Restorasyona devam, hedef turizm

Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor.

26 Nisan 2024 Cuma 17:53
Restorasyona devam, hedef turizm

Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğunu hatırlattı.

Kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak."dedi.

Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 26.04.2024 18:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kalesakini 2024-04-26 19:15:40

Kale çevresi kentsel dönüşüm ne zaman yapılacak.Evler tepemize uçuncamı.

Avatar
Okuyucu 2024-04-26 20:17:08

Ulan dört duvardan tarih olsa ne olur; turizim olsa ne olur. Fakir fukaranın rızkını taşa kayaya harcamanın ne anlamı

Avatar
Çorum19 2024-04-26 20:34:05

Kalenin etrafındaki evler ne olacak? Kale kentsel dönüşüm ne oldu? Mağduriyetimizi kim giderecek? Açıklama yapacak bir Allah'ın kulu yok mu?

Avatar
19st 2024-04-27 00:20:26

Sen o kalenin etrafındaki ucube yapıları yıkmadığın sürece yaptığın restorasyonun bir anlamı olmaz burda bir vizyon eksikliği var sen burayı turizme kazandırmak istiyorsun ama çevresi berbat gelen turist sanar ki ben varoşlara mı geldim? O kale bölgesi ıslah olmadıkça turist geliceğini de zannetmiyorum olayı bütün olarak ele alın yetkililer

Avatar
Adsız 2024-04-27 13:39:39

HASANPAŞA KENTSEL DÖNÜŞÜM NE OLDU ESİP GÜRLEMEYİ BIRAKIN 60 YILLIK BİNALARDA İNSAN MI YAŞAR????