Yaşadığımız dünyayı sorgulamalıyız

Özgür-Der Çorum Şubesi’nde konuşan Genel Sekreter, yaşadığımız dünya ve sistemin sorgulanması gerektiğini söyledi.

04 Aralık 2019 Çarşamba 20:34
Yaşadığımız dünyayı sorgulamalıyız

Özgür-Der Çorum Şubesi’nde bu hafta sonu, Özgür-Der Genel Sekreteri Musa Üzer katılımı ile ‘İslami Kimlik ve Adil Şahitlik Sorumluluğumuz’ konusunun değerlendirildiği bir seminer yapıldı.

İnsanın yaradılış gayesini hatırlatarak sözlerine başlayan Musa Üzer, sadece Allah’a kul olmanın en önemli sorumluluğumuz olduğunu söyledi. Ancak; tüm dünyanın modernleşme adı altında kurgulanmış bir sistemde yaşadığını, bu cahili sistemin, hayatın istisnasız her alanını kuşattığını, insanların nasıl yaşaması, yemesi, içmesi, giyinmesi, düşünmesi ve eğitilmesi gerektiğini dayattığını ifade etti.

YAŞADIĞIMIZ SİSTEMİ VE DÜNYAYI SORGULAMALIYIZ

İcat edilmiş ulusal sınırlarla birbirinden koparılmış ve yıllarca birlikte yaşamış insanların birbirine yabancılaştırıldığı bir süreci yaşadığımızı vurgulan Üzer şöyle devam etti; “Hayatı varoluşsal temel bir bakış açısıyla sorgulama sorumluluğu olan Müslümanlar olarak bu kurgulanmış, sonradan türetilmiş ve bizlere dayatılmış yaşam biçimlerini sorgulamak; zihinsel olarak bu kirliliklerden arınmak öncelikli yapmamız gereken bir davranıştır. Kurgulanan bu dünya tam olarak cahili ve yozlaşmış sisteme sahip ve insan, tabiat, ahlak, özgürlük ve adalet anlayışı İslam ile çatışmaktadır.”

Bu anlamda modern milliyetçiliğin basit bir kavram olmadığının altını çizen Üzer, Müslümanlar olarak bu kavramın gereğince tahlil edilmediğini ve üzerinde düşünülmediğini ifade ederek, Mehmet Akif, Babanzade Ahmet ve Eşref Edip’lerin itiraz ettikleri kavmiyetçilik düşüncesinin bu manada modern milletçilik olmadığını söyledi. İnsanın kendi dar çevresi/nesebi ile övünmesi ve kabilesi için savaşması gibi eylemlerin ilk insan topluluklarından günümüze kadar görülen vakalar olduğunu hatırlattı. Müslümanların bu durumu iyi analiz edip üzerine derinlikli bir fıkıh üretmek yerine, mevcut akımın rüzgârına kapıldığını, tefekkür edemediğini dile getirerek, milliyetçiliği şeytanın, kendisini ateşten, insanın topraktan yaratılmasını üstünlük olarak gören isyanı olarak tanımlamanın eksik olduğunu belirtti.

MODERNLEŞME TEK TİP HAYATI DİRETİYOR

Batı’da Kilise ile yaşanan gerilime dikkat çeken konuşmacı, rönesans, reform ve aydınlanma süreçlerine atıf da bulunarak, ilahi ve metafiziksel olan her şeyin insan hayatından koparıldığını bir süreci yaşayan batının, ilahi olanın yerine ‘bilimsel düşünce’ ve pozitivizme dayanan bir yaşam tarzını inşa ettiğine değindi. Uluslaşma süreci ve kilisenin sahadan çektirilmesi ile birlikte inşa edilen bu formun tıpkı din gibi, insanı doğduğu andan itibaren kayıt altına alan, ona bir misyon yükleyen, ne için yaşaması, ne uğruna ölmesi, kim için tazimde bulunması, hangi zemine kutsal demesi gerektiğini öğreten bir paradigmayı ifade ettiğini söyledi. Bu modern batı tarihini ve inşa edilen ulus gerçeğini bilmeden ve tanımadan doğru duruş, düşünce ve mücadelenin mümkün olmadığı belirtti. Bu anlamda “en hakiki mürşit ilimdir” sözünü, Müslümanları Kuran’ın ilk emri “oku” ile irtibatlandırmasının yanlış olduğunu, burada bahsedilen ilmin gaybi olan tüm alanı yok sayan,  pozitif ve seküler bir bilgiyi ifade ettiğini söyledi.

DİN İNSANI KARANLIKTAN AYDINLIĞA ÇIKARIR

Ulus devletlerin inşası sürecinde modern bir kurgu olarak yeni kutsal kavramlar ve semboller icat edildiğini belirterek, her ulusun kendine ait kutsal kavramları ve sembolleri olduğunu ve oysa Müslümanlar olarak kutsal olanın sadece Allah olduğunu hatırlattı. Din insanı karanlıktan aydınlığa çıkarır. Bu anlamıyla Müslüman; kendisiyle ve çevresiyle uyum, selamet içinde olandır. Çünkü; o varlık âlemiyle kavgalı olamaz. Varlık âleminin bir parçası olduğunun bilincindedir. Dünya hayatının geçici olduğunu da bilir. Ancak; bugün Müslümanlar bu mutmainlik halinden uzaktırlar,  bunun sebebi ise zaaflı yaklaşımlarımız ve kendi bilincimizden yoksun olmamızdır.

Siyasal-sosyal gelişmelerin ele alınış biçiminin bizim kulluk bilincimizle ve şahitlik görevimizle uyumlu bir içerik taşıması gerektiğini, aşırı sevgi veya nefretin hakikatin önünde en büyük engel olduğunu hatırlatarak, iktidarın iyi ve doğru yaptığını desteklemek doğal bir durumken, sistemi tamamen sahiplenmenin yanlış bir davranış olacağını belirterek sözlerini tamamladı.

Program soru cevap ve karşılıklı görüş alış verişlerinin ardından sonra erdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.