çorum ile birlikte 9 il için benzer karar alındı.

ÇORUM DİĞER İLLERE BENZEMEZ

Lakin Çorum’un stratejik konumu, Orta Anadolu’dan diğer tüm bölgelere geçiş güzergahında bulunması, ekonomik gücü ve ciddi ticaret hacmi olan işadamlarına sahip olması, geçmişteki tarihi seyrinde marjinal terör örgütlerinin alt yapı oluşturduğu bir il olması, son olarak sıcağı sıcağına yaşadığımız rehine krizi gibi muhtemel olaylar, Özel Harekat Şube Müdürlüğü’nün kapatılmasının Çorum’un diğer illere benzemediğini, söz konusu tasarrufun doğru bir tercih olmadığını dünkü olayla maalesef gösterdi.

CAYDIRICI GÜÇ

Terör, rehin alma, organize suç örgütlerine yönelik operasyonlarda Özel Harekat Polisi’nin deneyimi ve tecrübesi herkes tarafından biliniyor. Çorum’da şube olmalarına rağmen, Çorum ve çevresindeki illerde de görev yapan özel harekat polisleri, emir geldiği anda çatışma bölgelerine sevk edilebiliyordu. Kent merkezlerinde kritik operasyonlarda problem çözücü ve caydırıcı en önemli güç yine onlar oluyordu.

ACI AMA GERÇEK…

Dün yaşadığımız ve hepimizin endişeyle izlediği rehine krizinden sonra Özel Harekat Şube Müdürlüğü’nün kapatılmasının doğru bir karar olmadığını kötü bir şekilde tecrübe ettik. Kapatma kararını verenlerin, kentin stratejik öneme sahip hassas bir il olduğu gerçeğini gözden kaçırdıkları kanaati rehine olayından sonra daha da pekişti.

KAYITSIZLIĞIN BEDELİ

Yerelde şehir halkına karşı sorumluluk taşıyan bürokrasi ve siyasetin temsilcilerinin de, kentle ilgili alınan bu türden çok sayıda tasarruf ve gelişmeye kayıtsız kalmalarının bedelini, umarız bundan sonra daha acı bir şekilde ödemeyiz. Üstelik Çorumlu’nun ihtiyaç ve taleplerini ilgili mercilere izah etmemeleri ve Çorum’un yararına olan haklı taleplerde koparıcı olunmamasına karşı ciddi tepkiler de gün geçtikçe artıyor. Bunu siyasetçilerimiz duymuyor, görmüyor, bilmiyor herhalde.

VAR OLAN BİLE KAPANINCA…

Çorum’un hakkı olan dedik ya, alın size en basit bir kaç örnek: Proje ihalesi bile yapılan Çorum Polis Okulu 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra inkıtaya uğradı. Defalarca söz verildiği halde kente acemi birliği kurulmasında somut adım atılmadı. Eski devlet hastanesinin yeniden sağlık hizmeti sunmasında heyecanlandıran bir ilerleme sağlanamadı. İlçeler ve bazı komşu illerle karayolu ağının modernizasyonu yap-boz tahtasına döndü. Havaalanı talebi artık imkansızlaştı. Demiryolu gibi çok önemli ulaşım alt yapısına yönelik yatırımlar uzak bir hayale dönüştü. Son olarak da stratejik konumdaki Çorum’da 10 yıldır faaliyet gösteren özel harekat şubesi kapatıldı. Sonuç?.. Sonuç ortada.
Bunca kaybı, umutsuzluğu, hayal kırıklığını birileri bize makûl ve mantıklı bir şekilde izah etse de biz de anlasak.

 

Son Güncelleme: 26.08.2021 17:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aslında olan.! 2021-08-22 23:53:59

Çorumu ya Yozgata ya da Samsuna baglayin bitsin bu çile!

Avatar
Çorum'lu 2021-08-22 13:48:34

Çorum sessiz kaldığı müddetçe daha çoooook kayıplar yaşayacak. Çorum her zaman çantada keklik. Çorum her zaman Üvey evlat. Çorum ve Çorumluları uyutuyorlar. Uyumaya devam Çorum. Çorumun reçetesi, Çoruma 4 Tane Bağımsız Milletvekilleri ve Çorum Bağımsız Belediye Başkanı SEÇİLİRSE Çoruma yatırımlar gelir.

Avatar
DOĞRUSU 2021-08-23 22:30:11

ÇORUMDAKİ YEREL BASIN VE GAZETECİLER GÖREVİNİ LAYIKIYLA YAPMADIĞI SÜRECE ÜVEY EVLAT OLMAYA MAHKUM

Avatar
Maalesef 2021-08-22 15:13:11

Cemaat ne derse desin hoca bildiğini okurmuş ister 14 vekil çıkar sonuç gene değişmiyor yani Üvey evladız.

Avatar
hasan19 2021-08-24 00:31:01

Vekiller göbek yapıp gezeceklerine bu işe el atsınlar

Avatar
... 2021-08-22 18:36:08

Adam neden Ankara özel harekatin gelmesini beklememiş ayıp etmiş.bundan sonra benzer bir olayda soyleriz az bekle bişey yapma ankaradan gelecekler diye.şaka gibi

Avatar
Çorumlu seçmen 2021-08-22 20:50:53

Çorum' u da kapatın gitsin, bu arada özel harekat Yozgat'a mı gitti??????

Avatar
Bağımsız Vekil 2021-08-22 21:21:06

Kendini şehrin geleceğine adayan bir vekik adayı çıksın birinci sırada meclise davul ile zurna ile gönderelim.