Ayasofya Dersiamı İskilip’te medfun

Hitit Üniversitesi İskilip MYO Öğretim Görevlisi Dr. Cemal Ekin, Ayasofya Dersiamı'nın ilçede medfun olduğunu açıkladı.

05 Mart 2022 Cumartesi 14:45
Ayasofya Dersiamı İskilip’te medfun

Çorum'un İskilip ilçesine bağlı Aşağışeyhler köyünde bulunan 5 türbeyi bireysel başvurusu ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Bölge Koruma Kurulu’na tescil ettirmeyi başaran Hitit Üniversitesi İskilip Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı Öğretim Görevlisi Dr. Cemal Ekin, 2 Mart 2022 Çarşamba günü İskilip’in Sesi Televizyonu’nda Şaban Balcı ‘Bizim Mahalle’ programı canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

AYASOFYA DERSİAMI HACIKARANİ MEZARLIĞINDA MEDFUN

İskilip’te Hacıkarani mezarlığında yaptıkları restorasyon çalışmalarında Osmanlı döneminde Ayasofya Camisi’nde dersiam (Medreselerde öğrencilere, camilerde halka açık ders verme yetkisine sahip müderris için kullanılan unvan) görev yapan eski İskilip Müftüsü Mehmet Hilmi Efendi’nin mezarının burada bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Dr. Cemal Ekin, restorasyon çalışmalarını her Çarşamba 10.00 ile 12.00 saatlerinde gerçekleştirdiklerini, Hacıkarani’den sonra diğer mezarlıklarda da uygulamalarını devam ettireceklerini, mezar taşlarındaki Osmanlıca yazıları günümüz Türkçe’sine çevirerek tarihi mezar taşlarının yanına monte edeceklerini belirtti.

TESPİTLE BERABER ONARIM DA YAPILIYOR

Dr. Cemal Ekin, yazılı bazı taşlarda zaman içinde doğal şartlardan kaynaklı bozulma, kırılma tespit ettiklerini, bazılarının da toprağa gömülmüş olduğunu ifade ederek, bunları da gerek yerinde gerekse atölye ortamında eski haline getirmeyi planladıklarının altını çizdi.

KURUMLARDAN GEREKLİ DESTEĞİ ALIYORUZ

Öğretim Görevlisi Dr. Cemal Ekin, bu çalışmaları yaparken İMYO, belediye ve diğer kurumlardan gereken desteği aldıklarını, amaçlarının üzerlerine düşen çalışmaları devam ettirmek olduğunu kaydetti. Çalışmalarına destek olan kurumlara teşekkür eden Dr. Cemal Ekin’in açıklamalarının tekrarı İskilip’in Sesi TV (İSTV) grubundan ve Youtube’dan izlenebiliyor.

Son Güncelleme: 06.03.2022 13:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nuriye Serpil Yılmaz 2022-03-06 14:54:32

Bu güzel ilçemize en büyük zararı dışarıda yaşayan sözde memleket sevdalıları veriyor.Kişisel menfaatleriniz,gelecekle ilgili hesaplar yaptığınızı,beklenti içerisinde olduğunuzu bu halk biliyor.İskilip halkı bu oyununuzuda bozacaktır.

Misafir Avatar
Doğma büyüme İskilipli 2022-03-06 22:37:40 @Nuriye Serpil Yılmaz

Belediye Başkanı,Milletvekili veya bir yerlere bir şeyler olurum hesabını yapanlara geçmişte nasıl bu halk cevap verdiyse yarında aynı cevabı sandıkta verecektir.

Beğenmedim! (1)
Avatar
tolga 2022-03-06 20:39:49

ne İskilip'miş arkadaş gündemden düşmüyor....

Avatar
Öz İskilip li 2022-03-06 12:15:35

Teşekkürler Cemal Hocam, o kadar hemşehrimiz varken tescillenemeyen Akşemseddin Hazretlerinin yaşadığı mekanlar tescillendi.Çorum un bürokrasisi bir el atında Akşemseddin in çilehanesini gübrekikten kurtarın, bu ayıbı temizleyin.

Avatar
Akşemseddin Torunu 2022-03-06 12:21:18

Akşemseddin çilehanesi gübrelik öyle mi, başta milletvekilleri dahil tüm yetkilileri kınıyorum, atanıza saygınız bu mu, yazıklar olsun.

Avatar
İskilip li 2022-03-06 13:07:43

Geçen yıl yapılan Akşemseddin Paneli çok güzel olmuştu, bu sayede Evlik köyüne ziyaretler arttı, hatta bir firma her hafta cuma günü tur düzenlemeye başladı, yol çok kötü, Akşemseddin Hazretlerinin mekanına yakışmıyor, nedir bu İskilip in yollardan çektiği.

Avatar
Fikret Kısar 2022-03-06 12:36:39

Çok doğru, Göynük Belediyesi Fetih haftasında paneller, mevlidler düzenliyor, ilçenin nüfusu 10 katına çıkıyor, Mehteran konser veriyor, Göynük bir turizm şehri, tanıtım böyle olur. Akşemseddin çilehanesi üzerindeki ev, ahır acilen kamulaştırılmalı, ödenek yoksa, bizler toplarız. Sn Valim bunu yaparsa siz yaparsınız, İskilip liler sizi çok seviyor.

Avatar
Öz İskilip li 2022-03-06 13:40:16

Keşke tüm hocalar Cemal Hocam gibi çalışkan olsa, bir eser bıraksa, devletin bürokrasisinin yıllarca yapamadığını şahsen yapmış, takdire şayan.

Avatar
İskilip den 2022-03-06 16:36:45

Bazı kişilerin aklı siyaset ve fesatlıkdan başka bir şeye çalışmıyor, makam mevki bunlar araçtır, amaç memleketi karşılıksız sevmek ve hizmet olmalı, köye çevirdiniz memleketi, geldiğin nokta bu.