Çorum’da aşı olmayanlar bu haberi mutlaka okuyun

Çorum'da koronavirüse karşı aşı olmayanlara 6 Eylül'den itibaren bir dizi kısıtlama kararları alındı.

25 Ağustos 2021 Çarşamba 12:32
Çorum’da aşı olmayanlar bu haberi mutlaka okuyun

Çorum'da koronavirüse karşı aşı olmayanlara 6 Eylül'den itibaren bir dizi kısıtlama kararları alındı.

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Vali Vekili Sayın Recep Yüksel başkanlığında, önceki gün sabah Valilik Binası Toplantı Salonu’nda olağanüstü olarak toplanarak bir dizi kararlar aldı.

İşte o açıklama ve kararlar:

İçişleri Bakanlığının 20.08.2021 tarihli ve 13441 sayılı “Bazı Faaliyetler İçin PCR Zorunluluğu” konulu Genelgesinde; Koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riskin asgari seviyeye düşürülmesi için salgınla mücadele sürecinin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgınla mücadelede elimizdeki en güçlü unsurun gönüllülük esasına göre yürütülen aşılama faaliyetleri olduğu, ülkemizde aşılama çalışmalarında büyük mesafe alınmış olduğu, aşı programına dahil edilenler baz alındığında birinci doz aşılamada % 73, ikinci doz aşılamada ise % 55,5 düzeyine ulaşıldığı, aşılama faaliyetlerinde önemli bir ivmenin yakalandığı, bu dönemde aşılama süreçlerini tamamlamış kişilerde salgın kaynaklı vaka, hasta ve vefat sayılarının oldukça düşük seviyelerde olduğunun görüldüğü belirtilerek, önümüzdeki dönemde de salgınla mücadelenin başarılı bir şekilde sürdürülmesi, vaka, hasta, yoğun bakım ve vefat sayılarının asgari seviyelere düşürülmesi ve salgının olumsuz ekonomik ve sosyal etkilerinin tamamen bertaraf edilerek kalıcı ve sürdürülebilir normalleşmenin sağlanması açısından toplumun bazı kesimlerinde mevcut olan aşılamaya ilişkin tereddütlerin giderilerek aşılamanın toplumsal bağışıklığı sağlayacak düzeye getirilmesinin giderek önem kazandığı, bu doğrultuda, Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında 19 Ağustos 2021 tarihinde toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde salgının ülkemizdeki seyri, aşılama faaliyetlerinde kat edilen mesafe, yerli aşı geliştirilmesine yönelik çalışmalar ve aşılama faaliyetlerine ilişkin toplumun bazı kesimlerinde gözlenen tereddüt konularının Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak ele alındığı ve konuyla ilgili tedbirlerin hayata geçirilmesine karar verildiği ifade edilmektedir.

Bu kapsamda İlimizde;

MADDE 1- Aşılama çalışmaları gönüllülük esasına göre yürütülmeye devam edilmekle birlikte aşıya karşı tereddüt içerisinde olan kesimlerin kaygı ve tereddütlerini gidermeye yönelik bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine ilimiz merkezinde Valiliğimiz ve ilçelerde Kaymakamlıkların koordinasyonunda ağırlık verilmesine, bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, muhtarların ve kanaat önderlerinin katılımı ve desteğiyle geniş tabanlı çalışmaların yürütülmesine,

MADDE 2- 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi kişilerin toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğunun getirilmesine, bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılmasına, kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmemesine,

MADDE 3- Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin; özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulundurmasına, bu çerçevede 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılmasına, kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmemesine,

MADDE 4- Salgın süreci ile birlikte mesafe kuralı doğrultusunda imtina edilen sarılma ve tokalaşma benzeri davranışların özellikle son dönemde toplum içerisinde yaygınlaştığının görüldüğü, kültürümüzün bir parçası olmakla birlikte salgınla mücadele sürecinde salgının yayılımını artıran tokalaşma/sarılma gibi faaliyetlerden bir müddet daha uzak durulmasının öneminin vatandaşlara hatırlatılmasına yönelik çalışmaların ilimiz merkezinde Valiliğimiz ve ilçelerde Kaymakamlıkların koordinasyonunda sürdürülmesine,

MADDE 5- Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek başta denetimler olmak üzere uygulamanın yukarıda belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanmasına uygulamada herhangi bir aksamaya meydan verilmemesine, mağduriyete neden olunmamasına, alınan önlemlere ve belirlenen esaslara aykırılık teşkil ettiği tespit edilen eylem ve davranışlar ile durumlara sebebiyet verenler hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, Kabahatler Kanunu ve ilgili mevzuatı doğrultusunda gerekli idari işlemlerin tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,

MADDE 6- Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlere riayet etmeyen gerçek ve tüzel kişilere uygulanan idari para cezalarının tahsili konusunda ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli hassasiyetin gösterilmesine,

MADDE 7- Bu kararın bilgi için Sağlık Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığına, gereği için Çorum Belediye Başkanlığına, İl Garnizon Komutanlığına, Çorum Cumhuriyet Başsavcılığına, İl Jandarma Komutanlığına, İl Emniyet Müdürlüğüne, İl Özel İdaresine, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, İl Sağlık Müdürlüğüne, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne,  İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğüne(Seyahat İzin Kurulu), İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne, İlçe Kaymakamlıklarına, İlçe ve Belde Belediye Başkanlıklarına, Çorum Ticaret ve Sanayi Odasına, Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine gönderilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.

Son Güncelleme: 28.08.2021 15:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
fulya 2021-08-27 17:33:46

Kardeşime aşı yaptırmak için araştırma hastanesine gittik.Formu doldurup 5 nolu odaya girdik.Görevli beyefendi masanın üzerine oturmuş,bacak bacak üstüne atmış,elinde de çay bardağı,şuraya adınızı,soyadınızı,tc nizi yazıp imzalayın dedi.Daha sonra da aşımızı yaptı.Devletin kurumunda ne bu ciddiyetsizlik?ne bu lakayitlik?

Misafir Avatar
mustafa 2021-08-28 22:51:50 @fulya

Soruşturma var diye ortalık başı boş mu kalacak?Kimse elini taşın altına koymayacak mı?

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
fatih 2021-08-28 15:06:55 @fulya

denetleyecek amir mi kaldı.Hepsinin soruşturması var.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
sevtap yılmaz 2021-08-28 10:54:10 @fulya

Bireysel hatalar kişiyi bağlar.Çürük elmalar temizlenirse sorun da kalmaz.Özverili bir şekilde görevlerini ifa eden Sağlık çalışanlarımızı kutluyoruz.

Beğenmedim! (1)
Misafir Avatar
zeynep 2021-08-28 05:57:56 @fulya

Amirler sorumluluk alanlarını hiç denetlemez mi?Memuriyet bu kadar başıboş bir hale mi geldi?

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
hilal 2021-08-27 22:22:00 @fulya

yöneticiler nerede?Afrika ülkesi mali de mi?

Beğenmedim! (0)
Avatar
cafer 2021-08-28 07:44:57

Sağlık işi dikkat,özen,ciddiyet gerektirir.Bunlar eksikse ya sakatlık ya ölüm olur.

Avatar
Müge 2021-08-29 13:40:12

Ankara Şehir Hastanesinde çalışıyorum.Aşılama gibi çok önemli bir sağlık olayında tüm türkiye de hastane yönetimleri ellerindeki en çalışkan,en yetenekli personeli bu birime görevlendirir.Burada yazılan yorumları şaşkınlıkla okuyorum.

Avatar
adsız 2021-08-30 23:12:13

Bu virüs yani covit 19 suresince ilimizde kaç kişiye maskesiz.sosyal mesafeye dikkat etmeme.Karantinaya uymamak vb nedenlerle ceza kesildi.Kesilen cezaların ne kadarı tahsil edildi.

Avatar
Hasret 2021-08-25 23:01:54

1. dozu zoraki olacaklar. 2. doz aşıdan bahsedilmiyor. Oysa 2. doz aşı olmayanlara bu yaptırımlar uygulansa daha güzel olmaz mı?

Avatar
Esra 2021-08-29 05:50:55

Randevusuz aşı yapılıyor mu?1.aşıda randevu alıyorsun aşını oluyorsun,2.aşıya gidiyorsun randevuya gerek yok diyorlar.3.gidiyorsun randevusuz aşı yapılmıyor,randevu al gel diyorlar.Kafalar karışık bir yetkili çıkıpta doğrusu şudur diyemiyor.Yönetim en önemli konuda çok ilgisiz.

Avatar
Misafir 2021-08-26 05:49:49

Daha güzel olmaz.olmak istemeyenlere karısılmamalı bu tam bir ferasetsizlik basindan beri sosyolojik ve psikolojik durumlar göz ardı ediliyor. Asi olanlarda hastaliğı bulastırabliyorsa bu zorlama akıl tutulması degilde nedir. Bu kadar insanları düşünüyorlarsa neden hala yerli aşı çıkmadı.

Avatar
Aslı 2021-08-30 22:58:44

Randevu almadan akşam 8 gibi hastaneye acilden girdim. Sora sora aşı odasını buldum. Çünkü uzak bir noktadan girmiştim. Sorduğum tüm personel gayet güzelce tarif etti. Aşı odalarına geldiğimde kadın güvenlik görevlisi yardımcı olarak yapmam gerekenleri tarif etti. Odalardan birine girdim. Personel gayet güler yüzlüydü. Randevumu orda oluşturdular. Hemşire hanımla biraz sohbet ettik ve hiç hissetirmeden aşımı yaptı. Sonra oradan ayrıldım. Ben de tecrübemi paylaşmak istedim.