'Temel hedefimiz Çorum'a havalimanı'

20 yıl önce temeli atılan Çorum Havaalanı için Çavuşoğlu Turizm ve Aniş Turizm müdürü Halit İnaltekin ‘Çoruma havalimanının yapılması temel hedefimiz olmalıdır’ dedi.

02 Şubat 2016 Salı 13:52
'Temel hedefimiz Çorum'a havalimanı'

20 yıl önce temeli atılan Çorum Havaalanı için Çavuşoğlu Turizm ve Aniş Turizm müdürü Halit İnaltekin ‘Çoruma havalimanının yapılması temel hedefimiz olmalıdır’ dedi
.

Anadolu’da herkesin doğal, tarihi, kültürel çeşitliliğin ve zenginliklerin farkında olduğunu bu değerleri turizme açmaya, tüm dünyaya tanıtmaya, turizmle markalaşmaya gidildiği ifade eden Çavuşoğlu Turizm ve Aniş Turizm Müdürü İnaltekin;

“Deniz kum güneşten  yavaş yavaş vazgeçildiğini belirterek açıklamasına şöyle devam etti; “Artık kültür turizmi canlandı. Tarihi kaynaklara baktığımız zaman insanların ilk yeryüzüne dağılışı Çorum bölgesinden olmuştur. Çorum insanların ana vatanıdır demekten gurur duyuyorum turizmci olarak. İnsanlık ilk antlaşmayı bölgemizde yapmış, ilk borsayı bölgemizde kurarak ticareti yeryüzüne yaymışlardır. Çorumu çevreleyen bu tarihi dokuyu dünyaya tanıtmak bizlerin hedefleri arasındadır.  Tarihi dokuyu görmek için yurtdışından ve yurt içinden gelen turistler açısından da Çorum  havalimanın çok büyük önem taşıdığını ve hatta bölge için can damarı olduğunu belirtebilirim.1990’larda başlayan ‘Her İl’e Bir Havalimanı Projesi’ ile havalimanına kavuşmayı hedefleyen Çorum, aradan geçen yıllara rağmen ancak havalimanı  çalışması başlamadı. Bölgesel bir havalimanı planlaması ile yapımına başlanan ancak aradan geçen yıllara rağmen tamamlanamayan Çorum Havalimanı projesi, Çorum’a yeni bir havaalanı yatırımının da yapılmasının önünü kapatmıştır.’Çorum Havaalanı’ inşaatının yarıda kalması üzerine Çorumlular, ‘geçici bir çözüm’ olarak Merzifon Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılmasını gündeme getirmişler ve Amasya’nın, Merzifon’un ilgi alanına bile girmemişken bunun mücadelesini vermişlerdi. Çorumlular, orta ve uzun vadede kendi havaalanlarının yapılmasını bekliyorlardı, ama iyi niyetle ‘bölgesel’ ve ‘kısa vadeli’ çözüm diye gündeme getirdikleri Merzifon seçeneği, Çorum’a havaalanı yapılmamasının gerekçesini oluşturdu. Kuşkusuz Çorumlu, Ordu ve Giresun illerinin havaalanı gibi ilimize havalanı yapılmasını beklemekte.

Merzifon  Havalanı

Çorum iş dünyasının kullandığı Amasya-Merzifon Havaalanı'nın sivil uçuşlara açılması için başından sonuna kadar her türlü maddi ve manevi desteği Çorum halkının vermiştir. Çorum'un bu havaalanını kullanacak en fazla yolcu potansiyeline sahip il olduğunu Merzifon Havalimanın  Çorumlu iş adamlarına ve Çorum turizmine hitap etmeye başlamıştır. Amasya-Merzifon Havaalanı coğrafi konumundan dolayı Amasya’nın yanı sıra Tokat, Çorum ve Samsun`un bazı ilçelerindeki yolculara da hizmet vermektedir. Haftada 3 seferle başlayan THY İstanbul-Merzifon ve Merzifon-İstanbul seferleri  zamanla haftada 7 sefere çıkarılmıştır.


En pahalı uçuş başına sefer maliyetinin 230.9 bin TL ile Sinop havalimanına ait olduğu, bunu yine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde Kastamonu'yu ziyaretinde bir sözü ile uçuşlara açılan Kastamonu havalimanının izlediği görülmüş.2012 yılında söz verilen Yozgat Havaalanı’nın bu yıl temeli atılacağını söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘2012’de söz verdiler yapılacak dediler, 2013 Kamu Yatırım Programına aldırdık dediler, 2014’te havaalanının temeli yıl içinde atılacak dediler, 2015’te Yozgat Havaalanı temeli atacağız dediler. 2015 Kamu Yatırım Programı’na göre yapım ihalesi yok. Programda sadece Proje-Etüd çalışmaları yapılacak. Yozgat Havaalanı inşaatı; Kamu yatırım Programına yapım-inşaat ihalesi olarak alınmayan dolayısıyla yapım işi ihalesi tarihi belli olmayan, ne zaman başlayacağı ne zaman biteceği belli olmayan bir seçim yatırımı durumundadır.’


Ulaştırma Bakan Binali Yıldırım’ın 2016 yılı sonuna kadar yeni 6 havalimanı hizmete geçecek açıklamasında yer almayan Çorum ilimize havalimanı yapımı konusu Çorum ilimizin kurum, kuruluş, Sivil Toplum Kuruluşları  ve halkımızın destekleriyle gündemde tutulması ve projenin yeni havalimanları arasında yer alması yıllardır bu kentte turizm faaliyeti sürdüren bir işletme olarak temel beklentimizdir.”

 

Son Güncelleme: 03.02.2016 10:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sungurlu 2016-02-02 14:45:35

Çorum'a havaalanı elzem, yapılacak da elimizi çabuk tutalım, biz de görelim.