'Şapinuva'ya Adanmış Hayatlar' çıktı

Şapinuva Antik Kenti'ni keşfeden Prof. Dr. Aygül Süel ve Arkeolog Dr. Mustafa Süel'e bilim dünyasından bir armağan kitap hediye ediliyor.

10 Mayıs 2024 Cuma 10:00
'Şapinuva'ya Adanmış Hayatlar' çıktı

Çorum’un Ortaköy ilçesinde yer alan Şapinuva Antik Kenti, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel ve Arkeolog Dr. Mustafa Süel tarafından 1988 yılında başlatılan yüzey araştırmaları sonucunda keşfedilmiş, 1990 yılında başlatılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmıştı.

HİTİT ÜLKESİ BURADAN YÖNETİLDİ

Hititlerin başkenti olarak kabul edilen Boğazkale/Hattuşa’dan sonra en büyük çivi yazılı arşive sahip Şapinuva, MÖ 14. yüzyılda Büyük Kral II/III. Tuthaliya ve Kraliçe Taduhepa’nın, MÖ 13. yüzyılda Büyük Kral II. Murşili’nin ikametgâhı olmuş, Hitit ülkesi bir dönem Şapinuva’dan yönetilmişti.

AYGÜL VE MUSTAFA SÜEL'E VEFA

Aygül ve Mustafa Süel’in 30 yılı aşkın özverili çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılan Şapinuva kenti, Ağılönü kutsal alanı ve kurban çukurları, işlikleri, geniş bir coğrafyaya yayılmış idari bölgesi, taş işçiliği, mühendislik hesaplamalarıyla, Hitit tarihi ve kültürü çalışmalarına, Çorum ilinin turizm potansiyeline büyük katkı sağlamaya devam ediyor.

'SÜEL'LERE BİLİM DÜNYASINDAN ARMAĞAN'

Bu önemli Hitit kentinin yerini ve çağındaki adını tespit ederek onu, bilim dünyasına, Anadolu kültür mirasına kazandıran Aygül ve Mustafa Süel’e bilim dünyasından bir armağan kitap hediye edildi.

SÜEL'İN YETİŞTİRDİĞİ ÖĞRENCİLER

Kitabın editörlüğünü ve yayın organizasyonunu Süel’in yetiştirdiği öğrencileri üstlendi. 10 Mayıs 2024 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde tanıtımı yapılacak kitabın; yerli ve yabancı 56 bilim insanının bilimsel yazıları, Şapinuva kazı tarihi ve Şapinuva kazısı anı fotoğraflarıyla büyük ilgi görmesi bekleniyor. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.