Küllerinden yeniden doğuyor

Çorum Belediyesi, Tarihi Güpür Hamamı’nın restorasyon projesi için çalışmalara ba

21 Aralık 2023 Perşembe 15:37
Küllerinden yeniden doğuyor

Çorum Belediyesi, Tarihi Güpür Hamamı’nın restorasyon projesi için çalışmalara başladı. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum tarihinde önemli bir yeri olan Güpür Hamamı için hazırlayacakları projeyi istişare ve ortak akılla belirleyeceklerini açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre; Çorum Belediyesi kentin tarihine değerlerine sahip çıkmaya devam ediyor. Geçmişi Selçuklu dönemine kadar dayanan ve yaklaşık 900 yıllık olduğu tahmin edilen Güpür Hamamı, Çorum Belediyesi tarafından 9 Milyon 800 Bin TL bedelle satın alınarak Çorum halkına kazandırılmıştı. Tarihi Kent Meydanı Projesi’nin kalbi konumunda olan Güpür Hamamının restore edilerek yeniden Çorum’a kazandırılması için hazırlıklar devam ediyor.

BAŞKAN AŞGIN İNCELEDİ

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, metal sanatçısı ve tarih araştırmacısı Hasan Tuluk ile birlikte Güpür Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Hamamın tarihi yapısı ve özellikleriyle ilgili bilgiler veren Hasan Tuluk, Daha önceden bu bölgenin derin bir çöplük olarak kullanılmasından dolayı hamamın derin bir çukur alan üzerine inşa edildiğini dile getirdi.

MUAZZAM BİR ESER

Yıllar sonra bile hamamın temel yapısını oluşturan kubbe ve taşlarında en ufak bir rutubet olmadığına dikkat çeken Tuluk, “Burası muazzam bir eser ve heyecan verici tarihi bir yapı. Bu esere sahip çıkılması şehrimiz için çok önemli. Çorum Belediyesi sayesinde çok önemli bir eser daha kentimize kazandırılış olacak.”dedi.

TARİHİ YAPININ GELECEĞİ İÇİN İSTİŞARE

Restorasyonla ilgili proje hazırlığında olduklarını belirten Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın,  “Tarihi Kent Meydanı Projesi’nin kalbi konumunda olan Güpür Hamamı restore edilerek yeniden Çorum’a kazandırılacak olmasından mutluluk duyuyoruz.  Tarihi yapının içerisindeki detaylar çok önemli. Buranın hikayesini ve tarihini bilen, heyecan duyan insanlarla birlikte istişarelerle şehrimize kazandıracağız” dedi.

SIRADA BAŞKA TARİHİ YAPILAR VAR

Güpür hamının yanı sıra Kilise, Taşhan, Çavuş Hamamı gibi birçok tarihi eseri ayağa kaldırarak şehrin kimliğini ve kişilini tekrar ortaya çıkacaklarını açıklayan Başkan Aşgın, “Şehrimizdeki tarihi yapıları Velişapa Hanı’nda olduğu gibi ayağa kaldırarak, gelecek nesillere aktarmış olacağız."dedi.

GÜPÜR HAMAMI HAKKINDA

Güpür Hamamı'nın Selçuklu döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. 1530’lu yıllara ait Osmanlı belgelerinde bu hamamdan bahsediliyor. 1648’li yıllarda Evliya Çelebi’nin de yolu buraya düşüyor ve hamamı farklı bir isimle ifade ediyor. Bütün tarihçiler bu hamamın Selçuklular tarafından yapıldığını ve 800-900 yıllık bir hamam olduğunu söylüyor.
Uzun yıllardır harabe olarak kalan Güpür Hamamı tekrar şehrimize kazandırmayı hedefleyen Çorum Belediyesi geçtiğimiz aylarda Belediye Meclisi’nin onayı ile satın alma işlemini tamamlamıştı. Restorasyon çalışmalarının yapılması için Kültür Bakanlığı’na tahsis edilen tarihi hamam, tamamlandıktan sonra tekrar Çorum Belediyesi’ne devredilecek.

Son Güncelleme: 21.12.2023 14:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
M. K. 2023-12-21 15:58:41

Bu harika bir iş Ulu Caminin bir parçası olarak yaptırılan eser yıllarca gözümüze baktı ayağa kaldıraacak yokmu diye. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Avatar
Tc ،. Tc 2023-12-21 20:06:10

Yorum yapan t.c: kardeşim, bir memleketin mühürüdür bu gibi eserler, hamama gitmesen den o eserin aslına uygun restore edilmesi yeni nesillere aktarılması vatanına milletine sahip çıkmak demektir.Rantla beslenenler herşeyin altında rant arar.

Avatar
Kemal Balta 2023-12-21 19:14:27

Yaptınız bari bir iş, yanındaki ucube evleri de yok edin.

Avatar
t.c 2023-12-21 18:27:53

ne işe yarayacak simdi buranin restore edilmesi turismi çekecek. çoruma yada vatandaş hamamamı gidecek bosuna masraf boşu boşuna yer kaybı yine birileri rant sağlıyacak

Avatar
Okuyocu 2023-12-21 22:41:57

Allah aşkına mevcut hamamlara bi bakınsana kaç kişi gidiyor. O kamamların yapıldığı tarihte Çorumda doğal gazmı vardı. Ekonomik kriz var diyoruz boşa para harcıyoruz

Avatar
çan saati 2023-12-22 10:37:37

Güpür hamamı biraz araştırırsak görüyoruz tarihi geçmişi olan vakti zamanında şahsa satılmış ve belediye eli ile geri alındı. Restorasyonu yerinde olacaktır hamam olarak kullanılması mevcut diğer hamamların işleme durumuna göre değerlendirilebilir. Hamam müzesi de olabilir. Kilise taşhan çavuş hamamı (tam nerde net bilgiye ulaşamadım) restorasyonu da olmalı ancak arasta yıkılmalı ve gazi caddesi - farabi caddesi bağı kurulabilmeliydi. Ulu camiinin çevresi madem boşaltıldı arasta oraya yapılacak tek katlı özgün mimarisi olan dükkanlara taşınabilirdi. Ne yazık ki anıtlar kurulu geçilemedi yıllardır....

Avatar
ne gerek var 2023-12-22 09:51:58

daha kaç yıllık dahi belli olmayan sırf marjinallikten yapılan bir icraat. başkab Başkan yık burayı geç meydanı büyült yol büyüsün. Daracık daracık şehir içi bizi bunalttın beee... yeter'