Tarihi yapıda Çorum bezemeleri

Velipaşa Hanı’nın restorasyon çalışmaları devam ederken, tarihi yapının girişlerine Çorum bezemeleri monte edildi.

07 Ekim 2020 Çarşamba 15:38
Tarihi yapıda Çorum bezemeleri

Türkiye'de az sayıdaki ahşap hanlardan birisi olan Velipaşa Hanı’nın restorasyon çalışmaları devam ediyor. Tarihi yapı Çorum turizmine önemli katkılar sağlayacak.

Velipaşa Hanı’nın işçiliği ve mimarisiyle özel bir yapı olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, "Yaklaşık 150 yıllık tarihi bir geçmişi bulunan Velipaşa Hanı’ndaki çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Bu tarihi yapının restorasyon çalışmalarında mimari özelliklerini de koruyoruz. Velipaşa Hanı, restorasyon sonrası muhteşem mimarisi ve eşsiz güzelliği ile Çorum’umuza uzun yıllar hizmet etmeye devam edecek.” Dedi.

GELENEKSEL ÇORUM MİMARİSİ

Geleneksel Çorum mimarisinin en önemli öğelerinden olan "bezeme"ler orjinaline uygun olarak Velipaşa Hanı’nın giriş kısmına yerleştirildi.

Ülkemizde nadir rastlanan bu  bezemelerin Çorum mimari kültürünü yansıtan çok önemli bir gösterge olduğunu belirten Aşgın, bu geleneği yaşattıklarını ifade etti. "Ya Allah", "Kelime-i Tevhid" "Bismillah" gibi ifadelerin yer aldığı bezemeleri aslına uygun olarak yerlerine monte ettiklerini kaydeden Aşgın, "Osmanlı evlerinin duvarlarında hem evi belalardan korumak hem de içerisindekilere nasihat etmek amacıyla hat levhaları asılırmış. Bu levhalar bezeme olarak adlandırılmış. Bunlar zarafetiyle aynı zamanda yapılara estetik hava katardı. Biz de Velipaşa Hanımızda bulunan bezemeleri aslına uygun olarak yerlerine yerleştirdik."dedi.

Son Güncelleme: 09.10.2020 14:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Beyhan 2020-10-08 12:33:34

Sıvayı dümdüz vurup bırakmazlar umarım. Umarım tarihi yapısının koruyarak restore ederler UMARIM. Umarım rte bulvarını yaptıkları gibi bir restorasyon yapmazlar.