Engellilerin rapor çilesi!

Engelli vatandaşların hastaneden ilk kez rapor almak veya yenilemek için ciddi sorun yaşadıkları bildirildi.

07 Aralık 2019 Cumartesi 12:39
Engellilerin rapor çilesi!

Engelli vatandaşların hastaneden ilk kez rapor almak veya yenilemek için ciddi sorun yaşadıkları bildirildi.

Çorum’da yaşayan bir engelli okurumuz,  konuya dair talep ve eleştirilerini sırılarken, mevcut mevzuata rağmen hatalı, keyfi ve mağduriyete yol açan uygulamaların sona erdirilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ilk kez Engelli Sağlık Kurulu Raporu almak için başvuran ya da Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nu yenilemek isteyen engelli vatandaşların muayene, tetkik ve tahliller için hastane bünyesindeki polikliniklerde ve ilgili diğer birimlerde saatlerce beklediğini, farklı ve birbirinden uzak bölümler arasında adeta mekik dokuduğunu aktaran engelli okur, yaşadıkları sıkıntılar yetmezmiş gibi, bir gün poliklinik muayeneleri, bir gün heyet muayenesi için, bir gün de rapor almak üzere toplam üç gün hastaneye gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Kendisine düzenlenen engelli raporunun mevzuata aykırı şekilde verildiğini iddia eden engelli vatandaş, raporun engellilik oranı ve süresi konusunda kendisinin ve kendisi gibi birçok engelli vatandaşın tatmin olmadığını, kendilerine bu konulara ilişkin ne hastane yönetimi ne de doktorlar tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığını dile getirdi.

Konuyu İl Sağlık Müdürlüğü’ne de ilettiğini belirten engelli vatandaş, sağlık müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede, raporların oran ve sürelerinin belirlenmesi konusunda kurulda görevli doktorların tam yetkili olduğu ve alınan raporlara 30 gün içerisinde itiraz edilebileceği, ancak sorunun çözümü noktasında somut bir adım atılamadığı bilgisinin kendisine verildiğini ifade etti.

Kendisinin kronik (süreğen) ve ilerleyici hastalıkları ve organ kaybı olmasına rağmen, adına düzenlenen sağlık kurulu raporunda bir önceki raporda olduğu gibi iki yıllık rapor verildiğini, oysa ki Sağlık Bakanlığı’nın ilgili mevzuatında (23642684 sayı ve 2018/4 tarihli genelge ve ilgili yönetmelik) oluşacak mağduriyetleri önlemek amacıyla, bu durumda yetkili sağlık kuruluşlarınca düzenlenecek raporların süresinin ‘sürekli’ olması gerektiğinin hatırlatıldığını anlatan engelli vatandaş, ilgili sağlık kuruluşlarına konuya gereken hassasiyeti göstermeleri talimatı verilmesine rağmen olumlu netice alınamadığını kaydetti.

Konuya ilişkin mağduriyet yaşayan çok sayıda engelli birey olduğunu belirten engelli vatandaş, yetkililere çağrıda bulunarak; mevcut mevzuata rağmen sürdürülen, söz konusu hatalı, keyfi ve çok sayıda engelli vatandaşın mağduriyetine yol açan; ‘sürekli rapor’ verilmesi gereken engellilere ‘süreli rapor’ verilmesi uygulamasına bir an önce son verilmesi gerektiğini belirterek, engellilerin üç gün süren ve eziyete dönüşen rapor alma sürecinin bir güne indirilmesi, bilhassa ağır engellilerin polikliniklerin bir yere alınması, hastanede oluşturuldu söylenen engelli masasının fonksiyonel hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Son Güncelleme: 09.12.2019 14:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mağdur 2019-12-07 18:23:33

İlginç yorumlar yapanlara şunu hatırlatmak isterim; diploma cehaleti gidermiyor maalesef. Millete laf yetiştireceğinize biraz mevzuat okuyun, mesleki bilgi ve becerinizi geliştirin, laf değil düzgün ve nitelikli hizmet üretin. Ha haber yalansa, iddialar doğru değilse o taktirde çıkar o iş öyle değil böyle dersin, gerekirse hukuki yollara başvurursun. Bunu yapmayıp; hastalar kendi raporlarını kendileri düzenlesin demek; "bu iddialarla ilgili benim söyleyecek bir sözüm, savunulacak bir tarafım yok" demektir. Hatayı kabul etmekte bir erdemdir, en azından onu yapın.

Avatar
İlginç 2019-12-07 14:55:40

Bence şöyle yapılsın: hastalar kendi oranlarını kendileri versinler, raporun süresini de kendileri belirtsinler.

Avatar
Asıl İlginç Olan 2021-07-30 08:51:51

Kasaplar gibi kese biçe vicdandan arınmış ülke doktorum... Seninle olmaz. Ülkede her alana komple format gerek. Devlet memuru kim varsa nasıl olsa bir kere kapağı attık zihniyetiyle çalışıyor. Yıllar boyu üzerine bir adım atıp kendini azıcık geliştirmiyor. Aksine insanlıklarını kaybediyorlar. Devlet dairesi çatısı altındaki her alanda bunu görmek çok normalleşti. Bence sorun kökte. Herkes işini adam gibi yapmalı. Bankasına yüzlerce bin TL para yatıracağım herif bana bizde faiz şu kadar işine geliyorsa diyemez :) Asıl ilginç olan budur arkadaş.