Yeni koronavirüs kararı, 6 Eylül’den itibaren 81 ilde izin yok

İçişleri Bakanlığı vailiklere “PCR Testi Zorunluluğu” konulu genelge gönderdi.

20 Ağustos 2021 Cuma 22:22
Yeni koronavirüs kararı, 6 Eylül’den itibaren 81 ilde izin yok

Türkiye'de koronavirüs ile mücadele kapsamında uygulanan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı miktarı 88 milyonu geçti. Son 24 saatte 293 bin 252 Kovid-19 testi yapıldı, 19 bin 918 kişinin testi pozitif çıktı, 204 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelge ile yeni koronavirüs kararları alındı. Genelgeye göre, konser, sinema ve tiyatro gibi etkinlikler ile özel araç hariç şehirler arası yolculuklar için PCR testi istenecek. Vali ve kaymakamlar diğer toplu etkinlik ve faaliyetler için de test zorunluluğu getirebilecek. İşte koronavirüs ile mücadelenin seyrini değiştirecek son dakika gelişmesinin tüm detayları…

Koronavirüs salgınıyla mücadelede aşı olmak istemeyen vatandaşlar için Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararların nasıl uygulanacağı belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki günkü kabine toplantısı sonrasında, “Okullarda 6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlanması ile birlikte, henüz aşı olmamış öğretmen ve personellerin haftada iki kere test yaptırmasını isteyeceğiz” açıklaması yapmıştı.

Buna göre PCR testleri eğitim sektöründeki çalışanlara ücretsiz olacak. Aşı yaptırmayan öğretmen ve diğer personel zorunlu olarak haftada en az iki kez PCR testi yaptıracak. PCR testlerinin, diğer alanlarda ücretli olup olmayacağı ise henüz belli değil. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde bir açıklama yapabileceği belirtildi.

Öte yandan alınan kararlar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı 81 il Valiliğine, “Bazı Faaliyetler İçin PCR Testi Zorunluluğu” konulu genelge gönderdi. Genelgede 6 Eylül 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak tedbirler şöyle sıralandı:

İŞTE YENİ KARARLAR

Aşılama çalışmaları gönüllük esasına göre yürütülmeye devam edilmekle birlikte aşıya karşı tereddüt içerisinde olan kesimlerin kaygı ve tereddütlerini gidermeye yönelik bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine vali ve kaymakamların koordinasyonunda ağırlık verilecek, geniş tabanlı çalışmalar yürütülecek.

6 Eylül’den itibaren koronavirüs aşısı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecek.

Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Kovid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak.

Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecek. Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak.

Bu çerçevede 6 Eylül’den itibaren seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Kovid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak.

Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmeyecek. Valilikler/kaymakamlıklarca illerinde/ilçelerinde kişilerin toplu olarak bulunduğu diğer etkinlikler veya faaliyetlerden faydalanacak hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişiler için İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü zorunluluğu getirilebilecek.

Bu arada Sağlık Bakanlığı'nın Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında hayata geçirdiği HES uygulaması, güncellendi. Eklenen yeni özellikle uygulamaya AB uyumlu sağlık pasaportu butonu ekledi. Uygulama, ülke içinde ve ülkeler arası seyahatlerde aşı, bağışıklık ve diğer sağlık bilgilerinin ülke otoriteleri ve hava yolları firmalarıyla paylaşılmasına olanak tanıyor.

Vatandaşlar, ana ekranda yer alan "AB Uyumlu Sağlık Pasaportu" butonuna tıkladığında Sağlık Bakanlığınca geliştirilen HealthPass uygulamasına yönlendiriliyor. HealthPass telefona yüklendikten sonra ilgili talimatlar uygulanarak Dijital Sağlık Sertifikası oluşturulabiliyor.

Milliyet

Son Güncelleme: 21.08.2021 11:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165