Devlet Tiyatroları ünlü yönetmeni üzdü

Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Mesut Uçakan’ın Çorum’da düzenleyeceği sinema konferansı Devlet Tiyatroları’nın “siyasi” engeline takıldı.

04 Şubat 2024 Pazar 19:02
Devlet Tiyatroları ünlü yönetmeni üzdü

Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Mesut Uçakan’ın Çorum’da düzenleyeceği sinema konferansı Devlet Tiyatroları’nın “siyasi” engeline takıldı. Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Uçakan, “Kelebekler Sonsuza Uçar” filmi ve eserinde hayatını işlediği İskilipli Atıf Efendi hakkında Çorum’daki Devlet Tiyatroları (DT) Salonunda 4 Şubat’ta konferans verecekti. DT İl Müdürlüğü, yer tahsisi için yazılı izin verdi. Ancak aynı DT, o saate salona bir tiyatro temsili koydu ve Uçakan’ın konferansına izin verilmedi.

İddiaya göre Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü yetkilileri “Siyasi şey istemiyoruz!” diyerek konferansı engelledi. Oysa aynı salonda, daha önce farklı ideolojilerden siyasi partilerin aday tanıtım toplantılarına izin verildiği ortaya çıktı. Sinemaseverler, DT Genel Müdürü Tamer Karadağlı imzasıyla alınan karara tepki gösterdi.

‘ŞAŞIRDIM VE ÜZÜLDÜM’

Türkiye Gazetesi’ne konuşan ünlü yönetmen Uçakan ise “Tabii şaşırdım ve üzüldüm. Her şeyden önce bu sanatsal ve kültürel bir olay. Bir kültür-sanat kurumunun böyle bir olayı yasaklaması anlaşılır gibi değil. Ki üzerinde konuşacağımız film 30 yıl önce çekilmiş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay almış, vizyona girmiş ve üstelik büyük takdir toplamış, büyük ödüller almış” dedi.
‘Belli ki Atıf Hoca imajına dönük bir operasyon’ diyen Yönetmen Mesut Uçakan şunları söyledi:

ATIF HOCA’NIN İDAMI BİR İNSANLIK DRAMI

Yakın tarihe dokunulmasın isteniyor olabilir. Lakin, Atıf Hoca’nın idamı, din vatan meselesi bir tarafa başta bir insanlık dramıdır. Yazdığı 26 sayfalık bir risaleden dolayı haksız yere idam ediliyor. Hoca onu 1924 yazıyor. 1,5 yıl sonra da şapka kanunu çıkıyor ve vatandaş giymeye mecbur tutuluyor. Atıf Hoca’yı da kanunun çıkışından 1,5 yıl önce yazdığı risaleden dolayı İstiklâl Mahkemeleri idam ediyor. Hukuk geriye doğru işlemez. Ama bizde işliyor. Bu iptal olayı bir nevi sansür. Umarım yanlıştan bir an önce dönülür.

Son Güncelleme: 04.02.2024 17:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hüsam 2024-02-04 20:28:41

Akp yi tebrik etmek lazım tabanına zulmetmeye tam hız devam ediyor. Tamer karadağlıyı dt nin başına getirerek. Mhp .... nereye kadar götürecek önümüzdeki seçimde göreceğiz.

Avatar
Sorumlu 2024-02-04 21:09:55

Nereden nereye. Yaparsa AKP yapar

Avatar
Hamit 2024-02-04 19:38:48

Devlet aklı duruma el koymuş.

Avatar
Rauf bey 2024-02-05 00:51:22

Vatan hainlerine yer yok.

Avatar
Dava 2024-02-04 20:36:56

Bunun hesabı kesinlikle sorulacak. Tamer Karadağlı' yı yanliş yönlendirenler kimse gereken cevabı alacaklar. Oturdukları yerden İslam Şehitlerinden olan İSKİLİP li Atıf hocanın programına engel olanlara gereken cevap meşru yollarla verilecektir.

Avatar
İSKİLİP 19 2024-02-04 22:13:00

E ilçede ne tiyatro, siname ve kültür merkeze gibi bir yapı olmadığından ilde yer aranıyor. Gazakistanlarda arayışlar yapılacağına ilçe imar ve düzenlemeler yapılmalı idi. Salon derdide olmazdı.

Avatar
Bir bilmeyen 2024-02-04 23:48:35

1
Son 15 yılda en az 4-5 Atıf Hoca programı yapılmıştır ne değişti de bu defa izin verilmedi
2
Geçtiğiniz yıllarda bu konuyu sahiplenen vali Mustafa çifçi erol kavuncu Halil aşkın rektör vardı hadi çifci gitti yerine vali geldi diğerlerine burda niye bu konuyu takip etmdiler
3
Aşgınan çalışan başkan beş yıldır niye bir salon yapmadı
4
Hadi cevap verin

Avatar
Alper 2024-02-04 23:30:30

Boş yapmayın. Tamer Karadağlının olayla alakası yok. Dts'deki programda cumhurbaşkanlığının programı çıktı. Seversiniz abartmayı.