Genç akademisyen ‘Çorum’daki Sahabiler’i anlatacak

İMVAK’ın bu haftaki konferans konusu “Çorum’daki Sahabîler”, konuşmacı konuğu Çorum’un genç akademisyenlerinden hemşehrimiz, Dr. Öğrt. Üyesi M. İhsan Hacıismailoğlu olacak.

22 Mart 2024 Cuma 12:20
Genç akademisyen ‘Çorum’daki Sahabiler’i anlatacak

İMVAK’ın bu haftaki konferans konusu “Çorum’daki Sahabîler” olacak..

Konuşmacı ise Çorum’un genç akademisyenlerinden hemşehrimiz, Dr. Öğrt. Üyesi M. İhsan Hacıismailoğlu.

Konuya ilişkin açıklama yapan İmvak Mütevelli Heyeti adına E. Öğrt. Gör. Ali Ilıca, şöyle dedi:

“Proramımızda Ramazan ayının manevi iklimine uygun bir konu müzakere edilecektir. Şehrimizin manevi ikliminin en fazla hissedildiği yer Hıdırlık mevkisidir. Peygamberimizin yakın arkadaşlarından bazı isimlerin burada medfun olduğuna inanılır. Düğünlerde gelin-damatlar başta olmak üzere çok kişi tarafından çeşitli vesilelerle buradaki türbeler ziyaret edilir. Bu bölgede mezarı olan herkes için dualar edilir. Mezarlarda dua etmek, türbe veya kümbet yapmak, ölenlerin ruhunun bizleri gördüğü, izlediğine inanmak gibi inançlar Türklerde yaygındır. Atalar kültü ile bağlantılıdır. Arap kültüründe bunları çok fazla görmek mümkün değildir.

Ortaköy yolundan Çorum’a gelenler Yörükevleri Cami üzerindeki tepeye gelince yani Hıdırlıktaki türbeleri ve şehri görünce selavat getirir ve 3 ihlas 1 fatiha okurlar. Bu bölgedeki tepeye de “Selâvat Beleni” derler. Türklerde, Hz. Peygamber sevgisi öyle yüce bir konuma ulaştı ki O'nu gören, O'nunla sohbet eden, O’nunla komşuluk yapan sahabileri bu topraklara ayak bastı diye, O Yüce Peygamberimizin hatırına, Hıdırlık yatırlarına ayrı bir önem verdiler.

Bu Cuma günü konferansımızda Çorum'daki sahabileri konuşacağız. Peygamberimizle dostluk ve muhabbetlerini dinleyeceğiz. İçerisinde olduğumuz mübarek günlerde Peygamberimizi ve sahabîlerini konu edineceğiz. Ziyafete, kadın erkek ayrımı yapmaksızın halkımızı davet ediyoruz. Sizleri de programa bekliyoruz.

İMVAK KONFERANSLARI HAKKINDA…

Öte yandan İMVAK- Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi arasında halkımızın dini, tarihi, sosyal ve kültürel konularda bilgilendirilmesi amacıyla işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu kapsamda düzenlediğimiz konferanslar halkımızın büyük ilgisini görmüş, etkinliklerimizin kamuoyuna duyurulması konusunda yerel basınımız bizlere ciddi destek vermiştir.  Bu nedenle etkinliklerimize katılan, tebrik ve teşekkürlerini ileten halkımıza, yoğun gündemlerine rağmen konferanslarımızı kamuoyunu duyurma ve paylaşma konusunda her zaman yanımızda olduğunu bildiğimiz, gördüğümüz yerel basın temsilci ve yöneticilerimize teşekkür ediyoruz."

Son Güncelleme: 23.03.2024 12:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
TARAFSIZ 2024-03-22 12:44:19

ÇORUMDAKİ SAHABİLERİ ANLATACAĞINA KURUMLARDA ADALET VE LİYAKATI ANLATSA DAHA ÇOK DİNLEYEN OLUR.

Avatar
Çorumlu 2024-03-23 11:52:26

Ebu Suudun fetvalar ortada. Bu dünyada yaptıklarının karşılığını alır umarım.

Avatar
İskilip 2024-03-22 15:08:38

Akşemseddin Hazretlerini ve Ebussuud Efendi yi anlatan yok,koca üniversite yuh be..

Avatar
Adnan cıdık 2024-03-22 16:17:17

Tebrik ederim hocam anlatmak güzel şeydir. Anlatırken olayları, o dönemleri yaşarsın; bu da sizi daha fazla araştırmaya, geliştirmeye yönlendirir. MaşAllah Allah geyretini artırsın.

Avatar
Hasan 2024-03-22 20:46:10

"İskilipli" o zatları da sen anlat. Birikimin varsa...

Avatar
Öz Iskilipli 2024-03-23 07:13:08

İskilip te anlatılıyor merak etme,diğer üniversitelerle,Hitit Üniversitesi adı var...

Avatar
Ali 2024-03-23 13:49:00

Çorumlu kod adlı,sen ne anlarsın fetvadan daha dün Ebussuud Efendinin nevruz fetvası Türk dünyasında takdir gördü,450 yıldır bölgende böyle bir yönetici alim çıkaramadım,boş yapma...