Tarihi camide Osmanlı motifleri

Çorum'da Selçuklu eseri Ulu Cami’de restorasyon çalışmaları devam ederken, Osmanlı dönemi motifleri gün yüzüne çıkarıldı.

21 Aralık 2023 Perşembe 11:49
Tarihi camide Osmanlı motifleri

Çorum’da Selçuklu Sultanı 3. Alaeddin Keykubat zamanında yapılan tarihi Ulu Cami’de restorasyon çalışmaları devam ediyor. Aslına uygun olarak restore edilen camide, Osmanlı kültürünü yansıtan ve yıllar önce sıvayla kapatıldığı anlaşılan motifler ve kalem işi bezemeler gün yüzüne çıkarıldı.

RESTORASYON DEVAM EDİYOR

Çorum'da bulunan tarihi Ulu Cami’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Aslına olarak restore edilen tarihi camide, Osmanlı kültürünü yansıtan ve yıllar önce sıvayla kapatıldığı anlaşılan motifler ve kalem işi bezemeler gün yüzüne çıkarıldı. Vakıflar Tokat Bölge Müdürlüğü koordinesinde geçen yıl Aralık ayında başlatılan restorasyon çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. Çalışmalarda Osmanlı dönemine ait ve yıllar önce yapılan 250 yıllık motifler, kalem işi bezemeler ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkarılan motif ve kalem işi bezemeler, restorasyon çalışmasıyla aslına uygun bir şekilde yeniden canlandırıldı. Yapılan restorasyon çalışmalarıyla caminin iç beden duvarları, kubbesi, ahşap tavanı, korkuluk, kaplama ve doğramaları, avlusundaki özgün dokusuna uygun olarak restore ediliyor. Kentin simgesi haline gelen Ulu Camide Cami'de çevre düzenlemesi devam ediyor.

ÖZGÜNE UYGUN CANLANDIRMA

Restorasyon çalışmaları hakkında bili veren Restoratör Elif Alkaç, çalışaların Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile koordineli şekilde yapıldığını belirterek, “Restorasyon çalışmaları çerçevesinde cami içerisindeki yağlı boyalar yüzeylerden arındırıldı. Beden duvarlarında bulunan harçlar raspa yöntemiyle alındı. Daha sonra Bilim Kurulu’nun onayının ardından yağlı boyaların çıkan kalem işi bezemeler ve motifler projelendirilerek özgüne uygun şekilde canlandırıldı” dedi.

BEZEMELER ESAS ALINDI

Kubbede yapılan çalışmalarla ilgili de açıklamalarda bulunan Alkaç, “Kubbedeki yağlı boyalar aslına uygun değildi. Tarihi eserlerde yağlı boya bulunmadığı için raspası yapıldı. Yağlı boya raspasının altından kalem işi bezelemeler ortaya çıktı. Burada ortaya çıkan kalem işleri ve bezemelerin canlandırılması yapıldı. Tüm çalışmalar aslına uygun yapıldı. Kubbe aslında yağlı boyaydı. Tarihi eserler yağlı boya olmaz. Altında kök boyalar kullanılarak özgün bezemeler ortaya çıktı. Bu bezemeler esas alınarak canlandırmalar yapıldı. Canlandırmalar Tokat Bölge Müdürlüğü’nün koordinesinde titizlikle gerçekleştirildi. Usta nakkaşlar, alanında uzman kişiler tarafından çalışmalar yürütülüyor. Gerekli görüldüğü yerde belgelemeler ve arşivlerde fotoğraflar bulunuyor. Çalışmalar şeffaf ve büyük bir titizlikle yürütülüyor” dedi.


İHA

Son Güncelleme: 21.12.2023 13:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şahit 2023-12-21 18:24:32

Eskiyen sarı kumtaşları yerine sarı renkli Nevşehir taşı kullanılıyor aynı hata Hıdırlık camiinde de yapılmış bu Nevşehir tsşları kısa sürede erir renk olarak benzese de doku ve dayanım olarak benzemez ihale şartnamesi bu taşı istemişse imalat yönünden hata yok tercih yanlışı var yok kumtaşı istemiş ama kolayına geldiği için müteahhit böyle yapmışsa hem teknik hata hem usulsüzlük var o Nevşehir taşları suya kara yağmura dona karşı çok fazla dayanmadan erir

Avatar
Misafir 2023-12-21 13:37:11

Selçuklu eseri cami
Aslına uygun restorasyon
Osmanlı dönemi motifler.

Misafir Avatar
Çorumsuz 2023-12-21 15:02:22 @Misafir

Bir de Çorum Ulu Camii'nin alametifarikası minberidir. Ona zarar gelmedikten sonra, ki son tadilatta gayet güzel temizlenmişti, diğer yerlerde bulunabilecek süsler veya detaylar pastada çilek olacaktır zannındayım şu an tüm hüsnüzannımla.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
Çorumsuz 2023-12-21 15:00:49 @Misafir

Şimdi farklı dönemleri tecrübe etmiş yapıların restorasyonu netamelidir. Bkz. Ayasofya. Örneğin erken dönem Osmanlı ile geç dönem Osmanlı süslemeleri de ciddi farklılık arz edebilecektir. Burada da Selçuklu devri eserinin, Osmanlı son dönemlerinde ciddi de bir tadilat geçirdiği düşünüldüğünde muazzam bir zenginlikte süsleme işi bulunabilecektir eğer tamamen tahrif edilmemişse daha önce. Bu işin hakkından işin ehli mimar ve sanat tarihçisi ve restorasyon uzmanı, her dönemi de tattırabilecek ama estetik ahenge de zarar vermeyecek titiz ve koordineli bir çalışma ile gelebilirler. Neticeyi görmeden ve uzman kritiklerini dinlemeden karar vermeyelim derim.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Hitit19 2023-12-22 10:54:00

Selçuklu döneminde yapılan camide Osmanlı motifleri ne alaka??

Misafir Avatar
Çorumsuz 2023-12-22 14:24:49 @Hitit19

Biraz daha kronoloji?

Beğenmedim! (0)
Avatar
Vatandaş 2023-12-23 13:44:01

Ulucami nin duvarında ki yeşil taşları değiştirmeleri gerekiyor, görsel olarak iyi durmuyor, avlusuna da el atılmalı.