Dünyanın merkezine geldiler

25 Bilim ve Sanat Merkezi'nden 50 öğrenci ve Tarih öğretmenlerinden oluşan grup, Hitit medeniyetini tanımak üzere Çorum'a geldi.

05 Temmuz 2021 Pazartesi 11:02
Dünyanın merkezine geldiler

TTK Başkan yardımcısı Hüseyin Murat Yücel, Özel Eğitim Genel Müdürlüğü Özel Yetenekler Daire Başkanı Ramazan Barın'ın da bulunduğu gruba İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Tahir Demir ve Bilsem Müdürü Sadık Efe refakat etti.

Gezi sonrasında İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Kodek misafirlerle akşam yemeğinde bir araya gelerek öğrenci, öğretmen ve ören yeri kazı başkanıyla görüşmelerde bulundu. KODEK, Çorum'un tarih ve turizmine büyük bir katkı sağlayacak projeye destek veren TTK Başkan Yardımcısı Hüseyin Murat Yücel ve MEB Daire başkanı Ramazan Barın'a plaket verdi. TTK  Başkan Yardımcısı Hüseyin Murat Yücel, İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Kodek'e  projeye verdigi destek ve misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti.

Çorum Web TV'nin haberine göre, Türk Tarih Kurumu’nun (TTK), Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı bilim ve sanat merkezlerinde görev yapan öğretmen ve öğrenciler için düzenlediği gezi kapsamında Çorum’a gelen öğretmen ve öğrenciler Hitit medeniyetine ait ören yerlerini ve Çorum Müzesi’ni gezdi.

Eski Anadolu tarihi adına büyük önem taşıyan Boğazkale Hattuşa Antik Kenti’ni ziyaret eden ortaöğretim düzeyinde 40 bilim ve sanat merkezi öğrencisi ile 22 tarih öğretmeni, gezinin ikinci gününde Çorum Müzesini ziyaret ederek binlerce yıllık tarihi eserler hakkında bilgi aldı.

TTK Başkan Yardımcısı Hüseyin Murat Yücel başkanlığındaki gezide, katılımcılara Alacahöyük Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım, Hititlerden günümüze uzanan kalıntıların yanı sıra arkeolojik kazılarda elde edilen eserler ve Çorum Müzesinde sergilenen ve Anadolu’nun binlerce yıllık geçmişine ışık tutan eserler hakkında bilgi verdi.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Yeteneklilerin Geliştirilmesi Daire Başkanı Ramazan Barın, TTK ile MEB’in imzaladığı protokol kapsamında bilim ve sanat merkezlerinde eğitim gören çocukların tarih bilincinin geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Çocukların kültürel miras niteliğindeki yerleri ziyaret edilmesi amacıyla Çorum‘dan güzel bir başlangıç yaptığını belirten Barın, gelecekte daha güzel projelerin hayata geçirileceğini dile getirdi.
Öğrencilerin gezide olmaktan son derece mutlu olduklarını aktaran Barın, “81 ilde 193 bilim ve sanat merkezimiz var. Yaklaşık 63 bin öğrenci buralarda destek eğitimi almakta. Farklı yerlerden gelen öğrencilerin hepsi farklı düşünce içindeler. Türkiye’nin güzel yerlerini görmekten dolayı hepsi mutlu. Bunlar proje öğrencilerimiz. Buraya gelen öğrencilerimiz, buralarla ilgili proje üretmeye başlayacak. Çok güzel dönüşler alıyoruz. Gezinin sonunda öğrencilerden fikirlerini yazılı olarak isteyeceğiz.”dedi.

Çorum Bilim Sanat Merkezleri Sosyal Bilgiler Koordinatörü Halil Bolat da, bilim sanat merkezlerindeki öğrencilerin özel yetenekli öğrenciler olduğuna dikkati çekerek, “Bu öğrencilerin en önemli özelliklerinden biri çok meraklı olmaları. Tarihe yönelik bilgilerinin fazla olması. Bu gibi çalışmalarla çocuklar bir taraftan meraklarını giderirken diğer taraftan da yeni öğrendikleri bilgilerle yeni şeyleri merak etmeye başlıyorlar.” ifadesini kullandı.

Projenin kültürel mirasın keşfedilmesi anlamında da önem taşıdığının altını çizen Bolat, “Öğrenciler dün Hattuşa’yı gezdi. Hattuşa bütün öğrencilerin, öğretmenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer. Zaten Hitit uygarlığına ait önemli kalıntıların olduğu önemli bir yer. Öğrencilerimiz burayı canlı gördüğü için çok mutlu.” şeklinde konuştu.

Bursa Mustafa Kemal Paşa Hamzabey Bilim Sanat Merkezi öğrencisi Kaan Şenateş ise Anadolu’nun geçmişini çok merak ettiğini, bu nedenle Türk Tarih Kurumunun gezisine katılıp Çorum’a geldiğini aktardı.

Hititlerin Anadolu’da yaşamış en köklü medeniyetlerden olduğunu bildiğini anlatan Şenateş, “Hititlerin yaptığı bu eserleri görme imkanım olduğu için mutluyum. Burada umduğumdan çok daha fazlasını gördüm. En çok ilgimi çeken ise binlerce yıl önce yapılan yapıların günümüzde hala var olması. Bu kadar dayanıklı olması beni şaşırtıyor.”dedi.

Türkiye’nin her yerinde buna benzer tarihi değere sahip eserlerin bulunduğunu vurgulayan Şenateş, bu eserlerin de özellikle gençler tarafından keşfedilmesini umduğunu anlattı.

Hamzabey Bilim Sanat Merkezi öğrencisi Ayça Çakır da, çoğu arkadaşı gibi kendisinin de Hititleri merak ettiğini, onların yaşadığı yerleri görmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Gezinin kendisi için çok faydalı olduğunun altını çizen Çakır, şu görüşleri paylaştı: “Daha önce buraya gelen insanların, bu antik kentin ne kadar etkileyici olduğunu söylediğini biliyorum. Gerçekten öyle olup olmadığını merak ediyordum. Burada öyle bir atmosfer var ki sizi etkiliyor. Gerçekten göz alıcı bir yer. Buraları görmemizi sağlayan Milli Eğitim Bakanlığına, Türk Tarih Kurumuna ve bize burada Hititleri anlatan Tayfun Yıldırım hocamıza teşekkür ediyorum."

Mersin Yenişehir Belediyesi Bilim Sanat Merkezi Sosyal Bilgiler Öğretmeni Sevilay Çiftçi, gezinin öğrencilere birçok fayda sağladığını belirterek, “Bu tür çalışmaların öğrencilere artıları oluyor. Dün öğrenciler gezi günlüğü tuttu. Burada oldukça fazla bilgi edindiler. Gelecekte yapacakları çalışmalara yansımaları olacaktır.” diye konuştu.

Ankara Yenimahalle Bilim Sanat Merkezi öğrencisi Duhan Başaran Ahmetoğlu ve Mersin Yenişehir Bilim Sanat Merkezi öğrencisi Emine Şahin ise gezide birçok yeni bilgi ve tecrübe edindiklerini dile getirerek organizasyon için MEB ve TTK’ye teşekkür etti.

Son Güncelleme: 05.07.2021 11:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İskilipden 2021-07-05 11:50:23

İlimiz yöneticileri tarafından güzergah çizilmeli. konaklama yemek alanları belirlanmeli Çdrum ve ilçeleri hep bırlıkte kazanmalı.

Avatar
Kennan 2021-07-05 16:28:57

Alacahöyük. ün göbekli tepeden eksiği ne?
Yüksek sesi cıkan işi götürüyormu?
Reklam, tanıtım çok olmalı Çırum ve ilçeleri acık hava müzesi gibi. SESİMİZ YÜKSEK ÇIKMALI.

banner165